Eld och vitsippsbackar.

Vilken rolig dag jag haft. Ny plats...nya bekantskaper....och så ett riktigt sista aprilfirande ikväll. Var till Norbergs hembygdsgård. Skönsång, majbrasa, fyrverkeri, smed i arbete och så en härlig promenad dit och hem genom björkskog med marken täckt av vitsippor. Nu har vi intagit lite kvällskaffe i vagnen....vi och Motalagänget. Bild kommer på det imorgon...orkar liksom inte krångla fram kameran nu....

Morgondagen... jobb....och hemgång på kvällskvisten. Vi är "inbyggda" på vår plats, så vi lär få vänta på att åka tills grannarna packat och farit iväg.

God natt.

Kruskavlar.

God morgon på er. Vad skönt jag har sovit i natt. Vi stängde av fläkten när vi kröp till sängs....den låter så förbaskat...men det hade hunnit bli varmt i bussen. Lyssnade lite på en talbok, men stängde av när jag insåg att jag inte hade uppfattat de sista minuterna....trött, med andra ord. Värmen höll i sig i bilen. Behövde inte sätta igång den alls under natten, och det var skönt.

Vaknade och hörde ett ljud som jag tyckte mig känna igen, men kunde inte komma på vad det var. Låg och lyssnade en stund och sedan var det bara att kliva upp. Väl utanför dörren kom jag på vad det var för ljud. Det var ju tunnbrödsvagnens personal som bakade. Jag hörde det där ihåliga, monotona ljudet av kruskavlar mot en arbetsbänk. Det ljudet kan göra mig vansinnig i Rättvik. Där ekar det på ett annat sätt och låter som de arbetade inne i vår buss. Likaså i Malung....där står de ännu närmare och gör mig tokig. Nu är jag i alla fall uppe och skuttar. Ska strax ta lite kaffe med mig och ta en runda för att se om det kommit några fler knallar. Igår var det ovanligt få som kommit....men de kommer nog nu på morgonen, de flesta.

Hoppas jag får så mycket att göra idag att jag inte hinner blogga....men då hörs vi ikväll.

Norberg.

Norberg...vackert som sjutton.....att jag inte vetat det förut. Nu vet jag. Vi har tagit en lååång promenad och letat "skatter" igen. Fick två av tre. I morgon blir det jobb....mycket jobb hoppas jag. Vädret skulle bli vackert och platsen är ny för oss, så vi hoppas.

Det har inte hänt mycket annars. Skriver nog lite mer i morgon bitti....innan alla vaknar. God natt.

Fetskatt!!!

Hörde att det kommit ett förslag på skatt på fetma.....vaddå! Hur har de tänkt egentligen? Var går gränsen? Vid en påse godis...en munk....tre kilo över din idealvikt? Vem bestämmer idealvikten? Får man äta på mcDonalds...eller måste man gå på vegrestaurang för att slippa skatten? Och hur gör man med alla som är överviktiga av sjukdom....som har fel på ämnesomsättningen? Dom som är onormalt smala då...hur gör vi med dem? Nä, nu får det vara nog....snart sticker jag ut i skogen...plockar mina kottar...kokar soppa på en spik...tjuvskjuter en älg till vintern och skiter fullständigt om EU eller regering knackar på dörren.

Det var det....Ska försöka lugna ner mig lite.....

Idag är det avfärd till Norberg. Ny plats för oss. Har efter sex år lyckats få en plats på deras marknad. Allt har sin tid. Visst ska det bli spännande att se om det går bra, men förberedelserna är lika vart vi än styr kosan. Packning....handling och planering.

Börjar med en meditativ promenad, tror jag. Höres.

Geocatching.

Nu så....är det kväll....Vi har just kommit hem från en skön och lång kvällspromenad. Jag har nog skrivit förut, men jag skriver igen....jag hatar att gå ut och gå...Jag vill ha ett mål och det hade vi ikväll. Vi var nämligen ute på geocatching...skattletning, ni vet.

Den här gången skulle vi ta tre stycken var det tänkt...vi hittade två. Det här är något som är så roligt att jag vill göra det varje ledig stund...när nu det ska bli då.....Iallafall så är det jättebra tidsfördriv när vi är ute och åker. Jag kan catcha varje morgon innan resten av klanen vaknar.

Första catchen fanns runt Tjärnasjön...hittades ganska lätt...den andra vid sportfältet..hittades ännu lättare...den tredje vid Forssa tower...skitsvårt. Vi har gått igenom hela området...krupit, klängt och hoppat...ingenting. Gör ett nytt försök en annan dag.

Lite bilder från dagen. Den här från min morgonpromenad vid älven. Det var ganska tyst och stilla, för en gångs skull. Mötte bara ett fåtal motionärer.

Första catchen hittad. Ganska lätt och väldigt roligt.

Andra catchen...ännu lättare. Några mugglare i närheten gjorde att vi tvingades smyga fram den.

Tredje gick vi bet på....svårt som sjutton. Försöker någon annan dag istället.
Nu ska det kokas lingonglögg....och så ska jag ut och ta lite luft och gå bort värken som kommer och går. Men promenad nummer fyra för dagen får vänta till mörkret kommer. Det är skönare då.


Skitvärk...och plockdag.

Egentligen hade jag inte tänkt skriva så mycket om min värk mera....men det går inte att låta bli, för nu har den tagit över mitt liv. Ständig värk....skärande, molande värk i nacke, ut i armarna och ner i "vingarna"..alltid. Jävla skit! Förr kunde jag rätta till smärtan genom att sitta, ligga eller stå på ett speciellt sätt....men det går inte nu. Nu är det som det är. Kirurgerna skulle titta på mina nytagna bilder och ge mig besked inom en månad. Hoppas....som det känns nu, får de skära hur mycket de vill....Jag har inget liv......kan inte ta i...kan inte vila...kan ingenting för den där fruktansvärda smärtan. Nu var det sagt...skönt.

Idag är det plock och pysseldag. Måste ner i förrådet och plocka ihop, för nästa vecka kommer det hem 800 kilo munkmix...som ska ha plats någonstans. Förrådet är fyllt av ramar till bikuporna...flaskor och burkar...loppisprylas som ska köras till Emmaus.....och lite vinterdäck till bilarna....

Men först...en skön promenad vid älven tänkte jag. Sätter in en bild från Liljekvistska parken i morse...på min första lilla promenad.


Kokning i Hulån.

Tidig morgon.....Redan vid sju var vi i Hulåns ordenshus för att koka blåbärssaft. Visserligen pigga, men vi visste att dagen skulle bli lång...och förmodligen ganska så tröttsam mot slutet.

Slängde på grytorna på spisen...den ena med blåbär...den andra med lingon. Första koket blåbärssaft var snabbt avklarad...värre var det med lingonen. Jag skulle försöka komma på ett bra recept på det här årets glögg. Det gäller ju att vara ute i tid. Rätt som det är så är det lingonsäsong och det står lingon upp över öronen. Lingon...glöggkryddor, men i lite andra proportioner än vanligt.....lime och chili.....tror det blev bra faktiskt.

Sedan då...vid tio ramlade människorna från tidningen Pralin in genom dörren. Kul! Det blev utfrågning...bilder...utfrågning igen...mera bilder...och så många skratt. Trevligt hade vi och tiden flög iväg. En och en halv timme var de där. Reportaget kommer om ca en månad.

När de åkt blev det mer kokning...nu låg vi efter....kokade klart blåbären. Det tog några timmar...och just som vi skulle packa ihop allt kom Dala Demokraten inhoppandes.....blir nog en artikel där också, som det ser ut. Bra...bra!

Egentligen skulle vi stannat en natt till...för att dra lite ris i Duvnäs...men någon kom på att det var en jäääättttebra fotbollsmatch på tv...på kanaler som inte våra släktingar i Vansbro har..så gissa vad!? Nu sitter vi här hemma...eller...vissa ligger i soffan och sover....vissa har beställt väckning till 20.45...då börjar matchen.

Värk och förhoppningar.

Västerdalarna...lite småkyligt och jag är trött, men det känns spännande inför morgondagen. Hoppas, hoppas det blir bra. Tidningen kommer ju och vi vill visa oss från vår bästa sida. Det största problemet just nu är att jag har sån värk. Riktig ( ursäkta uttrycket) jävla värk. Har tagit dundermedicin för att kunna sova. Går nog bra... Hoppas jag. Hoppar i säng nu och vaknar pigg imorgon. Sju ska vi vara på plats. God natt.

Inget nytt under solen.

