Dag 3.

Hallå där...det är långt mellan inläggen dessa dagar. Med andra ord....vi har fullt upp. Det görs mackor och bakas munkar för fulla segel.

Gårdagen slutade vid halv ett på natten. Ovanligt tidigt, men ganska skönt eftersom vi behöver sova så mycket det går. Sömn är en bristvara under festivalen...både för oss som jobbar och för festivalbesökarna.

Köerna ringlar sig fram både till campingarna och alla matställen. Med så många människor krävs det att allt fungerar. Biltrafiken är ingen höjdare...alla undviker att ta bilen om det är möjligt. Vi har plockat fram paketcykeln. Det är det smidigaste sättet att få varorna till vagnen. Har man inte varit här någon gång, är det svårt att föreställa sig kaoset som råder.

Idag klev vi upp vid halv åtta...ja, jag hade naturligtvis varit ut en stund innan, åkte till Åselby och hämtade nybakade baguetter...var till Willys och inhandlade socker och choklad...till Jula och letade kylskåp....

Nu står P och Fjalar i vagnen...Erik är skottspole...alltså, cyklar fram och tillbaka med varor...och jag sköter tillverkning av toast och baguetter. Vi fyratiden ska även Erik in i vagnen och Kicki, som kommer från jobbet då, ska hjälpa till med smörgåsarna. Natten blir lång...erfarenheten säger att vi kommer i säng vid halv fyra.

Ett litet aber...mobiltelefoner fungerar inte just nu, det var lika igår. Beror på att för många ringer och sms:ar samtidigt. Lite dåligt är det....

Igår tog jag en ekotaxi till vagnen när jag skulle leverera. Det är som att vara utomlands. Kostar 20 kronor och en trevlig kille kör dig dit du vill i sin cykeltaxi. Det finns massor av dem här och jag tycker det är en riktigt bra grej.

Med världens bästa personal i vagnen kan det bara inte gå fel. Fjalar och P är som två draghästar, jobbar och sliter, men har aldrig långt till skratt trots att timmen är sen.

...och här är en bild på sista rycket innan stängning inatt.


Dag 2...nu börjar det...

Lite avundsjuk är jag allt...på alla ungdomar som just kommit till festivalen. De går runt i sköna sommarkläder...äter och dricker när de är hungriga...sover när de är trötta, vilken tid det än är...hittar nya bekantskaper och lever bara för dagen. Jag vill också vara så...lös och ledig....inga måsten och bara göra det jag känner för just för stunden. Nu ser det inte ut så för min del...inte den här veckan i alla fall. Idag börjar det röra på sig ännu mera. Idag kommer köerna in till campingen att ringla sig ända ner till oss, och vi bor ca 500 meter från insläppet.

Idag ska det göras ännu mera toast och baguetter...idag blir det nattjobb och idag börjar tröttheten sakta krypa sig på. Det är från nu som sömnen blir lidande...men vad gör väl det...det är bara en vecka om året.

Kicki är på jobbet...Fjalar sover fortfarande...liksom P...själv har jag tankat bilen...tittat till vagnen och nu ska jag duscha...sen blir det väckning av staben....

Campingkaos....Så här ser det ut utanför mitt köksfönster just nu....Festivalbesökarna är i antågande. 49 000 biljetter sålda, och med tanke på att det bor strax över 50 000 personer i Borlänge kan man väl säga att det blir liiite rörigt....Själv har jag tillbringat dagen med inköp och tillverkning av baguetter. Det har blivit några kan jag meddela.....

Nu ska vi se till att få i oss lite mat...och sedan byta av Fjalar som jobbar i vagnen. Idag är det skapligt lugnt...men vi vet vad som väntar....Hörs ikväll då...


Dag 1 av Peace&Love.

Hujedanemej....nu är det ös. Hela stan börjar fyllas av människor. Med tonvis av packning drar de mot campingarna som finns över hela stan. Utanför oss är det funktionärscamping, så där fylls det på först. Redan i natt var det fest där.

Vi kom hem vid halv nio igår kväll. Ställde upp vagnen och städade den. Vid tolvslaget kom Fjalar från Sollefteå och Kicki var redan på plats hos oss. Det här blir roligt...men väldigt jobbigt. Jag vet från förr om åren hur trötta vi alla är när veckan är över.

I morse skjutsade jag Kicki till jobbet...åkte ner och kollade så att vagnen var ok och sedan tog jag en sväng förbi bagaren och köpte nybakat bröd. Nu ska jag och P ut på en inköpsrunda. Det ska inhandlas allt....läsk, ost, skinka, bröd, plasthandskar, hushållspapper, påsar....ja, allt.....

Nu kör vi....

Morgon i örtagården.

Natten har varit för jäklig. Tre gånger har jag vaknat med kramp i benen. Det är ingen höjdare att försöka stå i en låg buss och vrida och bända på benen. Till slut gav det med sig och jag kunde somna om. Nu sitter jag i den underbara örtagården och dricker kaffe. Vädret är perfekt och dagen blir nog kanon. Många knallar har redan börjat packa upp sina saker trots att det inte börjar förrän elva. Jag har ju allt på plats redan, ska bara göra Toast om en stund. Ikväll, när vi kommer hem, ska vagnen ställas på plats vid Peace&Loveområdet, sedan är det fullt ös resten av veckan.

Bra till slut.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser fick vi tillbaka strömmen klockan tolv. Vid ett öppnade vi luckan. Med tanke på att vi trodde på hemgång redan idag, så måste jag säga att vi är mer än nöjda med dagen. Nu har vi ätit kallrökt lax till kvällsmat, tagit en promenad i vackra Järvsö, suttit en stund och pratat med Orsingen samt borstat tänderna. Bädden bak i bussen hägrar och i morgon ska vi bli ännu mera nöjda.

Lägesrapport.

En liten rapport från Järvsö marknad: fortfarande spöregn, lervälling över hela området, migrän och så har strömmen gått för alla. Alltså, en ganska vanlig dag i en knalles liv. Men vi är glada...iallafall lite.

Regnig midsommardag.

