Längtan.

Idag har vi fått en liten föraning av munksäsongen. Bytte till vinterdäck på "lådan" eftersom vi ska ut på munkturné i helgen.
 När man stod där bredvid vagnen och småfrös...kände lukten från väggarna...munklukten, då kom det över en....längtan ut på vägarna igen. Kom att tänka på när man ligger i bussen och försöker somna efter en hektisk dag och kväll på någon plats....man hör småbusarna gnabbas utanför...man somnar tillslut och småfryser under natten...drar på sig ett extra täcke och somnar om som ett barn....på morgonen borstar man tänderna utanför bussen...vinkar åt "grannen" som just kliver ur sin sovplats (som kan vara en personbil, buss, husvagn, husbil eller inuti sitt marknadsstånd). På vissa platser är det en evig jakt på öppna, offentliga toaletter...hittar man ingen sån blir det till att leta upp en buske....och sist men inte minst, alla smygduschar på campingplatser. Knallelivet kan vara jäkligt jobbigt, lortigt, tungt och förvirrande, men på något konstigt sätt så älskar jag det.
I helgen ska vi till Vansbro...eller rättare sagt Sågen, utanför Vansbro. Det ska bli lite jippon i alla småbyar på finnmarken och vi ska vara med. Roligt ska det bli...om än lite ovant. Det är väl ungefär åtta veckor sedan vi stod i vagnen sist.

En bild från sommaren som gick...lugnet före stormen på Falukalaset. Observera så städat det är på marken....vid stängning kan jag säga att det mer liknar en soptipp.


Vid tre vaknade jag...

...av att det kom ett sms....-Mamma, jag har fått öroninflammation...jag gråter..... Hur f-n har livet menat att man ska klara av det...att veta att ens barn ligger 46 mil bort och gråter av smärta. Jag skiter i om ni säger att hon är tillräckligt gammal att klara sig själv...hon är iallafall mitt barn och jag har mammainstinkter!!!! Värktabletter och sjukhusbesök rekommenderades. När det sedan blev tidig morgon ringde jag....och ringde....och ringde. Fick inget svar och var beredd att slänga mig i bilen....men till slut ringde hon tillbaka. Hade sovit....som tur var. Nu väntar jag på att få höra vad doktorn sa.

Idag vet jag inte hur det blir. Badminton för P och jag leker väl med Kicki under tiden. Annars vill jag inte göra något alls....bara vara tråkig. Det är en sån dag idag...tråkdag.

Bästa vännen kom genom brevinkastet.

Varje söndag kommer min bästa vän på besök. Han...eller om det är en hon, kommer neddimpande genom brevinkastet i dörren....och varje gång är det lika trevligt. P har ingenting emot att jag tillbringar några timmar med att umgås med den enda som kan ge mig lite djupare funderingar....som kan ge mig lite kultur och som kan ge mig något nytt att tänka på. Vi sjunker ned i soffan och bara njuter av varandras sällskap. Jag pratar alltså om Dagens Nyheter. När den kommer på söndagarna är det MIN egen tid....börjar med ekonomidelen och avslutar med DN söndag. P vet hur jag tänker och att jag behöver just precis det som dryftas i den tidningen...lite djupare diskussioner och artiklar...lite tänkvärda ord att fundera över i vardagen. P har sin idrott och sina resultattabeller...själv har jag DN. Läser den flera gånger under veckan och varje gång jag tar upp den så hittar jag något nytt och tänkvärt...som jag inte såg förra gången.

Ikväll har jag varit på...ja, vad ska man kalla det......Mary Kay-party. Genomgång av hudvårdsprodukter och makeup....tja, det är väl inte riktigt min mammas gata, men det var ändå ganska roligt. Roligast var väl att sitta där och se hur alla andra såg ut med ansiktsmask...man ser ju inte sig själv!!!
Kväll och lite tv väntar...sedan sängen och vips så är det en ny vecka....igen.

Snyggt va? Bjuder på den här....men det ska inte bli någon vana.


Tittade på lägenhet...