Egentligen har det inte hänt något att skriva om. Packning och planering fortsätter. Har börjat fundera hur allt ska få plats i bilen.....Sockret är inhandlat och jag ska strax till Emmaus och leta efter en hålslev. Den gamla har kommit bort...tror jag...eller så är det jag som är dålig på att leta. Tänkte passa på att leta efter en tjocktröja också...vet inte vart alla mina tröjor tagit vägen....har jag slängt eller har jag växt ur och gömt?

Det blir väl mest packning idag...och så banken...denna evinnerliga bank, tidstjuv och massor av köer. Tråkig är den....


Pralinförberedelser.

Packar inför västerdalsresan imorgon kväll. Det är mycket som ska med. Vi ska koka blåbärssaft och så ska vi trolla fram smaken på årets glögg från Sweet Home. Det blir lingon...så mycket vet vi...och chili/apelsin...tror vi. Får väl smaka oss fram.
Flaskor, socker, recept och kryddor ska med...liksom grytor, slevar, soppåsar och bär. Mycket nu. Packar och letar...bär och kånkar....

Anna har åkt hem nu. Sitter själv i sin lilla bil i över fyra timmar...önskar jag kunde vara med som sällskap. Katten lämnade hon här. Då får Lillebror sällskap i en vecka. Han gillar inte att vi är på språng hela tiden, så nu fick kompisen stanna.

Jag ska ta lite kaffe för att pigga upp mig själv lite...har så mycket kvar att göra.

Nyordning?

Ibland blir det bara för mycket. Idag är en sån dag. Inte för att jag ska göra så mycket idag, utan för att allt kommer ikapp.

Just nu går jag och tänker på munkvagnen och allt som ska fixas med den inför helgen.....jag tänker på mina bin som inte existerar än och vart jag ska ha dem...och hur jag ska få ihop kupor så det räcker...Jag tänker på stugan som står i skogen och behöver tillsyn...och jag behöver den lika mycket som den behöver mig. Jag tänker också på barnen...hur det ska gå, hur de mår och om jag räcker till...och så tänker jag på om jag verkligen måste räcka till? Jag tänker på "marmeladfabriken" och allt som ska funka med den. Och så vill jag flytta...

Jag vill leva som jag är...NU...inte senare. Hur ska jag få ihop allt? Sånt går jag och tänker på idag...och jag har tänkt i natt också. Det känns som det är stora förändringar på gång. Bara jag orkar....


Biplats utsedd.

Tog en promenad upp i skogen för att titta på platsen där vi vill ha bikupor. Perfekt ställe....åkrar och lite björkskog. Helt perfekt. På tisdag ska jag ringa och fråga om vi får placera dem där. Det är kommunen som äger marken...hoppas på en snäll, förstående "gubbe" som svarar.

Har ännu inte dammsugit balkongen....som jag tänkt länge, men nu ser det ut som jag måste ta mig i kragen. I det här fina vädret vore det ju nästan kriminellt att inte kunna sitta där med en kopp kaffe och njuta. Möblerna har visserligen stått där i ur och skur några år och de behöver målas om...när ska jag hinna det då? Ännu en sak till göralistan...ännu en sak som ska ligga i bakhuvudet och gnaga.....

Morgonnjutning.

Vad skönt det är med tystnaden.....Hela huset sover...solen värmer redan och jag är helt ledig idag. Helt ledig betyder att jag inte måste göra något...om jag sen går ner i källaren och börjar sortera upp mina bisaker som ligger där...det är en annan sak....då gör jag något jag vill...inte måste.  

P sover...Anna och Kicki har varit i Vansbro i natt och kommer väl hem framåt eftermiddagen...katterna Alfons och Lillebror har mumsat på kyckling ur kompostpåsen inatt. Det låg rester över hela hallmattan när jag klev upp. Nu ligger de i varsin ände på soffan och njuter.

Jag tänkte ta en promenad snart....och sen ska jag färga ögonbrynen....måste väl vara fin till Pralinreportaget som blir i veckan....jo, sen ska jag lägga ut några av mina Gudrun Sjödénkläder till försäljning på Tradera......ser ut att väga 130 kilo när jag har dem på mig....det är inte bra för självkänslan.......

Glad Påsk på Er.

Jaha...nu väger man lite mer igen då...men det var det värt...idag. I morgon ångrar jag mig säkert....men den dagen, den sorgen....

Det var som att slå igen en dammlucka här när alla drog åt varsitt håll....Anna och Kicki skulle till Vansbro på Svenne Rubin...Agnes och Rami skjutsar hem Pawel till Falun...Gabriel med föräldrar gick så sakteliga hem mot Hushagen....Det är bara Agnes och Rami som kommer tillbaka en stund.

P har fastnat framför tv:n....själv har jag just satt upp nya gardiner i köket...på en påskafton? Ja...vad spelar det för roll vad det är för dag? Man ska väl göra det man känner för.....




Nej...nu ska jag halvsova i soffan resten av kvällen....


Snabbinlägg.

Nu står maten i ugnen..bordet är dukat för nio personer och jag ska snart fixa till mig själv. Påskmiddag väntar. Hela "surven" kommer, och det ska bli så roligt...trångt och roligt. Jag har till och med pyntat med några kycklingar på bordet....jag som normalt är så anti påsk och julpynt.

I morgon ska vi ut och leta biplats här i Borlänge. Har kommit på ett ställe som skulle kunna passa för ett par bikupor. Måste snart få allt klart, så det bara är att köpa bin när de är leveransklara.

Kanske skriver jag lite mer ikväll...och visar lite bilder....Ha en riktigt skön påsk!

Hemma.

Hemma igen...som vanligt trötta, men vid gott mod. Det är ju påskhelg och solsken. Kan det vara bättre? Dagen har varit bra. Började segt....riktigt segt. Vi undrade om det skulle bli noll idag, men framåt ettiden började det rulla på och sedan var det full fart fram till stängning.

Packningen gick som en dans...verkar ha satt sig i ryggmärgen trots den långa vinterledigheten. Strax efter fem rullade vi ut ur Orsa, med destination Borlänge. Inga poliskontroller efter vägen trots att de sagt att de skulle vara överallt.

När vi kom hem väntade Anna som kommit från Sollefteå. Hon ska vara här hela helgen och i morgon kommer alla barn med respektive på mat.

Nu ska det sovas....länge och mycket.

Tidig morgon....låååångfredag.

Långfredag....härligt. Det är en sån där dag då man inte behöver göra något alls...bara ta det lugnt. Så blir det nog för oss idag....men, man vet aldrig. I vilket fall som helst så åker vi hemåt ikväll.

Natten har varit kanon. Har inte frusit...har inte blivit störd av någonting, utom nu på morgonen. Bilen som stod på gården i närheten av där vår buss stod....den hade satt på någon fläkt som stod och brusade i evigheter. När jag först hörde den trodde jag att det var ett tåg på väg in till Orsa station....men det gav sig aldrig. Nu kan ju inte jag somna om den här tiden på morgonen, så det var bara att kliva upp. Hade tänkt göra det i vilket fall....

Så nu sitter jag här igen...Bokleif har vaknat...liksom han som har langosvagnen. Ska ta en liten promenad om en stund. Det är sig likt här i Orsa....förutom att Janne Nyström har flyttat hem till Vansbro igen!!!

Morrn på er.

Lugn och herrkalsonger.

Vad var det jag sa? Orsa...skärtorsdag....inte mycket slitgöra inte. Dagen har gått sakta och lugnt förbi. Jag är trött...jättetrött. Det beror nog mer på leda än något annat.

 Vi har just ätit spagetti och köttbullar på hotell Kabe. Gott och billigt. Nu väntar hotell Peugeot och skön vila inför, troligtvis, en ännu lugnare långfredag. Hoppas på fart, men tror inte det. Längtar hem....efter en skön säng och katten.....

Inköp under dagen: två små påskliljor att ha på bordet på påskaftonen, då alla barnen med respektive kommer på mat, och sju par herrkalsonger, varav hälften till mig. Att jag inte upptäckt det tidigare...att de är mycket skönare än konstigt skurna damtrosor. Det sjunde paret får vi väl dela på.....God natt på er....håll hårt i kvasten.

Skärtorsdag i Orsa.