Regn i Järvsö, men det kan nog bli bättre vad det lider. Vi kom hit tidigt på eftermiddagen igår. Eftersom midsommarfirandet just avslutats på platsen där vi skulle stå var det en lång kö av knallebilar på vägen upp. Vi fick inte komma in förrän de röjt upp efter festligheterna. Väl på plats skulle vi palla upp ena sidan av vagnen. Det lutar något förskräckligt och för att få vagnen i våg måste vi sätta brädor under ena hjulet. Det gick fint ända tills vi skulle veva upp draghjulet lite...då gled hela vagnen av, och hade P inte varit så stark hade vi fått hämta vagnen på Ljusnans botten. Skiträdd! När vi äntligen var klara bjöds det på grillat och potatissallad. Hur mysigt som helst...alla knallar på långbänk med god mat och många skratt. Efter maten tog vi en promenad till örtagården här. Vilket underbart ställe. Massor av blommor och örtväxter. Ni kommer att få se bilder när jag kommer hem. Nu öser regnet ner...jag hör hur det smattrar på vagntaket. Hoppas, hoppas det ger sig. Jag tog inte med stövlarna...har bara tygskor...stannar inne här och dricker kaffe.

Järvsö.

Samma duns av tidningen idag också....halv fem. Bara att kliva upp då och ta tag i dagen. Järvsö idag. Åker vid middagstid, men mellanlandar i Falun på 70-års kalas.
Solen lyser just nu, men nog ser det ut att bli regn alltid. Regnkläder med alltså. Ska bara städa undan lite här hemma, för när vi kommer hem på söndag kväll är det fullt av arbetare här...Fjalar kommer från Sollefteå och Kicki sover här under veckan. Hon ska jobba på sitt vanliga jobb på dagarna och sedan i munkvagnen på kvällar och nätter...tur de är unga. Jag skulle ha varit halvdöd efter en sådan vecka. Senare i veckan ansluter Petra från Solle också...så nog blir det fullt här.

Annars har jag mest flytten och villavagnen i tankarna. Det är bra för det är roligt. Jag planerar och inreder i huvudet så gott det går. Efter festivalen ska jag ta tag i det ordentligt. 1:a augusti blir det övertagande. Vad jag längtar! Har massor av planer och vill att tiden ska gå fort.

Nu sätter jag igång här hemma. Vi hörs ikväll igen. Tar ingen seg dator med mig, utan jag försöker blogga från mobilen.

Ha en underbar midsommar.

Röda spindlar.

Idag, när jag stod i vagnen och jobbade, kom det en liten liten röd spindel krypande. Kommer ni ihåg dem, från förr i tiden? Vart har de tagit vägen? Inte förrän jag såg denna, kom jag ihåg dem. De var små, harmlösa och fanns överallt. Man klämde ihjäl dem med tummen och det blev inte ens en liten fläck kvar...så små var de. Något måste ha hänt med naturen eftersom de är så gott som borta. Kul återseende var det...men nu är han död.

Har just kommit hem från affären....puh...hur kommer det sig att alla ska handla samtidigt som jag? Om jag var lugn före, så är det raka motsatsen nu...fy vad stressigt det var.

Regnet öser ner över Borlänge...och resten av länet också tror jag. P kollar fotboll och jag ska leta förtält på nätet. I morgon bär det av mot Hälsingland.

Hör väl av mig i morgon bitti, som vanligt...hoppas bara att det inte blir lika tidigt som idag. God natt.

Nytt namn.


Jag har fått ett nytt namn....efter mitt älsklingsprogram på tv....Makka Pakka....Tack Erik, Millis och Gabriel för det!


Tältdrömmar.

Vaknade av dunsen från morgontidningen på hallgolvet...eller...jag var faktiskt vaken redan, men då visste jag var klockan var...halv fem..dags att kliva upp...Kokade en kopp kaffe och läste tidningen...extra polisbevakning av midsommartrafiken...Brage spelade oavgjort....midsommarfirande på Tunagården...dödsfall...farmor stod med idag. Grattis på födelsedagen Fajja....jag vet att du är med ändå...känner det....pratar med dig...och du svarar i mina tankar.

Nu väntar jag bara på att någon ska ringa och säga att de vill skänka bort sitt Stand by-tält...ett vitt...som de inte vill ha längre...jättebilligt...helst gratis....dröm va....

Jobb idag...hem till kvällen och packning för Järvsöresan i morgon...Ska bara väcka P först...han ville sova till sju...ok då....

Piña Coladadrömmar.

Undrar varför jag sitter här och skriver igen....inget har ju hänt...som inte redan hänt....ungefär lika som alla andra dagar alltså. Trött, slut, borta, virrig, bortom allt förnuft...ja, vad ni vill. Dagen har varit kaotisk...handlat inför imorgon och helgen, levererat varor, burit in en till kyl i vagnen, vägt upp munkmix, städat lagret och plockat rabarber....

Vi var också en sväng till campingen. De ville se hur vi såg ut...och så tyckte de att vi skulle vända vagnen...utifall att det börjar brinna!!! Draget måste vara mot vägen för att kunna dra ut den vid brand. Varsågod....vända vagnen kan de glömma...vem skulle betala det vidundret som kommer för att göra det? Det går liksom inte att vända den med några starka karlar....möjligen en monstertruck då....

En sak till..vi var på systemet idag. P skulle ha några öl till midsommar. Där inne hittade jag färdigblandad Piña Colada....hur många år sedan var det inte som jag drack det....kom aldrig ihåg vad som skulle vara i så jag köpte sällan hem för att göra egen...nu, när det är blandat av någon annan ska det smakas igen....drömma om soliga somrar på 80-talet.

Nej, nu ska jag sova...undrar när den tiden kommer då jag känner att jag har tid att skriva allt jag verkligen vill...när allt lugnat ner sig kanske.

Var är Soltorgsparken?

Vad har de gjort med min park? Igår började de inhägna min "hemmapark"..alltså den jag har utanför köksfönstret. Stora höga stängsel går nu runt hela skönheten...dessutom täckt med röda skynken så att jag inte kan se in. Kan det vara så att det ska bli ytterligare en camping under Peace&Love? Troligtvis. Ok...får väl leva med det då...har ändå inte tid att sitta där inne och njuta nu....