...igår kväll. Nä....det blir inget byte. Vi bor kvar. Tog mig över till grannen för att titta på hans lägenhet. Hallen var tapetserad i mörkt/klarblått...hur nu det ser ut egentligen...mörkt var det ialla fall, och jag gillar inte blått. Så redan där kom jag in i ett negativt flöde. Köket...ja herre gud...köket! Ljusblå luckor med gamla krokar att öppna med....ni vet sådana där som mormor hade när man var barn...knallblått kakel i stora fyrkanter...och med ännu knalligare blommor i blått. Köksmattan påminde faktiskt om den mormor hade i köket under min barndom....gårbeigespräcklig...sån där där dammråttorna och smulorna lätt kunde gömma sig bland mönstret. Bänkskivorna var perstorpsplatta. Vi hade ett sånt köksbord hemma när jag var....5 år. Modernt då, men definitivt inte nu. Sovrummen var små...tyckte jag. Nu hade han som bor där väääldigt mycket grejor, så rummen kanske var som hos oss, men det såg inte så ut. Tapeterna ska vi inte ens tala om....Positivt då? Jo, när han öppnade badrumsdörren drog jag en suck av lycka...badkar. Jag som älskar att bada...och vi har bara dusch, men i nästa tanke kom...då får vi inte plats med tvättmaskinen. Så, summa sumarum...det blir ingen ny lägenhet...vi bor kvar och fixar till lite här istället. Skönt att ha bestämt sig.
Nu har jag varit ut och hejat på änderna vid vattenparken. Kom på när jag närmade mig att jag inte hade någon mat till dem, men det löste sig. Det stod en tant där med massor av bröd, så de blev mätta.


Vinnarskallar...och så jag.

Nu är maten slut...efterrätten uppäten....disken diskad och vinnarskallarna har intagit köksbordet. Det är nu det börjar.....surret om oklara spelregler....anklagelser om fusk och tärningar som trillar över kanten och ner på golvet. Jag avskyr det, men tycker det är roligt att de andra vill trots att de käftar med och mot varandra hela tiden. Talisman heter spelet den här gången och jag vill inte ens titta på. Låter de andra svettas i köket. Själv funderar jag på att gå till porten bredvid och se om en granne är hemma. Vi har fått erbjudande om att överta hans lägenhet för han tänker flytta. Vi vet verkligen inte hur vi ska göra....om det är finare badrum tar vi den....om det finns plats att inrätta en liten kontorsdel, tar vi den.....men....vi har det ganska bra som det är nu också....varför ska vi ha mindre? Kan vi flytta i maj då vi har fullt upp med munkvagnen? Är det värt det? Orkar vi? Ja ni fattar kanske hur diskussionerna går här hemma. Funderar vidare.
Nu ska jag försöka få tag på en Spotify....ni som vet, ni vet....för er andra kan jag tala om att det är en musiktjänst på nätet.

Spinöto ( järnamål för att umgås) nu för tiden....samtal om telefoner och dataspel. Hur långt har det gått?

De som var mest avslappnade var nog Gabriel och hans mamma.

...och den som inte lagar mat....den får diska.


Idahopotatis....

...det hade jag ingen aning om vad det var när jag startade min kockutbildning för flera år sedan...nu vet jag, och det ska jag bjuda på idag, när barnen med respektive kommer på besök. Idaho är helt enkelt stora klyftpotatisar som ugnsbakats. Inte så märkvärdigt alltså.
Det var så länge sedan vi träffades alla som bor i närheten. Agnes och Anna är inte hemma.....de har för långt att åka för en enkel middag, men Kicki, Pawel, Erik, Millis och Gabriel kommer. Det ska bli så roligt. Virre är också hemma så alla närboende är på plats snart.
Det pratades om att det skulle bli spel efter maten.....Risk......heter det. Hoppas att de glömt bort det!!! Ni som läste bloggen från jul vet ju kanske hur det brukar bli....högljutt och med vinnarinstinkten påkopplad.....hjälp!
Börjar väl förbereda maten då....lär nog komma tillbaka hit för att andas ut då och då....

Vilken överraskning....

...det blev. Vadå? Jo, vi skulle äntligen se en film, vi länge väntat på att skulle släppas på dvd...I rymden finns inga känslor. Skulle se den mest för att Annas kompis Petra har en liten roll i den. Roligt att se något där det är människor man känner med. Hur som helst...nu fanns den på uthyrningsstället. Hyrde den....gjorde toast i "maskinen" och bänkade oss framför tv,n. Jamengud.....va vi har skrattat...njutit och t.om fällt en tår. Vilken underbar film....Nog för att jag hela livet trott att jag varit annorlunda...men nu vet jag att det inte gör någonting. Man får vara det och det är bra. Ibland behöver man få sig ett "jävlaranamma" för att känna styrkan inombords. Det här var verkligen en film att rekommendera...se den.