Orsa...skärtorsdags morgon....lugnt och stilla. Ett lätt brus hörs från stora vägen, där bilarna åker mot jobbet. Strax bredvid vår vagn packar Bokleif upp sina böcker och tidningar. Det är han....om ni kommer ihåg....som stod bredvid oss i Älvdalen förra året och som varit ute och supit hela natten och inte ville vakna när vi ruskade på bilen. Idag är han nykter...bredvid oss...på andra sidan ska mattväveriet eller Junis kryddor stå....huvva...hoppas på mattorna. Ingen av dem har kommit än, men det lär väl inte dröja.

Igår kväll, innan vi kröp in i bussen, var vi ute på geocatching. Något nytt vi just börjat med, men som vi länge pratat om. Man går efter en gps och letar små meddelanden eller bara en liten sak som människor gömt. Man får koordinater och lite ledtrådar...en karta och så får man leta. Det här finns i hela världen och vi började i Orsa! Skulle leta på Korpral Gifting. Han skulle ha en hemlighet nära sig. Vi hittade korpralen, men inget meddelande. Får försöka ikväll igen...annars finns det en "skatt" vid Orsa kyrka. Nytt och spännande...men tydligen ganska svårt.

Nu ska jag dricka lite kaffe...och sätta fart på toastgrillen för snart kommer det hungriga knallar som vill ha frukost. Vi är kända för att ha det bästa kaffet.

Hörs senare....kommer nog att ha tid, för i Orsa jobbar man inte ihjäl sig. Det blir nog en lugn tillställning.

Lycklig!

Måste bara tala om......jag har hittat bin....varroafria bin som jag får köpa. Gissa om jag är glad?

Igår slängde jag ut en fråga på min favoritsida på nätet:alternativ.nu.
Jag undrade om någon visste vart jag kunde hitta bin som var fria från viruset.

Snabbt fick jag ett tips på en man från Hudiksvalls kommun som hade bin. Jag slängde iväg ett mail...och i morse hade jag fått svar. Han kunde troligtvis hjälpa mig. Om tio dagar skulle jag höra av mig...för då visste han säkert hur mycket han kunde sälja.

Livet leker......här går det undan i svängarna. Så....om ett par veckor hoppas jag att vi sitter i bilen, på väg hem från Hudiksvall, med två (minst) välfyllda kupor i skuffen. Glad!

Bloggtorka?

Skulle ha bloggat mer igår, men jag var så slut....totalt färdig när jag kom hem. Vilade på sängen och funderade på bloggen lite. Visst är den lite tråkig nu? Jag menar....det händer ju inget nytt. Allt jag skriver om är som hämtat ur förra årets blogginlägg: Biodling...packning av buss och vagn...trött....Till och med platserna vi är på är ju samma.....som nu till helgen alltså...Orsa. Vad kan hända där som gör det mer spännande att läsa i år? Förmodligen ingenting. Nej, jag hade faktiskt allvarliga planer på att strunta i bloggandet en stund, men just nu sitter jag här igen. Förmodligen harvar jag på ett tag till.

Gårdagen blev bra. Jag hade roligt och kände mig nyttig. Roligt för att jag fick jobba med Svens levande bin...nyttig för att jag "begravde" mina döda bin och gjorde rent i kuporna i väntan på nya. Hoppas jag får tag på snart. Men jag letar fortfarande plats här i Borlänge där jag kan ha bin. Finns det ingen som vet något ställe....en skog, en skogsdunge....en åkerkant...bakom en lada? Vad som helst går bra. Snälla....hjälp mig!

På hemvägen var jag in till Färg och Golv i Dala-Järna. Där är det positivt. De köpte in mer av vårt sortiment och jag blev glad...och de var redan glada. Trevliga prickar det där.

Nu ska jag ta det lugnt. Har sagt till P att idag är det hans ansvar att se till att allt är med till Orsa...vi åker ikväll. Ska på magnetröntgen på eftermiddagen...jag med min cellskräck......gruvsamt. Vi hörs sen då......

Bikuperengöring.

God morgon alla....Idag hade jag nog kunnat ligga kvar i sängen en stund till, men se det går inte. Måste baka 30 strösselmunkar som ska med till Vansbro idag. Fick en beställning igår. Har just kommit hem från torget där jag satte igång oljan. Nu står den och så sakteliga går upp till rätt temperatur.

Nu först är det lite frukost...sen skjutsa Virre till bussen...tanka...baka munk och så bär det av mot västerdalarna.
Idag ska bikuporna göras rena från döda bin och så ska kuporna "brännas". Inte brännas upp, utan brännas av invändigt så att det inte finns några mystiska sjukdomar som de nya bina kan få. Om jag sen får tid över ska jag in på några ställen och försöka hitta fler återförsäljare till marmeladerna. Men det blir bara om det finns tid...och det gör det förmodligen inte. Ha en bra dag alla....syns ikväll.

Balsam för själen.

Åh va roligt det är med biodling. Jag skulle kunna hålla på hela dagarna. Nu har jag ju ännu inte fått tag på några egna, efter vinterns dödsfall, men jag gör allt jag kan för att hitta. Idag var det tillsyn av några samhällen i Arvslindan. Alla såg ut att må bra...vissa så bra att de behövde större utrymme, vilket gjorde att vi satte på en "våning" till.

Visst ser det spännande ut? Det här ska definitivt bli min stora sysselsättning nu och i framtiden.

Annat då? Jo, de ringde från tidningen Pralin...och nu har de bestämt sig. Det blir reportage om Sweet Home Dalarna nästa vecka. När det sen blir publicerat har jag ingen aning om. Det brukar vara lång framförhållning inom tidningsvärlden. Men vi är så glada för att de vill skriva om oss. Vi tycker själva att vår idé är kanonbra och så gillar vi det vi gör....och bättre reklam kan man knapast få.


Arvslindan.

Vardag igen då. Måndag och soligt, men blåsigt. Vagnen stod så fint på plats när jag nyss var ner och tittade till den. Köpte lite dricka på snabben och tankade bilen.

Ska ju på biodling till Arvslindan. Ska vara med och lära mig ännu mer. Ännu så länge är jag en riktig nybörjare, men jag hoppas att jag efter den här säsongen ska kunna bra mycket mer. Så mycket att jag kan klara mig själv. Nu gäller det bara att få tag på nya bin i tid, så vi hinner få någon honung iår.

P står i vagnen idag och framåt sen eftermiddag åker han till Falun för badminton. Jag vet inte hur lång tid mitt biodlande tar, men hoppas jag kommer hem i vettig tid. Höres senare då....

Trött, tröttare,tröttast!

Egentligen hade jag tänkt att bara skriva god natt....är så fruktansvärt trött...men nu när jag ändå sitter här så blir det lite längre.

Dagen har varit lång, men bra. Vi är nöjda med försäljningen och vädret har ju varit toppen. Vid femtiden tog det liksom stopp...folk började gå hemåt och vi packade ihop. Vagnen skulle ner på torget så packningen blev väl inte världens bästa. Huvudsaken allt stod på golvet så att inget kunde rasa ner.

Vi lämnade vagnen på marknaden och åkte hem för att vila/sova en stund. Det är lättare att köra därifrån när alla andra är borta. P somnade som en stock....inte jag....hur jag än försökte så kunde jag inte somna. Hade behövt det. Om jag räknar så har jag varit vaken 16 timmar nu.

Nu är vi just hemkomna från torget. Vagnen står där. Allt är på plats. I morgon ska jag på biodling till Arvslindan. P ska stå på torget och i morgon kväll är det badminton...och städning av bussen. Det är besiktning på tisdag....huvva!!! Kan väl aldrig gå vägen...om det skulle göra det så lovar jag att fira...rejält!

Lugnet före stormen..njae...storm och storm..men det kom betydligt mer folk än vad som syns här....

...och jag smakade inte en enda munk på hela helgen. Duktig.


Morgonpyssel och DN.

Söndag, och sista marknadsdagen för den här helgen. Har varit ner och tittat så allt är bra...plockat in lite läsk i kylen och hejat på knallegrannarna. Idag blir det bra....tror vi. Vädret ser ut att bli fint och det brukar vara bra på söndagar.

Natten har varit snorig och hostig för P. Själv har jag klarat mig skapligt från hostan, men febern har funnits där hela tiden. Ingen av oss vill kolla hur mycket feber vi har. Det spelar liksom ingen roll...vi måste jobba ändå.
Vi klarar av den här dagen också...och när marknaden är över kör vi ner vagnen på torget. Det är ju torgdag måndag och tisdag. Lugnare än helgen blir det...garanterat.