Idag är det fullspäckat schema...vi har en lista för att kunna jobba på utan att tänka....först börjar vi med disk och dusch..sedan Falun...leverans av marmelader till Lilla Europa....sedan ville de se oss på Mellsta camping...de ska väl kolla så vi passar in....

Jag kommer tillbaka.

Kaos.

Dammråttor springer över golven...och hur kan det hamna så mycket spindlar i glasburkar? Hela hemmet är fullt av prylar som ska än hit..än dit och själv står jag mitt i kaoset och svettas. Hur i hela friden ska jag ro det här i land? Städar på lagret samtidigt som jag plockar fram små prylar som ska skänkas bort inför flytten...funderar ut priser på alla möbler och undrar över om tallrikarna får plats i skåpen i vagnen...kanske måste jag köpa en barnservis....Men helst av allt skulle jag vilja sova...länge och svettfritt....dröm va Maria...kommer inte att hända. Jag tar väl en runda till då...ner i källaren med saftflaskor...och bär upp termosar och kaffebryggare som Gabriel ska låna....

Farmor.

Minnen...minnen av soliga dagar då jag sprang över gården in till dig. Du bodde så nära...som en extra trygghet under barndomen. Dina nygräddade bullar, som jag alltid undrade hur du hunnit göra, så tidigt på morgonen.

Kaffe på altanen med pelargonerna hängande över räcket...den blommiga vaxduken med små kaffefläckar från tidigare kaffestunder. Det lilla köksfönstret där du alltid stod och vinkade när vi kom hem....och fläskkotletterna puttrande i pannan på spisen. Doften av diskmedel och kakbak....

Hur vi lovade varandra att raka bort de små skäggstråna på hakan...om vi inte kunde se dem själva....skratt. Förmiddagsträffar bara du och jag vid köksbordet.

Den sista promenaden till Lövnäset....vi visste båda två att det var sista gången....hur vi satt bland blommor och småfåglar och njöt av tystnaden och gamla minnen. Du har alltid funnits där för mig...hos mig...och nu är du borta. På bara några timmar förändras hela ens liv...och jag saknar dig...du fattas mig....

Vårflod.

...och idag blev det två avläggare till....alltså: Vi har gjort två nya bisamhällen, så nu är vi ägare till fyra egna och mentorn fick en, som tack för hjälpen. Ganska spännande och roligt.

För övrigt har vi gått in i något slags mental vårflod...det är mycket nu...jävligt mycket, för att uttrycka det milt!! Gäller att ta en sak i taget...och att göra listor på allt....

Men, för att över huvud taget orka med något i morgon så blir det sängen nu....

Som alla andra dagar...full fart.

Rörigt, svettigt och lite down...så är det idag. Men solen skiner i alla fall...alltid något. Skulle behöva två anställda i firman...två anställda för att få allt klart här hemma...och så lite semester på det sen....skulle vara perfekt. Nu ser verkligheten inte ut på det viset....Varje år är det lika...för mycket att göra...ingen semester och så tar jag på mig för mycket jobb. När ska man lära sig? Nåväl....gilla läget.

Om en stund åker vi mot västerdalarna. Ska plocka ur lite honungsramar ur kuporna för att få plats med mer honung. Det är bra....40 kilo honung redan nu...i en kupa. Hur mycket ska det bli innan sommaren är över tro....Mycket, ser det ut som.

Kommer åter mot kvällningen.

Skäll och påminnelse om livet.

Ja, jag vet att ni fått vänta på inlägget idag....dels så har jag varit lat...sen hade jag ju ingen egen dator...och så var jag trött....svärmor skulle ju bjuda på mat också....och, det första jag gjorde när jag vaknade var att koka lite marmelad....Jag kokar fortfarande marmelad, men nu börjar jag bli trött. Snart ska jag lägga mig. Måste bara ner på lagret och kolla en sak...och så ska jag packa in bigrejorna i bilen...biodling i morgon.

Idag har det varit en skitdag egentligen....när jag tänker efter....fick skäll av min bimentor för att jag slarvat med en grej i kuporna....då blev jag ledsen...fattar inte folk att man inte gör fel av elakhet? Om jag gör fel beror det på okunskap...eller stress...inte att jag gör det med flit.....Sedan har jag fått en påminnelse om att livet inte är för evigt...det visste jag väl, men det är lite svårt att ta in i vardagen. Meningen är nog inte heller att man hela tiden ska gå omkring och tänka på att man någon gång ska dö....men ibland ska man nog bli påmind...det gör att livet känns mer direkt...mera nu. Skriver mer senare om de här funderingarna....är för trött....

Cyklister, förtält och äntligen hemma.

Så var man då äntligen hemma igen. Åkte från Motala vid sex och vi mötte massor av cyklister som var inne på den sista av sina 30 mil runt Vättern. Hur orkar dom...vad är det som driver en människa att sätta sig på en cykel i blåst och regn...och frivilligt cykla så långt? Jag skulle aldrig orka...skulle aldrig våga. Men jag önskar att jag kunde säga att jag åkt Vätternrundan...vilket aldrig kommer att hända.

Har just varit ner i källaren och hämtat upp lite burkar. Fick en jättebeställning från Lilla Europa i går...då menar jag en riktigt stor beställning....vilket innebär att det måste kokas marmelad för att kunna levereras...ingen ledig dag i morgon alltså. Men först i morgon...hem till svärmor på mat..........

Och så dagens funderingar på flytten: Vi måste skaffa ett förtält...det gamla partytältet från Rusta, som står där nu, duger inte enligt campingvärden...och enligt mig. Ser bedrövligt ut, så vi hoppas hitta ett bättre alternativ snart. En annan fundering...varför måste vi flytta från lägenheten samtidigt som vi flyttar in i vagnen? Kom på att vi köper vagnen först...och flyttar sakta men säkert in där under tiden som vi bor kvar i stan. Vi har ju fullt upp med jobb och skulle få svårt att få ihop det...nu kan vi ta det i vår egen takt.

Nu ska jag skölja av mig munkdoft och svett...sedan är det den egna sängen som hägrar. Vi hörs i morgon...

Lång dag.