Fredag morgon...

...och det är en skön dag. Lagom kallt och Virre har jag satt på bussen nu. Kaffevattnet kokar och dagen är min.
Igår kväll hamnade vi på kalas...svägerskan fyllde år och gissa vad det bjöds på? Smörgåstårta! Jag kan nog kalla mig själv för smörgåstårteexpert. Jag ÄLSKAR smörgåstårta. Skulle kunna leva på det alla dagar. Nu ska jag avslöja var den allra bästa tårtan finns......ICA SLÄTTA. Det var den godaste jag ätit...någonsin...å då ska ni komma ihåg att jag är expert. Kanon var den. Kommer alltid att köpa där om jag ska ha en.

Så här såg den ut....och nu finns bara minnena kvar....den tog slut snabbt. Alla gillade den.
När vi kom hem hamnade jag i sängen. Den där jäkla värken satte in som...jag vet inte vad. Har haft fruktansvärt ont i flera dagar nu. Väntar fortfarande på besked från kirurgerna, men det kommer inget brev......Slötittade på tv tills det var dags att göra sig klar för natten och sömnen.
Idag ska det bli som det blir. Skulle behöva göra så mycket, men tar det lugnt...tror jag.

Vissa agerade lekfarbror....och matade dess emellan.....Här är det Elliot som får smörgåstårta.


Funderingar.

Kom att tänka på en sak. Varför får man hörapparat gratis av landstinget om man hör dåligt, men måste betala hutlösa summor för glasögon om man ser dåligt? Vet att jag funderat tidigare på den frågan, men idag blev det aktuellt igen. Jag betalar ca 6000 för mina glasögon....och dom måste jag ha för att kunna ta mig fram i livet...om jag skulle få hörselnedsättning...vilket jag förmodligen kommer att få med åldern, då får jag hörapparat gratis. Varför? Är det värre att höra dåligt? Tycker själv att det borde vara tvärt om...eller ännu bättre...lika oavsett vad du behöver. Kan det vara så att vi är fler som ser dåligt...än de som hör dåligt...och då skulle det bli för dyrt om alla skulle få ögonen billigare? Skitdåligt, tycker jag! Ville bara skriva av mig lite.
Nu åker vi till Leksand...återkommer snart...om gud vill.


Så där ja...

...då var det nedförsbacke den här veckan också. Torsdag...bara fredag kvar och sedan är det helg.
Idag ska jag ut på vift....Borlänge sjukhus på förmiddagen och så Leksand på eftermiddagen. Ska lämna smakprover i Leksand.
När jag kommer hem ska det pusslas ihop recept på skorpor. Har ju frågat ett bageri om de kan baka Sweet Home Dalarnas skorpor och de bad mig komma tillbaka efter alla helger runt jul....det är väl nu det? Ska gå dit i morgon och då vill jag ha recept med mig och visa.
Annars så är det väl inget särskilt idag...förutom kokning då.....Jo, dammsuga måste jag göra också...katten börjar bli rädd för dammråttorna....så stora är de.

Hurra va ja é bra...

....har legat i soffan och haft ångest en stund...ångest över att jag skulle ringa Leksand och få nej. Nu har jag ringt...å dom sa JA!!!! DET kan man kalla lycka va?
I morgon ska vi åka dit med smakprov på de nya sorterna så de får se allt vi har och så är det bara att vänta in beställningen från dem. Jag tror att det bästa säljargumentet vi har är att vi är från Dalarna. Det var det första de tog upp när jag ringde...sen tyckte de naturligtvis att det såg spännande ut. Hurra va ja är lycklig! Ville bara säga det.


Jakten på lyckan....

....såg ni programmet igår? En teori om vad som är lycka var Freuds: Arbete och kärlek...tja, kanske det. Jag måste i alla fall fundera ett tag till på det, men om han skulle ha rätt så kommer min dag att vara full av lycka. Jag ska nämligen jobba hela dagen...och kärlek får jag av den som sitter vid datorn bredvid...kan det bli bättre?
Idag ska jag ringa till Presenta i Leksand och höra om de funderat på att köpa in vårt sortiment. Har lite onda aningar...blir nog nej, men det har jag å andra sidan alltid kännt...hos varje återförsäljare vi frågat...och så har jag haft fel. Hoppas jag har fel idag också.
Natten har, som vanligt, varit full av maror...vart kommer de ifrån? Bara dyker ner i sängen olovandes gör de. Kan man inte prata med dem tro.....