Har just intagit en påse Modifast och läst DN. Hittade lite roliga recept på påskmat. Den här påsken kommer alla hem....alla, t om Alfons, Annas katt, som Lillebror längtat efter så mycket. Så jag ska laga mycket god mat har jag bestämt. Ska bli så härligt. På sista tiden har matlagningssuget kommit tillbaka. Liksom bakningssuget. Det var länge sedan jag tyckte det var roligt, men nu ska jag ta nya tag.

Höres ikväll då?

Pamoldag.

Det var ingen vägg jag var på väg in i igår...det var ju bara en riktigt jäkla förkylning. Dagen har gått i Pamolens tecken. Två stycken var fjärde timme och det höll oss iallafall på benen.

Skaplig dag faktiskt. Det har gått för runt i stort sett hela dagen. Inga tjugometersköer, men det kom någon hela tiden.

Väl hemma tog P disken och jag åkte till City Gross och handlade....till Tempo och handlade...och till Willys och handlade. Svor när jag kom hem....Jag ska aldrig handla ensam mera. Åka bil...parkera...hämta kundvagn....baxa in kundvagn....lyfta i tunga saker i vagnen....stå i kassakö....baxa upp varorna på bandet....betala...baxa ner dem i vagnen igen...styra en tungstyrd vagn till bilen i grus och gropig asfalt...in med allt i bilen...och så samma sak på nästa ställe...och nästa. Skittråkigt.

Nu är det definitivt läggdags för mig...och P. Vi har aldrig varit sjuka samtidigt förut...vi har aldrig varit sjuka som nu, någon av oss. Känns lite ovant att höra någon snora och snörvla bredvid sig...ny erfarenhet. Så nu tar vi vår trötta lekamen och ger oss själva en lång natts välbehövlig sömn. I morgon väntar, som det brukar vara, den bästa av marknadens dagar. Det är halva priset på karusellerna och då kommer det folk vill jag lova.

Feber.

Feber...halsont och en jädrans snuva på gång. Det är dagens sanning. Egentligen borde vi ligga till sängs båda två. Vi som aldrig är sjuka. Nu är vi det...
Men, det är bara att ta sig i kragen och försöka komma igenom dagen. Med lite medicin ska det väl gå, men sen är det nog bara sängen som gäller....och vi som var bortbjudna ikväll...på en rolig fest som vi sett fram mot. Så där är det...typiskt.

Ska snart köra ner varorna till Trädgårdscaféet och sedan till snabbgrossen för att köpa lite frityrolja. Har just varit ner till vagnen med toast och disken och där såg det bara bra ut...skönt.

Vi tar oss väl igenom den här dagen...så hörs vi en stund till kvällen igen.

In i väggen.

Hur vet man när man är på väg att gå in i väggen? Ja, det är inte dags än, men det kan vara bra att vara förberedd. Någon som kan tala om symptomen för mig? Förra säsongen blev det stressigare och stressigare mot slutet. Den här gången börjar vi i 200 knyck...bara det inte ökar.

Dagen...tja, mycket bättre än beräknat...och det var ju bra. Förmiddagen var lugn, och vi tänkte att det här blir ju inget. Men sen drog det igång. Vi hade fullt upp nästan hela eftermiddagen. Toasten tog nästan slut...en kvar....doppade munkar tog slut...noll kvar. Fördelen med att stå flera dagar på samma ställe är att man inte behöver plocka ihop och lasta i bussen. Nu står vagnen så fint där nere och här hemma råder lugnet. P sover...han mår inte bra och själv har jag fått ont i halsen. Får väl se vad det blir av det.

Jag har just packat varor till Trädgårdscaféet. Det är hantverksmarknad i hantverksbyn i morgon och de ville ha mer av oss....underbart, tycker jag.

Nu ska jag plocka ut lite packning i bussen och sedan njuta en stund av tystnaden...om en stund blir det sängen om jag ska orka i morgon. Skriver lite mer när jag hunnit ikapp mig själv. God natt.

Borlänge marknad.

Marknadsdag på hemmaplan. Ganska skönt faktiskt. Nära till dusch och en skön säng när dagen är över. Även om jag gillar att sova i bussen så vet jag att det får jag mer än nog av under säsongen. Har just varit ner och tittat till vagnen. Allt såg bra ut och det blir nog en fin dag. Solen skiner och det är så där lagom småruggit i luften...så där ruggit så man vaknar till ordentligt.

P ligger kvar i sängen och hostar. Vi vet inte om det är allergi eller en rejäl förkylning. Han tar sin astmamedicin...stark hostmedicin och huvudvärkstabletter, men det verkar inte hjälpa. Blir en lång, jobbig dag för honom. Han får ligga nu...så länge det går, för att samla kraft till dagen. Jag ska in i duschen och sedan leta på lite arbetskläder. Har växt ur förra årets arbetsbyxor....tror jag. Vågar inte ens prova, för då blir det mer än en liten vårdepression. Tar något annat istället.

Det lär inte bli så mycket bloggande under dagen, men ikväll får ni höra hur det gått. Ha en bra dag...njut av solen.....


Stress.

Det blev en tuff dag till slut. När P äntligen kom ur sängen så var det fullt ös. Har åkt runt hela stan och jämfört priser på massor av saker. Det började med att vi skulle köpa olja till munkmaskinen...alltså frityrolja. På snabbgrossen, där vi brukar handla olja, kostade den 139 + moms. När vi kommer dit har de höjt priset till 159 +moms. Hur f-n kan de höja 20 kronor på en vecka? Skitsura blev vi....När vi var i farten så blev det att vi kollade priser på lite av varje...i allafall det vi använder mest. Tröttsamt och lite grinigt blev det ju....måste allt vara så dyrt? Åkte runt på snabben, Lidl, Procurator och Willys. Nu har vi lite mer koll på läget....kanske.


Det blev doppning av knäckebröd också....i massor...paketering och ettikettering!!! Flera timmar tog det.
Så, till slut var vi ner på marknadsområdet och ställde vagnen på plats. Nu är allt i sin ordning. Bara lite oro inför natten...tror ständigt att någon ska bryta sig in i vagnen....Nu har jag berättat om dagen...utom det roligaste....Fick besök av lilla Gabriel och hans föräldrar. Va go den ungen är....nästan alltid ett stort leende. Han växer och växer och snart kan vi börja ta våra "farmorveckor"......det är då vi ska ut i skogen....eller resa till Island och bada varma källor...eller samla skalbaggar i Soltorgsparken...eller....ja, vi hittar nog på något. Nu är det läggdags...jag lovar.


Gratisreklam.

Idag är det en sån där dag som man alltid vill ha. Pigg...solen skiner och en tur till tippen. Kan det vara bättre? Vaknade tidigt, som vanligt. Plockade ut skräp i bilen och åkte mot soptippen. Kom precis i tid för all sju-trafik. Det är inte kul, men det gick. Nu är jag hemma igen...har känt av febern lite inatt, men det är inte så farligt. Ska nog gå att jobba på som vanligt.
Idag ska det doppas knäckebröd i choklad...det ska packas vagn och buss med munkgrejor och så ska vagnen ställas på plats inför Borlänge marknad som börjar i morgon.

Tänkte tala om vad det är för "gratisreklam" vi hoppas på. Ni vet, det där som jag skrivit om några gånger, men inte velat tala om. Kom på att det spelar väl ingen roll om ni vet.
Det är så  att tidningen Pralin ringde och ville göra att reportage om Sweet Home Dalarna. Gissa om vi blev glada. Det enda kruxet nu är att de inte har bestämt sig för om de ska göra reportaget nu, eller vänta till bärsäsongen sätter igång på allvar. Vi kokar inte så mycket bär för tillfället, av naturliga skäl, och de ville egentligen ha bilder från tillverkningen. De skulle höra av sig om vilket det blir. För oss spelar det ingen roll egentligen. Bara det blir av.
Tog en bild från vackra Liljekvistska parken i vårsol. Det är där jag ofta tillbringar en stund på morgnarna...speciellt när det börjar blomma. Det är fint där nu också, men om några veckor...då ni.


Lakrits, Pippi och feber.

Ja, i vilken ände ska man börja tro? Städdag blev det...gnodde runt och putsade och fejjade...dammade och dammsög. Blev riktigt nöjd faktiskt. Blev så himla svettig bara. Hade balkongdörren på vid gavel hela tiden...inte hjälpte det...övergångsåldern gissade jag. Jag har väl blivit kärring.