Läggdags! Heldag i munkvagnen....8.00-23.00.Det känns att man lever.Radio Östergötland var förbi vagnen och pratade en lång stund med oss. Det sändes sedan vid halv fyratiden. Flera kunder kom och frågade om det var vi som varit i etern...gratisreklam är bra. Eftersom min dator fortfarande är ur slag använder jag min telefon...skitsvårt. Därför blir det lite kort. Hörs i morgon.

Vätternrundan.

God morgon! Regn i Motala idag, som vanligt då vi är här. Stackars alla cyklister på Vätternrundan. Det är väl nog jobbigt ändå att cykla 30 mil...och så blir det regn för dem. Vi har sovit hos våra vänner Reino och Gittan i natt. Två kaniner har hållit mig vaken...dessutom har jag värk idag. Kan bara bli bättre...om en stund bär det av mot stan och uppställning av vagn. Det blir en lång dag. Dessutom får vi se vad det blir för krångel den här gången...förra året var det polisen som tvingade oss att stänga vagnen tidigare än beräknat...året före var det bråk med andra munkförsäljare. Nu ska jag strax väcka resten av gänget, P och Abdul, sen är det full fart.

Lyckodag...igen.

I morse kändes det lite tröstlöst att åka ner på torget. Hade förra veckans torsdag i tankarna...segt. Det skulle visa sig att dagen blev allt annat än seg. Tydligen hade det gått ut på tv-reklam att det var bondens marknad på torget....P hade kö...jag sålde marmelad och saft för glatta livet...och livet lekte en dag till....

Nu har vi duschat...ätit och diskat...och om en liten stund åker vi till Motala. Abdul ska med...ja, han åker egen bil...det blir dalakaravan alltså....munkar och brända mandlar på Vätternrundan...kan det bli bättre?

Om campinglivet då...ja, huvudet är fullt av tankar...hur ska jag hinna...hur ska jag göra....vill flytta nu...Någon som behöver något? Hör av er....själv ska jag i stort sett bara spara några kalsonger...och mina lurviga tofflor....

Lyckodag.

Ibland finns det dåliga dagar...och ibland finns det bra....idag har det definitivt varit en bra dag. Fått massor gjort i firman....marmelader, saft och chutney....packat inför bondens marknad i morgon...ställt vagnen på torget...och så ringde jag och prutade ner villavagnen till ett pris som passade oss....och vi fick den! Nu är det på riktigt...vi ska flytta...vi ska rensa ut allt onödigt i vårt liv...jag ska äntligen få mitt compact livingliv...nu blir det kvalitetstid för hela slanten...underbart! Kan tänka mig att det blir en massa jobb och planering för att få allt att gå ihop...mitt i munksäsongen, men det tar jag...gärna.

Ikväll har vi varit och fått rabarber. Jag har aldrig skrattat så mycket. Träffade på en gubbe...pratsjuk...skämtsam och en riktig historieberättare. Det är vanligtvis svårt att få mig att skratta åt berättelser ur livet....sådana som ska föreställa roliga...för mig låter det oftast bara patetiskt och egotrippat, men den här gentlemannen hade DET. Både jag och P låg dubbelvikta av skratt....dessutom ville han att vi skulle ta över hans kolonilott....tänk att vissa erbjudanden kommer när man inte har tid....

Nu är klockan för mycket...rabarbergubbens fel...sängen och full fart i morgon. Bondens marknad och direkt efter det....färd mot Motala.

Jag jobbar kvar....

Man kan inte kliva upp klockan fem på morgonen! Det skulle betyda att man är ca 90 år....så jag låg kvar till sex...Men nu är det full fart. Problemet är bara att man skulle vara som en amöba...delningsbar...finns hur mycket som helst att göra.
 Första satsen rabarbersaft är kokad...jordgubbarna är beställda från Västansjö...vilken tur vi hade. Förra året fick vi inte så mycket som vi behövde, men i år hann vi med. P ska hämta mera rabarber lite här och där idag. Tänk vad snabbt det sprider sig att vi behöver. Igår ringde Micke från sin Thairestaurang och sa att hans mamma och syster hade rabarber vi kunde få köpa...när han pratade med P hade en matgäst i restaurangen lyssnat på samtalet och frågade vad det handlade om....det visade sig att han hade hur mycket som helst på sin kolonilott....bara att hämta.

Nu kommer Erik snart, för ännu en vansinnig dag i marmeladfabriken. Jag ska sätta etiketter på flaskorna och hämta mer rabarber i frysen...höres.


Idogt arbete.

Har lånat P:s dator en stund. Ja, det är min dator också men jag skriver alltid på den lilla laptopen...det känns mer "hemma". Nu när min maskin är på lagning så får den här duga.

Idag har det blivit mycket gjort...kryddsocker...jordgubbsmarmelad...rabarbersaft...rödlöksmarmelad...Går det lika bra i morgon lär jag känna mig riktigt nöjd med dagarna. Vi åker ju till Motala på torsdag kväll...och det skulle vara skönt att kunna koppla bort alla måsten en stund.

I morgon ska vi titta på villavagnen en gång till. Vi har lite svårt att bestämma oss...ska vi köpa den...eller en något större på blocket?
Rensningen av onödigt ägande går bra...idag har strumplådan fått sig en genomgång...liksom underkläderna. Herregud vad mycket onödigt det finns....vad mycket för mycket man har. För varje sak som åker ner i sopsäcken känner jag mig flera kilo lättare. Undrar hur världen skulle se ut om vi skärpte till oss här i väst...om vi tänkte efter lite och slutade vilja ha och ha....

Tänkte inrikta den här bloggen mer mot flyttbestyren och compact livinglivet...marmeladerna och munkarna får ni ju liksom med på köpet ändå...det upptar , som ni vet, en stor del av mitt liv. Men det får bli när min dator kommer tillbaka...den här känns ungefär som att låna någon annans träskor...har ni gjort det någon gång? De är ganska sköna att gå i, men de är formade efter någon annans fötter...

Nu ska det slappas en stund..sedan är det sängen....och...vips så är det morgon igen...och en ny dag med nya möjligheter. Underbart.

Jobbdag.