Uppåttjack....

av någon tillåten variant skulle verkligen behövas nu. Fattar inte varför jag är så trött nu igen. Visserligen vaknade jag vid tre i natt och har varit vaken sedan dess...men det är ju bara idag det. Har varit trött i flera dagar igen.....Tips tack!
Jag får saker gjorda, men skulle kunna somna stående vid spisen om jag gav mig själv tillåtelse.
Idag då? Jo, fudge...två omgångar....matlagning....och nu är det iste på gång.
Ikväll är det andra delen an programmet: Jakten på lyckan...tv2 21.30. Ganska bra tycker jag. Lyckan just nu är gåshud. Gäller bara att hitta den....gåshuden alltså.

Snö!!!

Vart kom den ifrån? Det vräkte ner när jag skjutsade Virre till bussen. Nu har det lugnat ner sig, men det kommer nog mer, som det ser ut.
Idag är det fullt upp. Vagnen står på uppvärmning och vi får se hur vädret blir...om vi ska dit och städa ur den. Annars blir det kokning. Allt behöver fyllas på...chutney...fudge och te....rödlöksmarmelad....och så börjar kontoret se ut som ett (ursäkta uttrycket, men det är myntat av viss personal i Vansbro brandkår) polskt horhus. Städning är ett måste om vi ska hitta något.
Jag börjar väl med lite kaffe och så fortsätter jag med en dusch. Alltid en bra början på dagen.

Eftermiddagslur.

Jag skulle ha bloggat på eftermiddagen idag...men tyvär så somnade jag...och drömde att jag var i Mongoliet..i en stenöken och fraktade te på en jak.....tappade blixten till kameran och fick leta delar i hela öknen....tolka det ni...om ni kan!
Kvällen tillbringades i Falun hos Kicki. Virre kom dit...det är pappavecka...skönt...då är allt som vanligt igen. Någonting riktigt roligt? Jo, en beställning från Dala-Järna färg och golv trillade in...de ville ha av de nya sakerna. KUL!!!
Och så har vi provat den nya äppelskalaren.....ännu en guds gåva till marmeladfabriken....vilken skillnad att slippa skala för hand.


Äntligen måndag!

Gud va skönt....att helgen är över. Idag ska det jobbas. Det ska kokas fudge...det ska gås till banken och så måste jag rensa bland alla recept. Har de viktiga, och de som jag kanske ska göra i samma mapp....vilken röra. På eftermiddagen ska P spela badminton. Jag har inte bestämt om jag ska med över till Falun än. Får känna efter hur jag vill under dagen.
P sover. Ska väckas om tio minuter. Jag fattar inte hur man kan vara uppe en hel natt för att se Söderling få stryk. Klockan fyra gick gubben till sängs i morse. Mysterium.
Jag ska ta en vända ut till Sussies skattkista för att se om något har blivit sålt. Lite tidigt än kanske, men om något är borta så vill jag fylla på. Betalar ju för en hel hylla, så då ska det också vara fullt.

Receptkatastrof.

Eftersom P tillbringat hela dagen och kvällen med att se på idrott på tv har jag haft en ganska tråkig dag. För en stund sedan talade han om att han skulle se på tennis i natt...då fick jag ett ryck....plötsligt började jag rensa i receptlådan. Har ni det lika som jag när det gäller recept? Jag river ur smaskiga saker ur tidningar...lägger dem på hög i lådan och tror att jag ska baka och laga efter urklippen väldigt snart...och så blir de liggande i år...då menar jag år....många år. Idag var jag skoningslös. Bara sådant som jag gjort eller absolut ska göra sparades. Upptäckte att jag klistrat in saker för ca 25 år sedan och som jag ALDRIG provat. Nu fick det vara nog.

Så här såg högen ut när jag började....

...och så här blev den när jag var klar. Varför spara allt när det finns internet att leta i....?


Jag förstår inte...

...varför helgerna blir så slappa och slöa. Idag har vi tillbringat dagen i soffan. Skidor, skidskytte, super-g och nu handboll. Det gör inget...jag orkar inte göra något ialla fall. Hade tänkt att jag skulle vara pigg, men inte då. Får väl se fram mot måndag och ny vecka med nya möjligheter och massor av energi.
Bjuder på några bilder från igår, då jag provade kameran. Kan fortfarande inte bestämma mig om jag ska köpa den. Den tar riktigt bra bilder, men är för stor att ta med sig i språnget....ingenting man stoppar ner i fickan när man går ut. Funderar vidare.Förmiddag....