Tog en paus och läste söndagens DN som blivit liggande oläst av någon anledning. Och nu ska ni få höra...Vet ni att man lever längre om man går till affären varje dag? Fattar ni? Om man shoppar får man några år till. Blev riktigt orolig...jag som hatar att handla, vare sig det gäller mat eller kläder. Måste jag gå en shoppingkurs för att få upplev några fler ljuva år på ålderns höst? Men....om jag går och handlar varje dag...och blir så där stressad av folk och köer...då borde jag väl dö tidigare av den anledningen. Sammanfattningsvis så fortsätter jag som jag brukar...dör gör jag ju hur som helst.
En annan sak som stod i tidningen....Lakrits är inne!!! Och det säger dom nu...Det har jag vetat i snart 50 år. Jag har alltid älskat lakrits och nu ska det tydligen vara i allt....i godis, glass, mat och t o m shampo och parfym. Nä, nu gick de för långt. Jag håller mig till lakrits i godispåsen. Då får jag ha det för mig själv eftersom det bara är jag som gillar det här hemma.

När jag läste om lakritsen kom jag på något annat som är populärt nu...och som då får mig att inse min ålder...för nu har man varit med ett helt modevarv...igen...Pippitröjorna. Hade en sån när jag gick på högstadiet. Skitsnygg var jag...så modern och inne. Jag kan än idag känna exakt samma känsla som jag hade då, när man gick längs riksvägen..på väg till OK (hette ic i början av min godiskarriär) för att köpa godis. Va snygg man var!!


Nog om detta. Läste iallafall klart tidningen och städade klart...pratade med P i telefonen och han sa att han fortfarande kände sig hängig...då...då fattade jag. Jag hade inte kärringsvallningar...jag hade feber. Kollade ...jodå det stämde så bra. Hur sjutton ska jag ha tid med det nu? Inte en chans. Det blir tidigt ryggläge ikväll och inställd träning i morgon bitti....
Gonatt på er...höres.


Den ena dagen...den andra lik.

Skitväder...blåsigt och ett lätt regn. Vilken tur att det är hemmajobb idag då....Värre är det för P som ska byta däck på bilen...och på sin pappas bil. Dessutom har han nog lite feber. Nu är ju det inget som har hindrat honom förr, men lite jobbigt lär det bli.

Jag måste ta ett tag i lägenheten nu. Det ser för jäkligt ut. Jag vill ha ordning och reda, så det första jag ska göra är att plocka undan lite och sedan ta ett varv med dammsugaren. Det passar bra att städa när det är dåligt väder. Har tvingat P att ta en sväng förbi soptippen när han åker.....Det satt långt inne...det där med soptippen. Som ni vet är det min älsklingsplats, men idag får någon annan äran att besöka den.

Har just kommit hem från pappersinlämningen vid Ica Maxi. Nu är det bara pantburkarna som står kvar i bilen och de ska jag lämna in om en stund. Först lite morgonkaffe.

Kvällsstädning.

Visst är det konstigt....när man har hur mycket som helst som MÅSTE göras...då börjar man göra något helt annat? Så har det varit för mig hela kvällen. Hade massor att göra med Sweet Home...vad gjorde jag då? Jo, började med att sova en stund...sedan städade jag badrummet. Har just blivit klar med det. Fint blev det, men det hade inte prioritet ett. Hur som helst så är det som det är. Får väl jobba på utav bara sjutton i morgon istället.
Ska inte bli så långrandig nu, utan försöka ta mig i säng för att orka med så mycket som möjligt i morgon. Go´natt!

Dagens sjukvård!!!!

I november var jag till ryggteamet på Falu lasarett. Rejäl genomgång av mig, och sjukgymnasten skulle tala med kirurgerna om operation och dessutom skicka papper till min sjukgymnast. Jag har väntat och väntat....och väntat ännu mer. Igår hade jag väntat klart. Ringde upp och frågade om jag kommit bort bland alla papper. Jo då...det hade jag gjort! Nu blev det fart på personalen. Idag ringde de upp mig...erbjöd ny magnetröntgen nästa vecka (då fanns det minsann tider snabbt) och samtal med kirurgerna inom en månad. Så, nu så ska det väl äntligen hända något.

Annat som hänt....kommer ni ihåg att jag pratade om att vi kanske skulle få komma med på en kanonbra reklamplats för Sweet Home Dalarna. Idag ringde det på min mobil. Utfrågning om företaget och de verkade riktigt intresserade. Hoppas...håll tummarna. Jag kan ännu inte säga vad det är, men det kommer, bara vi ror det i land.

Nu ska det köpas äpplen till Lappstans äppelchutney...och sedan är det tillverkning som gäller....hela dagen.

Påskfunderingar.

I natt har jag drömt om bikupor och stora hus med många rum...tyd det den som kan. Bikuporna är väl inte så svårt att förstå, men huset....många rum kan kanske betyda att det är många olika saker på gång. Men, vad kan man göra åt det? Inte mycket just nu.

Idag blir det lika som igår. P står på torget och jag sköter tillverkningen av iste, blåbärssaft och äppelchutney. Ska nog bli bra. Skulle behöva städa av lite här hemma. Det får vi väl ta till kvällen.

Snart är det påsk också. Jag som ogillar högtider går och funderar på om jag ska dryfta mig till att pynta lite i år. Påskkäringen, den har jag berättat om tidigare...den hänger framme året om...men jag tror att jag har en påskduk liggandes i skåpet. Kanske ska den få lufta sig lite. Funderar vidare. Har också balkongen full av pinnar som ska målas vita och sättas krokar i. Där kan jag hänga påskbetonat pynt...kanske. Funderar även på det en stund.

Nu ska jag börja med iste...och så väcka P om någon timme...och så är dagen i full gång.

Bisjukdom.

Bra dag...men nu är jag dödstrött. Torget gick riktigt bra idag och badmintonen gick också bra har jag hört. Nu ska det bara slappas...eller, jag kommer att somna ovaggad väldigt snart.

Har så smått börjat lägga ut lite krokar för att hitta en plats här i Borlänge eller Falun där jag kan ha två bikupor. Om jag hittar en plats kan jag få bin mycket fortare än de som ska vara i Vansbro kommun. Anledningen är att hon som ska hjälpa mig att få fler bin har samhällen både i Vansbro och i Gagnefs kommun. De bina som ska vara i Vansbro får inte ha den omfattande sjukdomen Varoa. Det beror på att Vansbro och en liten plätt någonstans i norrland är de enda varoafria platserna i hela Sverige. Vi måste skydda våra bin så länge det går och då får jag bara köpa bin till Vansbro i samma kommun och där är tillgången sämre just nu. Från Gagnef kan jag få bin tidigare, men då får de inte placeras i Vansbro. Omständigt är det men väldigt viktigt att det blir bra.
Nu...sängläge.

Full rulle....

Nu är det vår i luften. Varma vindar och ljummet duggregn i morse...sol nu och tydligen ganska bra försäljning på torget. P står där själv några timmar medan jag sköter tillverkningen av kryddsocker och smaksatt salt inför helgen.

En av anledningarna till att det går bra på torget är nog att grönsaksförsäljarna dök upp idag. När de kommer och packar upp sina jordgubbar, äpplen och gurkor...då är det vår....och då hittar folk ner på torget.

Idag är det badminton och jag ska vara chaufför...P spelar i två omgångar och då måste jag skjutsa ut honom först...sedan åka och hämta Pawel som är med den andra timmen. Däremellan ska jag och Kicki "leka".

Nu kör jag på en stund, så hörs vi ikväll. Njut av solen nu....


Beställning och inventering.

Härliga måndag....inte! Varit vaken sedan fyratiden...tränat strax före sju...läkarbesök klockan åtta och nu är det fullt spett ner mot munkvagnen. Men, jag ska bara vara där en stund och göra strösselmunkar och en beställning på 50 stycken socker och choklad. Sedan ska jag hem och fixa inför helgens hantverksmarknad. Trädgårdscaféet ska sälja vårt sortiment från Sweet Home Dalarna och det vill till att allt finns hemma då. Kollar läget. Själva ska vi stå på Borlänge marknad som också går av stapeln till helgen. Mycket nu.

Hela veckan är fullbokad,men själv känner jag att jag borde vara i Duvnäs och göra rent i bikuporna inför nästa gäng bin som förhoppningsvis kommer snart. Får väl ta det nästa vecka istället.

Jag hör av mig när jag kommit hem igen och fått något gjort.

Sorg i marmeladfabriken.