God morgon. Idag sitter jag i vattenparken och bloggar. Min dator är på reparation så mobilen får duga. Om en stund ska jag hem och jobba. Det ska ställas i ordning i hyllorna nere på lagret och så ska det provkokas rabarbermarmelad. Har "anställt" Erik som hjälp. Hoppas vi får mycket gjort. P ska måla taket i munkvagnen. Det har blivit någon kemisk reaktion när vi tvättade det. Nu ser det ut som att någon kastat lera i taket och sedan dragit ut det med en trasa. Hoppas jag får min dator i kväll så det blir lite lättare att skriva. Vi hörs senare under dagen.

Snabb rapport.

Lovade att ni skulle få se bilder från dagens biodling....förlåt förlåt....tog inte en endaste bild under tiden. Men en liten rapport ska ni få.

Nu är vi ägare till tre samhällen. Hade tänkt att vi skulle kunna göra två nya, men det blev bara en. Något som var bättre än så, var att i den ena kupan finns det ca 40 kilo honung...nu. Fattar ni hur mycket det kan bli innan sommaren är över......

Nu ska min dator in till datadoktorn så jag bloggar vidare senare ikväll.....


På väg mot mina bin.

Ett snabbt inlägg, så här på morgonkulan.

Vi drar mot västerdalarna idag...kommer hem ikväll. Biodling...rengöring av bärfrysar inför säsongen som börjar snart (blåbär och jordgubbar)...och så ska vi se på en husvagn. Ja, nu blir det väl kanske villavagnen som blir vårt nya hem...men man ska inte förakta en husvagn. Därför ska vi ge allt en chans.

Nu blir det promenad innan P ska väckas. Bilder och rapportering om dagens bravader får ni ikväll. Ha en underbar dag.

Byteshandel.

Tja...inte var datorn död inte. Det var nog bara det mobila bredbandet som inte ville vara i Malung..för nu funkar det.

Hemma igen...illaluktande...trött...hungrig och rejält kissnödig klev jag in genom dörren...välkomnades av en skitsur katt, som tillbringat helgen med storebror och syster. Han går nu omkring och småskriker...vilket betyder att han vill tala om att jag aldrig får åka bort igen.

Marknaden då....ja, det såg inte så lovande ut i morse med lätt duggregn...men efter en stund sken solen över Malung. Bra. Lagom mycket folk...lagom väder....lagom....så typiskt svenskt....

Fynd från marknaden som packades upp ur väskan: en sjal...bytt mot några koppar kaffe....sju par strumpor...bytt mot tio munkar...tre par strumpor...som tack för att vi var trevliga grannar...ett par strumpor....för att det saknades etikett och kunde inte säljas...två portioner thaimat...byttes mot tio munkar...en öl...för...jag vet inte jag...det var P som fick den när han var och pratade med indiern som satt i fyllecell natten innan...en vakumpump till mina compactlivingpåsar...byttes mot några koppar kaffe....så egentligen känner jag mig ganska nöjd...inte en krona har jag lagt ut...och inget onödigt följde med hem...ja, det skulle vara P:s öl då....

Nu blir det sängvalsen..för imorgon bitti är det biodling på programmet. Vi ska göra två samhällen till av de vi redan har. Så, i morgon kväll när jag skriver är jag ägare till fyra bikupor med invånare. Inte illa va? Antalet bistick jag får redovisas då.

Död dator.

Hej på er. Hade planerat ett långt inlägg ikväll, men nu verkar datorn ha dragit sin sista suck. P fixar och trixar men det blir inte bättre. Nu bloggar jag från mobilen och det är ingen lek...stora fingrar på små bokstäver...nej, det är ingen hit. Ska fatta mig kort: het dag...massor av regn och åska just vid stängningsdags...Indiern blev utsäppt från fyllehäcken på förmiddagen...Abdul har åkt hem...likaså Stefan, som säljer leksaker...Jussi är full ikväll (som alltid) och vi har räknat matvagnar: 12 matvagnar av alla de slag och 6 munkvagnar ( tur att vi har våra stamkunder här). Nu ska det sovas...lär väl vakna av kruskavlarna vid fem i morgon bitti.

Polisingripande.

Idag blir det nog en klädförsäljare mindre.....Varför? Polisen tog en av dem igår. När vi hade kommit hem från vår cachingtur kom det två poliser springande efter marknadsgatan. De jagade upp den indiske försäljaren i skogen och där tog de honom. Full som ett ägg och helt borta.....Vad vi hörde så hade han tydligen misshandlat någon på krogen. Vad som är sant och inte vet jag inte, men det lär visa sig idag om han fortfarande är i fängsligt förvar. Killens bussdörrar stod på vid gavel när de åkte och vi gick dit och stängde....och var han förvarade dagskassan från dagen har jag ingen aning om....hoppas bara att den ligger kvar.

Idag hoppas vi på full fart. Vädret verkar då vara perfekt...lite halvmulet. Har just vaknat av de där jäkla bagarna...ni vet, de som bakar bröd med kruskavel. Jag har skrivit om dem förut, att jag vaknar av dem här, men glömde bort det...ända till i morse....när de började...tidigt. Nu väntar jag bara på cd-försäljaren som beställt kaffe och toast till klockan sju, sedan går jag ut på promenad.

Cachingturen igår kväll gick bra. Den första tog vi vid Jannesgården mitt i Malung..

Den andra vid stationen ett stenkast bort. Den tredje som vi hade tänkt ta låg 600 meter därifrån och dit orkade vi inte gå....


P har bytt inriktning.

Åh vad varmt det varit i vagnen idag...ja, jag vet att jag inte ska klaga med lite kan jag väl få säga? Nu har vi stängt för dagen...ätit lite...städat och diskat. P är och hämtar mer vatten och jag passar på att blogga lite.

Ska ut på en cachingtur snart. Det ska finnas tre-fyra stycken inom en kilometer...hoppas på tur. Bara det inte är för mycket folk i farten så att vi inte kan plocka fram dem....Det är ju skolavslutning och många lediga människor.....

P skaffade sig en ny sysselsättning idag

Abdul (vars familj vi var hem och åt hos i måndags) står bredvid oss och säljer brända mandlar...han skulle göra det alla muslimer gör vissa tider på dagen så P tog över och det såg ut att gå som en dans. Kanske han överger munkarna och satsar på mandel istället.