...eller ska man säga lunch kanske? Tro inte att jag haft sovmorgon....nä då...jag har sett på skidor och blev fast vid tv,n. Riktigt spännande idag. Nu är det super-G en stund framöver.
Har intagit en rejäl frukost...kokt ägg, yoghurt, mackor och kaffe....varit och handlat lite och så har jag väckt P...som vanligt.
Igår gick jag omkring i lägenheten och provade kameran som jag kanske ska köpa av Kicki...tog en bild på mina grodor som står på "huvudet". Då kom jag på hur jag brukade göra förr, när jag var trött på mina möbler...trött på hela inredningen. Jag ställde mig på huvudet i soffan och såg allt upp och ned. Gissa om det blev fint...när man såg allt med andra ögon..eller, uppochnedvända världen. Prova om ni kan...Själv skulle jag nog inte klara av att stå på huvudet längre, men det var en bra idé när det begav sig. Billig ommöblering skulle man kunna säga....

Vi syns väl senare.......


Handbollen är över...

...match ett....Sverige- Serbien....28-24...va bra. Nu har herr marmelad intagit soffan för match nummer två....Danmark-Polen. Vad ska jag göra då? Började titta på Bibliotekstjuven på datorn, men det kändes fel. Jag var nog inte på humör riktigt. Promenad? Nää....inte nu. Inte kan jag störa mig på grannen heller...det är lugnt där. Får väl dyka ner i godispåsen och somna framför handbollen då....syns i morgon.


Mätt i magen....

...eller rättare sagt, däst. Nu har vi varit och ätit smörgåstårta hos Kicki och Pawel. Gud va gott det var. Tog två stora bitar...kakor till efterrätt...och så köpte vi godis på hemvägen. Får nog ställa in lördagarna fr o m NU. Om jag ska äta ikapp hela veckans återhållsamhet så är det väl ingen idé att hålla på. Men, men, nu är det för sent för den här veckan....Lika bra att äta upp allt i påsen.


Tack för några hekto ytterligare övervikt....får väl skylla mig själv...
Nu ska jag ringa Agnes och höra hur dagens tenta gick.


Lördag morgon...allt lugnt.

Hej på er...har tagit en promenad runt ett tyst Borlänge. Bara jag och några som var på väg till jobbet (tror jag) i bil. Det är grått och mulet, men jag skymtade solen genom molnen en stund. Kanske kan det bli en riktigt fin dag. Vi ska till Kicki och Pawel på smörgåstårta idag...Pawel fyller år på måndag och det är kalas i helgen. Gud va gott det ska bli. Det är nog flera år sedan jag åt smörgåstårta, om man inte räknar med begravningen i mellandagarna. Den var god, men man njuter inte riktigt när man samtidigt är ledsen. Men idag ska jag njuta....jag ska äta halva tårtan själv!!!!!
Såg ni på tv igår kväll? Skavlan. Vilket bra program. Jag fick hämta papper och penna för att komma ihåg allt bra som sades. Ta t ex att lycka kan vara ett litet ting...det vet jag, men ibland måste man bli påmind om det. Det har väl lite med mina inlägg om gåshud att göra. Får man gåshud så är det väl lycka? Det tycker jag. Då har man stannat upp och sett eller känt.....levt i nuet.
Försoning ger balans i livet....en annan klok mening som sades. Ska nog fundera på det...ordentligt. Jag behöver nog försonas med vissa saker...och människor. Men det är nog det svåraste...tycker jag. Kanske kan träna och lära mig.
Sist men inte minst....sluta vilja saker.....sluta längta, bara gör. Vilken bra idé. Så har jag varit under stora delar av mitt liv, men det har försvunnit. Jag har glömt bort hur man gör. Nu ska jag hitta den förmågan igen. Ska börja träna NU!

Gåshud 3.