Då har vi konstaterat att vi inte äger ett enda bi för tillfället. Stendött.....Inte ett endaste litet vingslag mötte mig då jag öppnade kuporna. De var utspridda i hela kupan...mellan alla ramarna och det betyder att de blivit störda i vinter och gått ur det sk klotet. Det är nämligen så att när vintern kommer så kurar bina ihop sig i en enda klump för att hålla värmen. Om något stör dem så blir de förvirrade och skingrar sig för en stund och då blir det genast för kallt och de fryser ihjäl. Sorgligt men sant.
Nu har vi letat efter nya platser att ha bina på...om vi nu får tag på några nya....och det ser ut som vi hittat två ställen. Vill nog ha kupor på båda för att få olika smaker på honungen och för att vara säkrare på att några överlever nästa vinter.

Nu ska vi planera veckan som kommer och så är det fotboll på tv.....*suck*.

Smuts och biinspektion.

Promenad...klockan 06.20....i ett lätt duggregn...i ett tyst och stilla Borlänge. Ingen var vaken. Det är precis det jag längtar efter här....ensamhet och tystnad. Nu har jag fått mig en dos av det så jag klarar mig en stund.

Idag är det meningen att vi ska åka hem till västerdalarna för att en gång för alla se om våra bin har överlevt vintern. Idag gäller det. Nu tror ju jag att de är döda, men en liten strimma hopp finns det kvar.

Ska också titta om jag har burkar där i någon lada. Har letat och letat här hemma efter fler burkar att ha till Morgonbus och Lyckorus (smaksatt socker), men kom på att de nog finns i Duvnäs. Hoppas på det, annars lär Åke som jobbar på Flaskor&Burkar få ett beställningsmail snart.

Dagen består alltså av en Vansbrovända och efter hemkomst ska munkvagnen ställas på plats på torget igen. Det är ju måndag i morgon och då ska det krängas munkar.

Nu ska jag ta en kopp kaffe och sedan en lite promenad igen....lyssnar nämligen på en talbok när jag är ute och nu börjar det bli spännande så jag måste höra hur det går. Vad den heter: Smuts av Katarina Wennstam. Handlar om trafficking...och som det står på konvolutet: Lämnar ingen oberörd. Läs den.

Ensam cocosboll och hemfärd.

Om det var något alla pratade om idag så var det blåsvädret. Tydligen har det varit lika över stora delar av landet, så vi lär inte ha varit ensamma om att arbeta i motvind. De stackare som hade vanliga marknadsdiskar fick hänga i dessa, i stort sett hela dagen för att rädda hela bygget från att blåsa iväg.

Med blåsvädret kommer också lite kyligare luft...vilket gjorde att många potentiella kunder gick med händerna i jackfickorna och vägrade ta upp dem för att handla. Vi undrade lite förvånande hur dagen skulle bli, när det visade sig att vi sålde mer varma toast än munkar på förmiddagen. Men, allt efter som dagen gick kom munksuget igång hos folk. Kanske tänkte de på eftermiddagsfikat när de fyllde på i munkförråden.

Sandvikens marknad är ingen höjdarplats om man vill bli rik...........men vi är nästan nöjda....Vi vet ju att det inte är kosingen som kommer in, utan ringrosten som ska bort.

Packade för hemfärd vid tretiden och åkte från platsen strax före fyra. Lugn och fin hemresa....om man bortser från de där stora guppen i Storvik....som finns där varje vår....vi flög som små lovikkavantar mellan sätena i bilen...svor lite och bromsade in, innan vi fortsatte som om inget hänt.

Nu blir det en välbehövlig dusch innan jag ska borra ner mig djupt i soffan....och jag ska somna där...och jag ska snarka...och jag ska inte skämmas ett endaste dugg om jag t.o.m dreglar lite i sömnen.

Kommer ni ihåg den där ensamma cocosbollen jag berättade om? Hittade bilderna på "honom". Han kom blåsande förbi munkvagnen....tätt efter gatan gled han fram i blåsten...ensam i en stor kartong. Man får ju hoppas att han klarade sig bra på färden....annars får man önska att någon stampade ihjäl honom fort, så han slapp lida.


Sista dagen på första marknaden.

God morgon på er. Jag tycker att det är en riktigt god morgon. I natt har jag inte haft den minsta lilla antydan till värk, och det var ett gott tecken. Jag trodde nämligen, igår natt, att det berodde på den konstiga sovställningen i bussen. Nu kan jag konstatera att så inte var fallet. Skönt...då kan jag fortsätta mitt knalleliv och inte bli någon "nynasare" som tar in på hotell (det brukar de gamla uvarna vara snabb på att påpeka, att sover man på hotell är man ingen riktig knalle).

Natten då...tja, vi kan konstatera att de som bor i Sandviken är riktigt bra på att hålla låda på nätterna. I alla fall den något yngre generationen. Vår buss stod på vägen till discokön....suck. Skrik och skrän, men ingen som varit på bussen och sparkat.

Nu sitter ja här och ska strax gå ut och se hur det ser ut...ska också se om Äppelbokerstin har vaknat. Hon sover ensam i sin bil lite längre upp på gatan. Krutgumma! Vi träffar på henne på många platser under säsongen och normalt har hon gubben med sig, men han är hemma den här helgen så hon får klara sig själv.

Jag skulle ha satt in lite bilder till er, men det verkar som kameran, eller datorn inte riktigt vill vara med. Ni får vänta tills vi kommer hem....ikväll.

Blåstigt värre.....

Gud va trött jag är....Tror jag somnar sittandes här i vagnen. Det är ovant att vara ute i friska luften...blandat med ångorna från oljan i maskinen.

Dagen då? Tja...väldigt blåsig...ganska lugnt....väldigt ovanligt...alltså, det var så länge sedan man stod ute en hel dag och bara jobbade. Men..ack så roligt. Har sett både det ena och andra...bl a så kom det en cocosboll åkandes i en egen liten kartong...efter gatan i vinden...Tog ett kort på den men eftersom Telia och jag inte kommer riktigt överens så får ni se den bilden vid ett senare tillfälle.

Nu har vi ätit lite pasta...kollat nätet och strax blir det till att krypa in i Hotell Peugeot för att sova. Vi hörs väl i morgon om gud vill. God natt på er.

Sobel frukost.


Här sitter Sobel och äter frukost...varm toast. Matte dricker kaffe. Det var en bild på dagens första kund.

Annars är det ganska lugnt här. Lite snö i luften och inte så mycket folk ännu.
Vi tjattrar väl vidare med alla knallegrannar i väntan på kunder.

Bredvid oss står en sjalförsäljare...på andra sidan, han med t-shirtarna...mitt emot...Marcus med sina älg-och renkorvar och lite längre bort står "polacken" med sina hattar. Måste bara få säga: Va skönt det är att få börja jobba ordentligt. En annan sak: Hade jäkligt mycket värk i natt...hur ska detta sluta? Fridens.


Morgonpromenad.

Morrn....vaken alldeles för tidigt...men jag är inte ensam uppe. Knallar är ett morgonpiggt släkte. Vi är flera som skrotar omkring här. Nu är det ju så att jag är lite av en ensamvarg på morgnarna. Vill gärna pyssla omkring tyst. Det ska jag göra också. Jag ska strax ta en promenad...bara kaffet har runnit genom filtret.

Natten har varit kall...men det är mitt fel. Jag tyckte att vi skulle stänga av värmefläkten när vi kröp till kojs för det var så varmt och den låter för mycket. Ja, det blev ju så att jag frös senare det.....Men så fort den kom på igen så blev det bra. Nu är kaffet klart. Tar min runda och så hörs vi senare under dagen.

Kväll i Sandviken.

Då var allt på plats då....vi och vagnen....Resan gick bra. Lite luft i vänster fram...annars inga problem. Nu är toastgrillen på värmning och strax ska vi äta en kvällsmacka. Tar nog en liten promenad genom ett tyst Sandviken innan vi kryper in i bussen för att sova.

Vår knallegranne är på plats. Samma som alltid. En mobilpratande t-shirt försäljare....som alltid har mamma med sig. Men i år är det en stor skillnad på honom...ca 30 kilo minus. Han har blivit så smal att jag inte törs kommentera det. Han ser faktiskt sjuk ut. Men om det bara är vanlig bantning så har han gjort ett kanonjobb.

Vi hörs väl tidigt i morgon bitti...som vanligt. Jag vaknar väl som jag brukar...vid fem.


Avfärd.

Nu åker vi. Allt är packat...jag är mätt i magen...har sovit lite middag...och det är bara att kliva i bussen för avfärd. Har flängt som en skållad råtta idag med alla leveranser och alla grejor som ska med på marknaden. Något har vi säkert glömt, men det får gå ändå.