Nu är jag trött...ska ta den där promenaden och så blir det väl tidigt i säng förstår jag.


Malung.

God morgon på er. Varmt idag igen....men nu ska jag sluta klaga.
Jag är i Malung...känns lite som hemma faktiskt. Här har jag varit mycket...och då menar jag inte bara på marknad. Jag gick min u-landsutbildning här...en rolig tid....med människor som var lik mig i sinnet.

Men nu är nu och det packas upp för full runt omkring. Många kända ansikten är här....Plåtbertil...Nätverket....Börje...Klädindierna...han från Siljansnäs och många fler. Jag ska koka lite kaffe och sedan ta en promenad och kolla in vilka som kommit under natten...sedan blir det fullt ös hela dagen.

Finns bara ett problem på himlen...två av våra stora vattendunkar verkar läcka...det smyger ut vatten på något ställe....förmodligen världens minsta hål, men ack så irriterande. Vi klarar nog den här marknaden men sen blir det soptippen för dem.

Höres.

Åska och regn.

Äntligen! Åska och regn....i mängder. Precis vad vi behövde. Satt inne på Willys och väntade ut regnet...till slut gav vi upp och sprang till bilen ändå. Vi ville hem och diska, packa och äta lite innan vi åker mot Malung.

Nu åker vi strax...hoppas på en bra helg.

Funderingar.

Ny dag...nya möjligheter. Sitter här och ser mig omkring. Tittar på alla saker som finns i rummet, och undrar hur i hela friden jag ska hinna och orka göra mig av med det mesta. Vad mycket prylar man har.....Min svärson sa något bra här om dagen: Det är bara pga alla prylar man skaffar större lägenhet...hade man inte så mycket skulle man kunna bo mindre. Så sant. Det gäller att komma in i en rensningsfas...en sån där fas då man är på slänghumör...och samtidigt pigg...så det tar lite.

Nu ska bilen packas med marmelader och annat smått och gott. Sedan bär det av mot torget. Hoppas på "lagom" väder...inte för varmt och inte för kallt...22 grader kanske vore bra.

Hör av mig en liten stund när jag kommer hem igen....innan vi åker till Malung.

Ha en riktigt bra dag.

Villavagnsvisning och date.

26 grader inne...det är sommar igen. Varje vår glömmer jag bort hur fruktansvärt varmt vi får hemma när värmen kommer. Idag blev jag påmind igen....men vad gör väl det när man har så fullt upp att man knappt vet vad man heter? Packning och planering gäller ikväll. Det är mycket nu. Har t.o.m anställt ett av barnen två dagar nästa vecka för att om möjligt hinna ikapp. Det är Sweet Home Dalarna som tar tid. Beställningarna rullar in och jag hinner inte med själv.

Idag var det visning av villavagnen vi ev vill köpa. Visste ju att den var för liten....men när vi kom dit så verkade den större än vi trott....kan kanske bli något. Vi får se. Den såg skaplig ut och priset var väl ok. Fick en visning av vagn och omgivningar av kvinnan som äger vagnen nu. Vi såg servicehusets alla bekvämligheter med tvättstuga, kök, duschar och frysboxar. Kanonbra. Hälsade på ett par blivande grannar (kanske) och allt var toppen. Nu är det bara funderingarna kvar.

Imorgon....bondens marknad och avresa mot Malung. Lär väl inte bli så många blogginlägg...men jag ska försöka.

Kan det här månne vara vårt blivande hem? Vem vet.....

Lite lunch hann vi med. Fick med mig P på en "lunchdate" i vackra omgivningar.

Var då...Vattenparken naturligtvis.
Nu är det kväller......godnatt på er.


Rask promenad med jogginginslag.

Just hemkommen från min joggingtur.....börjar bli en vana nu.....två gånger på en vecka...inte illa va? Nu är det ju inte så häftigt som det låter, men det är en bra början. Jag tar mig ner till vattenparken....tar en rask promenad och springer ca 20 meter!! I framtiden är det meningen att jag ska kunna springa hela rundan, men det får ta lite tid. Man ska ju inte ta ut sig i början. Måste få bli lite varm i kläderna först.

Idag är det planering inför bondens marknad i morgon. Packning och massor av pyssel ska göras. I morgon kväll åker vi sedan mot Malung och deras tredagars marknad.

Men innan allt det....idag ska vi och titta på villavagnen som står uppställd i Mellsta. Ringde ägaren och bokade en tid. Klockan tolv smäller det. Nu vet jag att den är för liten för oss men det kan vara roligt att se hur de ser ut invändigt....och om rätt pris dyker upp så.....man vet aldrig.

Karaktär....noll.

Nu vet jag vad det är för fel...Det är karaktären som är obefintlig. Berättade ju igår om att jag ställde mig på vågen och fick en chock...och skulle göra något åt det. Ha....det gick ju inte så länge. Idag, när vi varit in på Ikea, behövde vi mat. Tog en burgare på Donken. I bilen, på väg hem en halvtimme senare sa jag till P: Det är sådana här gånger man ska ha support av sin man...kunde du inte sagt åt mig när jag beställde, att det vore bättre med en sallad? P svarade: Hördududu...du skulle ha hört dig själv därinne....du klev fram till kassan och sa på bredaste dalmål Vilken är den största hamburgaren ni har...jag är jättehungrig!! 1955..heter den så? OK...jag tar en sån....meny!! Ridå....

Som sagt...vi var till Ikea idag. Skulle ha de där stolarna jag pratat om. Jag och P är experter på att ta oss igenom varuhuset på kortast möjliga tid. Idag slog vi rekord. Det tog exakt 17 minuter från det vi kom in genom dörrarna till vi gick ut genom dem...och då hann vi med några impulsköp på vägen. Nästa gång ska jag stanna lite längre....tror jag.

Det kom en liten parvel på besök idag...gladare än gladast och härligare än härligast....mysfaktor nummer ett: Gabriel....farmors ängel. Fick pussa på honom en stund...livets efterrätt.