Virre får stanna hemma. Han har skola i morgon och så ska han bjuda sin farbror på pannkaka i morgon kväll. Virre gör världens bästa pannkakor...bara så ni vet. De skulle nog göra ett besök på stans biograf också.

Jag hör av mig senare...när allt är på plats...i stormen.

Packningsbestyr.

Torsdag...igen. Huvva va fort veckorna går. Idag är det den stora dagen. Premiär för året vad gäller marknader. Sandviken nästa. Fredag och lördag står vi där.

Visst är det vackert....men den här tiden på året har det inte hunnit komma så mycket grönt...och så brukar det vara jäkligt kallt. Vi har stått i både snö och regn där. Inte så mycket folk heller...men det är en bra marknad att börja med. Man jobbar liksom bort rosten som satt sig under vintern.

 Vi ska ägna dagen åt att packa klart i bussen...det är mycket som ska med...mycket att tänka på...och, som sagt, vi är ju lite rostiga så det gäller att tänka på allt och inte glömma något.

Jag har just kommit hem från träningen. Idag fick jag koden till porten också. Varje morgon står jag och väntar på att automatlåset ska gå upp. Idag kom min sjukgymnast samtidigt som mig och han visade hur jag ska ta mig in före sju på morgonen. Hemligt var det, sa han, men nu slipper jag stå ute och frysa.

Nu blir det frukost och sedan ska jag vänta på att L&R öppnar så att jag kan åka dit med varorna de beställt. Någonstans mellan frukost och leverans ska jag väcka P!!


Nattmat.

Nu är jag trött....rejält trött. Varit vaken sedan fem i morse....stressat runt hela dagen och nu äntligen är vi klara med allt. Har just ätit kvällsmat...som jag trodde skulle bli något lätt. Nehejdå...makaroner och köttfärssås blir väl gott tyckte resten av klanen.

Här hemma har vi arbetsfördelningen: Maria lagar mat och P diskar. När jag står där och rör i köttfärssåsen säger P: Ska det inte vara lite lök i såsen? Arrrgggghhhhhhh!!!! Lägg av...jag har lagat köttfärssås i minst trettioåtta år...och alltid gjort så här...kom inte här och kom....
Men visst är det bra, säger P, att jag står här med en arm ledig utifall att du skulle behöva hjälp...att slänga något eller så där....Det vet väl alla, som är kvinna...eller studerat deras arbetssätt, att vi kan göra tusen saker samtidigt...Så inte behöver jag någon karl som står med armarna i kors bredvid sopskåpet.....*utifall att du behöver hjälp*...och tycker att han gör STOR nytta. *pytt*

Order på order.....

Jo ja tackar jag.....Idag kom posten....inget ovanligt med det...men med sig idag hade han ett kontrakt, för oss värt ungefär 150 000 kronor. Snacka om att det föll en sten från bröstet. Nu kan man jobba på i någolunda lugn och ro.

På förmiddagen åkte jag ner till L&R...som jag berättade om i morse. Hon gjorde mig också glad. Beställde massor av varor. Så nu har vi tillbringat dagen med att packa och satt på etiketter. I morgon ska det levereras.

Revisorn visade sig vara en hygglig prick. Fixar och donar åt oss...årsboklslut...så skatteverket blir glada.

Ibland kan vissa dagar ha något alldeles extra att komma med. Idag är en sån dag. Måste nog fira lite ikväll.

Varor som ska till Lavendel&Romantik på Sveatorget.


Energimyror i kroppen.

Vad pigg man blir av lite jobb.....Uppe med tuppen idag också...men betydligt piggare än vanligt. Idag ska vi till vår nya revisor. Den gamla har gett upp....Nejdå, hon hade bara för mycket jobb och undrade om vi kunde tänka oss att hitta någon annan. Så, nu ska vi dit....till den nya ,på Kupolen. Hoppas att personkemin stämmer bara. Det är det viktigaste av allt.

Var förbi på Lavendel&Romantik igår. Hon ville lägga en ny beställning på varor till påsken. Jag lovade att komma förbi idag med prover på det nya i sortimentet. Trädgårdscafét skulle också beställa varor idag. De hade sålt slut på blåbärssaften och ville ha lite nytt i hyllorna. Roligt. Nu börjar det röra på sig igen. Ser fram mot turistsäsongen...då lär vi få att göra.

Idag ska jag sitta och skriva nya broschyrer som ska skickas, och lämnas hos eventuella nya återförsäljare. Hoppas på fler. Med tanke på att ingen vi frågat hittills inte sagt nej, utan beställt, så tror jag på många fler affärer som vill sälja vårt sortiment i år.

En annan sak som hände igår, men som jag inte kan säga för mycket om än, var att vi kommer nog att få reklam på ett mycket bra ställe...kanonställe...Hoppas på det. Ni får veta om och när det blir.

Nu...väckning av P och lite planering innan vi måste iväg.

Ungdomskastrull.

Tja...inte blev det så fint väder idag inte. Skitkallt var det.....vilket betyder mindre kunder vid munkvagnen. Men vi är glada ändå. Packade ihop vid tvåtiden och drog sedan hemåt. Lite mat i magen och så åkte jag hem till Gabriel och hans föräldrar. Gud vad han växer den grabben. Snart kan vi ta våra planerade skogsmulleturer....han och jag. Ska vi slå vad om att han kommer att gilla allt utom skogen? Säkert....bara för att jag så gärna vill. Men, jag gräver inte ner mig för det...får väl lära mig att tycka om det han vill då....

Virre satt och läste ur en sommarkatalog från ett stort postorderföretag. Halva priset på 6-pack med handdukar. Det tyckte han att jag skulle köpa. Jag kontrade med att det kanske vi ska köpa till dig i födelsedagspresent eller julklapp.....Du ska väl flytta hemifrån någon gång du också....vad ska du då t ex laga mat i om du inte har samlat på dig några kastruller? Svaret kom snabbt som blixten: micro!!!! Jag säger då det...ungdomen av idag.

Nu ska munkdoften ur håret....dusch alltså. Sen blir det tidigt i säng...det är hårt att jobba!!!!!

Tisdag på torget.

Dag två i premiärveckan. Det ser dessutom ut att bli fint väder idag också. Har skjutsat Virre till bussen...varit ner till vagnen och kollat läget. Det såg bra ut. Varje natt undrar man om någon varit vid vagnen och gjort inbrott. Det vill jag inte vara med om...att någon gör. En gång förut har någon varit in. Då stal de en platta coca-cola och en pumptermos. Kan leva utan det...men jag kan inte leva utan munkmaskinen. Det vore katastrof om den försvann.

När dagen sen är slut ska vagnen köras undan och vi ska börja planera packningen för Sandvikens marknad. Påslakanen ska på täckena...madrasserna ska kollas och lådan med kastrull och mat tittas igenom.

Jag tar med datorn ner till torget idag också. Hinner nog med ett eller ett par inlägg då också. Lär väl inte bli någon rusning till vagnen...men blir det lika bra som igår så är vi nöjda.

Nöjd och glad.

Sådärja....då var jag hemma igen då....Premiär på torget och vi är riktigt nöjda med dagen. Trots att vi inte annonserat så kom det kunder...fler än väntat. Morgontimmarna var som vanligt....vääääldigt lugna. Kolla in bilden så förstår ni.

Framåt förmiddagen blev det fart...mycket tack vare solen som tittade fram, tror jag. Och så ringde telefonen. Det var en av våra bästa stamkunder...en tant som kommer varje vecka och har med sig egna burkar som hon vill ha munkarna i. Utan att hon visste att vi börjat, så ringde hon för att fråga när vi tänkte komma på torget. Det var inte med lite stolthet i rösten jag kunde meddela att vi redan stod där. Gissa om hon blev glad. Hon slängde sig på ett-bussen från Forssa och anlände strax därpå med burkarna i högsta hugg. Så, idag är alla nöjda och glada.

P har åkt och spelat badminton...jag ska strax in i duschen och Virre är på väg hem från skolan. Allt som vanligt alltså. Det känns så skönt att äntligen få sätta igång att jobba. Det har varit en lång, kall och riktigt tråkig vinter. Men nu kommer värmen och marknadssäsongen med stormsteg.


Premiärdag.

Jobb....jobb...va skönt. Redan innan vi öppnat luckan kom första stamkunden. Tio stycken, ropade han på håll. Han sa att redan när han klev av bussen på morgonen kände han doften från munkvagnen. Bättre reklam än vår munkdoft kan man inte ha.