Har just kokat klart en provomgång av rabarberchutneyn som ska bli nästa vara i sortimentet....Jag säger så här: Köper inte ni den så gör jag det!!! Den godaste chutneyn jag smakat...Rabarber, vitlök, farinsocker och en massa annat gott.


Kattfrossa.

Man kan ju undra vad man gett katten för mat...hela livet. I helgen kom grannen på marknaden fram och frågade om vi hade katt hemma.....ja, det har vi. Någon hade glömt en påse med kattmat hos honom någon dag före. -Vill ni ha den, frågade han? Självklart....som jag alltid brukar säga: gratis är gott....även för katter. Det var en dyr kattmat. Kvittot låg kvar i kassen....189 kronor för 1,5 kilo. Aldrig har jag köpt i den prisklassen till min katt. Nu skulle han få smaka på exklusiv mat...för en gångs skull. Det måste väl vara ungefär som när vi frossar i oxfilé....Hemma öppnade jag påsen...och det räckte....han slängde sig över påsen....kunde knappt vänta till den kommit ner i en skål och ställdes fram. Han slafsade och åt som aldrig förr...och jag fick dåligt samvete. Vad hade jag gett honom för skräp tidigare? Törs inte ens läsa på innehållsförteckningen på den gamla....och så kan jag konstatera att det lär väl bli dyrare med kattmatsinköpen framöver. För hur ska jag kunna köpa billig skräpmat till honom nu...när han fått smak på livets goda?

Ikea idag...troligen....ska köpa en stol att ha i vagnen. Någonstans måste vi ju kunna slå ner ändan när det är lugnt...och jag får sån värk ibland att det är ett måste att byta ställning...eller ut och gå en stund och det är ju inte alla gånger som jag kan lämna vagnen.

Ska väl gnälla lite på vädret också....f-n vad varmt det är...Ja, jag vet att det nyss var vinter och jag klagade då också...för kallt och för mycket snö....men jag gillar verkligen inte värme. Det kan väl vara någon måtta på det hela. Jag vill ha så där typiskt svenskt.....lagom.

Middagsbjudning och klädjakt.

Jaha...så var den bantningen förstörd då.....Varit hem till Abdul och hans familj och ätit. Kryddig fisksoppa med hembakat bröd....kycklingpaj med frisk grönsallad....vårrullar med tonfisk och räkor...och så världens godaste citrondryck....hemgjord med en lätt smak av vanilj. Efter det..kaffe med saftig äppelkaka. Kan det bli bättre tro?

På vägen hem därifrån åkte vi förbi våra vänners Thairestaurang för att säga hej. Det visade sig att de hade hur mycket rabarber som helst på sin gård...som vi fick ta....Nu står det 20 kilo rabarber i en låda på kökssoffan och väntar på att bli saft, marmelad och chutney. Hur ska jag få ihop det här nu då?

Men...först av allt ska jag leta på mina sommarkläder som försvunnit. Vet att de ligger i en blå Ikeapåse, men kan inte hitta den. Hur svårt kan det vara att hitta den i en "liten" lägenhet? Fruktansvärt svårt tydligen. Har redan skummat igenom varje garderob och klädkammare....men de finns inte. Sånt här gör mig frustrerad...kan inte släppa det för en sekund. Nu ska jag vända upp och ned på ALLT.

Vi hörs när jag hittat kläderna.....kan ta några timmar...eller dagar.....suck.

Men så tjuck du har blitt....

Jag råkade ställa mig på vågen i morse....så nu är jag nyss hemkommen från en rask promenad/joggingtur....att väga sig var ingen höjdare minsann. Nu jädrar...nu eller aldrig. Om jag inte ska se ut som en elefant på bröllopet i augusti så måste det göras något...nu.

Tog dessutom vägen förbi torget också. Där står grönsaksförsäljarna idag....trots att det för oss svenskar är söndag...men för alla andra är det vanlig måndag. Inhandlade lite nyttigheter.

Nu ska jag bara skrota runt här hemma...plocka lite...diska lite och planera lite....Middag klockan två hos Abdul och hans familj....efter det blir det nog till att njuta av det vackra vädret.

Ledig.

Laxpaj efter en hektisk dag...inte helt fel....Blev bjdna på mat av det godaste slaget. Nu sitter vi åter här och bara tar det lugnt...ja, lite finns det allt att ta itu med....men vi har gjort klart alla jobbmåsten för dagen.

Om jag inte vore så trött, skulle jag börja plocka lite....men det känns som jag kommit ivägen för en skördetröska. Får nog vila lite....

Imorgon är det sovmorgon....hahaha......och middagsbjudning hos Abdul och hans familj.

Sista rycket.

Klockan kvart i ett i natt satt vi vid vårt köksbord och åt fiskgratäng. Det blev ännu en lång dag i Falun, men det var en rolig dag. Inte så många "blomsterförsäljare" att reta sig på...inte så många fyllskallar att reta sig på och inte så många "jagharingentingattgörasåjagkanståhärinågratimmar" att reta sig på. En riktigt bra dag med andra ord.

Nu bär det snart av till den fjärde och sista dagen i Falun. Idag blir det lite lugnare...det är inte mycket som händer i underhållningsväg på scenen, men det är barnens söndag och tivolit säljer biljetter för halva priset, så det lär väl komma lite barnfamiljer, hoppas jag.

När dagen är slut....på eftermiddagssidan, är vi bjudna hem till Kicki och Pawel på mat. Gud va gott!

Nu ska det duschas och sedan väckas folk som fortfarande ligger och sover....P alltså. Vi höres i kväll igen.

Tiggeri.

Jag har alltid tyckt att man ska dela med sig...ge om man kan, men det finns vissa gånger då jag blir lite anti...eller, mycket anti. En sån gång var det igår på Falukalaset. Det finns stora grupper av människor som organiserar sitt tiggande. De åker omkring i minibussar och stannar till vid varje festival eller annan större tillställning. Kvinnor, män och barn. Vissa sitter på gatan med en liten kopp som de sträcker fram och ber snällt om pengar...andra går omkring och samlar burkar...hela tiden...fram och tillbaka. De gör rent på pantburkar på hela området....det har jag inget emot....men sen kommer vi till de det som jag inte gillar. De har blommor med sig...fina rosor som de sträcker fram mot folk och ger ett intryck av att man får blomman. Många blir jätteglada...ända tills de tar fram en lapp där det står: Mina föräldrar är döda och min bror är svårt sjuk, blomman kostar 20 kronor. De allra flesta lämnar tillbaka blomman men några förmår sig inte till det. Det var det ena som jag retar mig på....det andra är de som kliver in i vår munkkö...eller andra försäljares köer och resolut tigger pengar av kunderna. En tant gick runt inne på caféet igår och störde gästerna med att sträcka fram handen och be om pengar. Vissa kommer fram och visar med teckenspråk att de vill ha en munk....gratis...pekar på sitt barn i vagnen och antyder att det är hungrigt. Jag ger gärna, men då ska det vara till privatpersoner som verkligen har det fattigt...inte till organiserade ligor som dessutom är oförskämda. Igår stod jag och en tiggarkvinna och skrek till varandra (då hade hon inga problem med svenskan) när hon försökte lura på två fjortonåriga tjejer varsin ros. Hon blev skitarg för att jag sa till flickorna att lämna tillbaka blommorna, för de kostade pengar.

Nog om detta. Idag är det dag tre av fyra på Falukalaset. Lite trött är jag, men det ska väl gå. Värmen är värst. Vi hade 43 grader i vagnen igår och det var inte skönt. Ska åka och handla lite nu...sen bär det av mot Falun igen.

Rensningsnoja.

-Tänk om vi kommer att sakna ett riktigt kök, sa jag till P i morse...eller, jag tror klockan var fem...då räknas det kanske som natt för vissa. -Tänk om jag blir skitsur på dig och bara vill stänga in mig någonstans, vart ska jag då ta vägen? Det är jobbigt att förbereda ett compact livingliv. Mycket som rör sig i huvudet. Aldrig trodde jag att det fanns så mycket som måste planeras....så mycket det måste tänkas på. Finns det så små tv-apparater att de får plats? Måste man ha någon slags boxer till? Vad måste man spara för kemikalier? Tänk om jag får någon fläck på mig eller på något annat som måste tas bort.....får det plats några fläckborttagningsmedel? Våra tält och sovsäckar....vart ska vi göra av dem? Behövs de? Egentligen har jag inte tid med några munkar....inte heller några marmelader....jag behöver minst ett halvår på mig att fundera och sortera....Det är inte så att jag håller på att banga ur...nejdå....det ska bli så roligt, men gud va saker man har...som man förmodligen inte behöver.....och aldrig kommer att sakna, men det ska göras också....rensningen. Vad är egentligen viktigt i en människas liv? Förmodligen bara människan....och människorna omkring den.


Sent.

Senare än vad jag trodde...blev det idag. Vi bestämde hela kvällen att nu är det sista smeten som bakas. Hur det nu gick till så blev det fler och fler....inte för att det gör något....vi sålde ju mer än vi trodde, men klockan blev också mer än vi trodde och Mariamarmelad är supertrött....nu ska det ätas (förberedde mat igår) och sedan bums i säng. I morgon öppnar vi klockan tio....Måste alltså vara på plats vid nio.

Falukalaset.

Jag tror att sommaren är här....det känns så. Äntligen. Har tagit en tur till vattenparken och det var ljummet ute...trots att det var så tidigt.

Idag är det Falukalaset som gäller. Jobb hela dagen....och halva kvällen. Vi brukar stänga vid niotiden....när buslivet sätter igång. Då är det inte munkar som hägrar, utan alkoholen och vi tycker inte om att stå i vagnen och titta på fulla fjortonåringar som ragglar förbi. I fyra dagar ska vi jobba. Slitigt, men kul...och så är det ju nära hemma, så vi kan åka hem på kvällen och sova i egen säng.

Jag hör av mig ikväll igen...berättar om hur dagen varit.

Vagnen ställs på plats i Falun. Bredvid oss bygger "Strängnäs" sin "korv och hamburgarmoj". Vi träffar ofta dem. De åker också runt hela sommaren, men vintern tillbringar de hemma i Jordanien....lite avundsjuk blir man ju....

...och så här såg vattenparken ut i morse...lugnt och skönt...bara bruset från riksvägen som störde...som vanligt.


Mellsta...here we come!

Tja...lite blev gjort....kollade husvagnar och handlade till Falukalaset...men annars har dagen gått alldeles för fort. Någon rabarberchutney blev det inte....ingen urrensning av skräp heller. Men jag har tid på mig....

Vi tog en biltur till vårt nya "kvarter"...Mellsta camping. Där stod det en villavagn....som var till salu. Pratade med grannen till den och han visste precis allt....pris...mått...nackdelar...och fördelar. Fick telefonnumret till ägaren av honom. Ska ringa någon dag, men det blir till att pruta på priset. Med tanke på vad vagnarna kostar på Blocket, så erbjuder jag bara hälften av vad ägaren vill ha. Går det, så går det. Annars köper vi från nätet.

Var också in på Lavendel&Romantik och tog upp en beställning. Hon hade slut på massor av varor. Dags att fylla på...tyckte både hon...och jag.

P kollar tennis på tv...och jag väntar på att få åka till Falun....


En dag...som alla andra.

Om jag skulle ta och börja jobba lite då.....

Idag ska det handlas inför Falukalaset...det ska provkokas rabarberchutney....vagnen ska ställas upp i Falun ikväll.....och så ska jag så smått börja rensa ut lite skräp. Det där skräpet finns det mycket av....När jag går runt här hemma och funderar på vad som måste med i flytten så hittar jag egentligen ingenting som är ett måste. Det känns skönt. Men det är ett stort jobb....och vart gör man av allt under tiden? Det lär bli högar med kartonger och sopsäckar i hörnen....Kan ju inte åka till tippen efter varje lite kasse med skräp som jag får ihop.

Vi ska också försöka att hinna med en tur till någon husvagnsfirma....ska kolla lite. Måste se alla alternativen...husvagn eller villavagn?

Börjar dagen med en dusch och sedan plockar jag fram en sopsäck....få se vad det leder till....

RSS 2.0