Passade på att gå på banken när vi ändå var på stan. Hur kan det komma sig att det alltid tar tid där....folk hela tiden? Vad har alla för ärenden dit egentligen? Tur att det mesta går att göra på nätet...annars skulle man vara fast i lokalen för evigt....

Snart kommer en kille från P&L och gör ett litet videoklipp om oss. Det ska läggas ut på deras blogg....kul. Jag hör av mig senare under dagen och berättar mer om premiärdagen....!!!!

Klädbytardag på lördag.

Äntligen stod prästen i predikstolen.......kan man börja en bok....Här hos mig börjar jag: Äntligen stod vagnen på Sveatorget. Allt är förberett....munkmaskinen står i våg...socker och läsk inhandlat....påsar framlagda och toastingredienserna i kylen...kan det bli bättre?

Det började visserligen lite segt med regnet som öste ner som vattenfallet vid Sipi falls (ligger i Uganda...på vägen mot Nilens källor), men vän av sommarregn lade jag mig i soffan med en god bok...drog upp filten till näsan och njöt av att höra dropparna mot fönsterrutan. Allt har sin tid. När regnandet lugnat ner sig åkte vi mot Islingby och hämtade vagnen...kopplade på och var på rull.....Härligt, härligt.

Läste i Dagens nyheter att det ska bli klädbytardag över hela landet på lördag. Va roligt! Jag är ju överförtjust i begagnade kläder...och har alltid varit. Jag har gått i min pappas gamla avlagda jackor och tröjor....gått i min gammelmormors kappor och kjolar. Har alltid haft svårt att handla i vanliga affärer...nej tacka vet jag Myrorna och Emmaus. Där kan man göra fynd. Nu är ju jag tyvärr borta och jobbar på lördag...och med tanke på hur många ställen här i Borlänge som hade annamat klädbytardagen så gör det absolut ingenting. Ingen....ingen lokal i stan hade något byte av kläder. Däremot har Vansbro en lokal....I Skamheds bystuga är det barnklädesbytardag. Mora har också och i Malung finns det. Jag får väl ta en tur till Myrorna på måndag veckan efter istället. För er som är intresserade kan jag meddela att det är Naturskyddsföreningen som arrangerar...och på deras hemsida kan man läsa mer.
Nu ska det slappas resten av kvällen. Herregud..jag har väl slitit nog för idag va? Synes.


Lavendelsocker.

Vaknade med lite energi idag. Alltså liiite. Det innebar att jag gjorde ett litet experiment. Jag blandade strösocker och lavendel i en burk. Om allt går som planerat så ska sockret ta till sig doften av blommorna och så ska man kunna baka goda bakverk av det. Hoppas det funkar. Det får stå några dagar så får vi se.

Jag fick ett urklipp av min faster för några dagar sedan. Det var om rosor...alltså bladen...dom där som jag är ute efter när jag trängs med pensionärerna på måndagar vid blomsteraffären. I urklippet fanns recept på rosenvatten, rosenolja, kanderade rosenblad och rosenvinäger. Ska försöka mig på något av dem idag. Vinägern låter spännande.

Nu ska jag plocka ihop lite här hemma. Packningen efter skogsvistelsen står fortfarande på kökssoffan och luktar fotogen...isch.....Måste göra något åt det.

När P sen behagar vakna ska vi ut till vagnen och göra klart där. Ikväll ställer vi den på torget och så kör vi för fullt i morgon. Ska bli så skönt att få komma igång. Sandviken till helgen och Borlänge marknad nästa helg....Orsa efter det och så är det Norberg....och sen är vi inne i maj...skönt va?

Tv-fritt....

Det blev en ganska bra dag...trots inställt Tulavippabesök. Det var faktiskt jag som ställde in. Tyckte inte det var någon idé att åka så långt när vi ändå inte skulle ha något speciellt.

Vi tog en sväng på Kupolen istället. Handlade lite mat och stannade till på stan där det var demonstration. Har aldrig sett så många poliser i Borlänge...och då bor vi ändå i Dalarnas Chicago. De var säkert mellan 20 och 30 stycken. På ena sidan av gatan stod de invandrarfientliga demonstranterna....och på andra sidan de invandrarvänliga. Banderoller vajade i vinden och talaren ville väldigt gärna ha med den tysta publiken på sin sida. -Jag vet, att innerst inne tycker ni att invandringen gått för långt, sa han. Hur f-n kan han veta det? Ingen har frågat mig. Vad jag än tycker så vill jag inte att någon ska säga att de vet...utan att veta. Fakta...Nu verkade det som det inte blev något bråk...skönt. Allt gick lugnt tillväga.

Fotboll på tv...ja, jag vet...men det är helt ok för min del idag. Finns inte så mycket att titta på och jag har fortfarande de tv-fria kvällarna från stugan i färskt minne. Jag klarade mig ju så bra utan. Varför inte fortsätta med det en stund till då? Läser väl ut min bok istället....Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates...den påminner mig om hur bra jag har det. Läs den...om du inte redan gjort det.

Lördag i stan.

Uppe med tuppen...som vanligt. Fördelen är sommartiden. Nu går jag upp en timme senare än vanligt...mycket bra för själen.

Konstigt var det också att vakna hemma....i en vanlig säng, och inte i en för kort låda med råttbitna lakan. Men, jag har sovit lika bra här hemma inatt som jag gjorde i skogen.

Idag blir det nog en tur till Tulavippan. Ska bara titta liiite.......Vill ha lite inspiration...vill hitta lite bra inredningsdetaljer....om jag orkar och hinner så vill jag...ni vet...inreda....göra om. Känner jag mig själv rätt så blir det inte nu, för nu sätter säsongen igång...och i höst blir det inte heller...för då är vi helt utarbetade efter säsongen.....SÅ NÄR SKA JAG FÅ TID OCH ORK? (för er som inte är så internetvana kan jag berätta, att skriver man med stora bokstäver betyder det att man skriker!!!....).

Nu ska jag röra på mig lite....kanske gå ut en stund. Vi hörs senare.

Semesterminnen.

Ofta så duschar man utan en tanke på hur skönt det är...man bara gör det. Idag kan jag tala om att jag har duschat och insett hur mycket det betyder egentligen. Jag kom nämligen hem efter fem dagar i skogen...luktandes inpyrd rök från öppna spisen...fotogen från kaminen...svett...råtta och skogsmus (tror jag iallafall). Visst vill jag bo så där, men då ska det hållas efter på hygienfronten....Nu är ordningen återställd.

Skogslivets höjdpunkter är bl a att laga mat över öppen eld. Visserligen har jag en gasolplatta om jag vill, men den finns ute. Så om jag inte vill frysa är det öppna spisen som gäller. Grytor är bra. Här puttrar det en potatis och morotsgryta...i med lite stark korv som får koka med på slutet...mumma....

Tänk er själva att sitta vid detta bord...njuta en het gryta...lyssna till knastrandet i spisen...fåglarnas kvitter utanför och samtidigt veta att här ska jag vara nu...lääänge....

Framåt kvällningen sätter jag på radion...kokar lite kvällskaffe...tittar ut genom fönstert efter någon älg...eller varg...läser en god bok och när det är riktigt mörkt ute kryper jag ner under flera lager täcken och somnar som en stock...kanske vaknar jag av några möss som bökar runt i väggen efter en skön sovplats.

Soliga dagar är promenaderna en ren njutning. Jag vandrar runt i skogen...letar spår efter djur...och hittar soliga gläntor. Hittar båtar som ligger där och längtar efter sommaren.

På vintern är det enklast att hålla sig på isen. Stora vidder utan snödrivor...Så länge isen är riktigt tjock går det bra. Annars är jag egentligen skiträdd för isar...men när jag såg två bilar komma åkandes efter varandra en dag så kändes det helt ok att ta en promenad där....insåg att hur fet jag än blivit under vintern, så hade jag ännu inte kommit upp i vikten av en bil.

Alla väderlekar har sin charm...så ock hemresedagens. Vaknade och såg att snön dalade utanför fönstret. Gjorde eld i spisen...satte på kaffevatten...gick ut på gården och lyssnade...på tystnaden. Hemresedag och snart väntade andra ljud...Plockade ihop efter mig...fyllde på vedkorgen inför nästa besök...bäddade sängen och låste alla bodar och uthus. Tack för den här gången....
Hemma igen. Nu väntar en annan fart i livet....fullt spett...måndag står vi på torget för första gången i år. Nu börjar det....Skönt!


RSS 2.0