Så var det då dags att avslöja vad som ger mig gåshud...ännu en gång. Efter detta avslöjande kan jag nog inte komma på något mer...tror jag. Man kan aldrig veta. I alla fall..nr 3 på listan är: att en tidig morgon få sätta sig i bilen...åka de tio milen till Vansbro....passera byn och åka vidare mot skogen. Svänga in på Flögsjövägen och parkera bilen på den lilla parkeringen mitt i skogen....kliva ur, ta sin packning och gå uppför stigen bland ormbunkar och rallarrosor....komma fram till stugan...sätta ner packningen och vända sig mot sjön...dra ett djupt andetag och lyssna på tystnaden...veta att här ska jag vara i flera dagar...ensam. DET är livet det. Åh om det kunde bli sommar.

...lyssna på fåglarnas kvittrande...insekternas surr och vinden bland bladen...Det är meditation för en stressad själ....

...alla människor borde ha en egen liten skog...en egen liten täppa att njuta av.


Sussies skattkista.

Har just varit och lämnat in lite "skrot" på Sussies skattkista. Det är ett ställe där man hyr en hylla och säljer undan lite skrammel som ligger hemma...och är ivägen. Jag mår så mycket bättre av att ha det så gott som tomt i skåp och lådor. Blir bara rörig i huvudet av att ha för mycket. Nu står sakerna fint uppradade på hyllan och väntar på köpare. Det som inte blir sålt, det kör jag vidare ca 100 meter till Emmaus och skänker där. Ingenting ska med hem igen.
Nu är det strax skidskytte på tv. Tar en kopp kaffe och njuter av dagen.

Maran har varit här igen.

Hela natten var hon i farten. Hon sa: Leksands Presentaffär vill nog inte ha era varor.....dom kommer att säga nej....Tänk att jag ska vara så fjantig. Det spelar väl egentligen ingen roll om dom inte vill ha vårt sortiment...det finns väl fler att fråga. Men det har väl att göra med att man vill vara duktig och bäst. Det visar sig till veckan hur det blir. Jag kan ändå inte göra något nu.
Har varit och köpt mer kondenserad mjölk. Det ska bli fudge idag. Det är nog det enda som blir gjort....känns som det inte blir så mycket mer. En slappardag med andra ord. Någon (läs: P) upplyste mig om att det var skidskytte på tv....så då vet vi vad vi ska göra....Jag börjar väl med en kopp kaffe då...så hörs vi senare.

Kryddinferno.

Ibland fattar jag inte hur jag tänker......Nu har jag dragit igång med att rensa ur köksskåpen...började med kryddskåpet.....vilket mörker!!! Hur i hela friden har alla dessa kryddburkar hamnat i vårt skåp? Hundratusen olika sorter...varav minst hälften aldrig har använts...vet inte heller (trots att jag är kock) vad alla ska vara till. Men nu har de satt sin sista potatis. Jag är skoningslös....död åt den Italienska salladskryddan där datumet gick ut för flera år sedan....död åt kanelburken som jag haft med mig sedan Erik var nyfödd!!! In med...ja, nästan ingenting...bara det vi verkligen använder. Snyggt blir det...men nu börjar inspirationen tryta....det var det jag menade med att jag inte fattar hur jag tänker....Visste ju att det skulle bli urtråkigt långt innan jag blev klar. Så, där står jag nu....hela köksbordet och hela bänken full av oidentifierbara kryddor som ska ut.....burkarna i plaståtervinningen eller glasåtervinningen...locken i metall.....kryddorna i kompostpåsen.......*suck*

Fynd.

Måste bara visa dagens fynd. Jag tog en sväng till Emmaus och Ta till vara....där fanns den....ännu en trana till min samling. Kanske inte den finaste, men definitivt den billigaste. 5 spänn! Det är skillnad mot den dyraste i samlingen...som kostade närmare tusenlappen.

Nu ska jag väcka P...för nu har jag tråkigt!!!


Gåshud 2.

God morgon....för det tycker jag att det är. Några grader kallt....lugnt och skönt. Kan det bli bättre?
Jag har kommit på en till sak som ger mig gåshud. Det är när man är ute och åker bil....kommer fram till en plats där det är en vidunderlig utsikt...böljande berg i horisonten....vatten i fjärran och ett ljus som får en att dra efter andan. Det är då man ska stanna bilen..kliva ur och bara njuta av bilden. För att man ska få gåshud så måste man också må bra inombords. Om allt det finns, då blir det gåshud.
Idag är det småpul på agendan...putsa skåpet jag spacklat....fortsätta leta saker som ska rensas ut.....laga en hallonpaj (hittade hallon i frysen)....och så blir det nog en middagslur i soffan. Jag har inte sovit så där jättebra inatt.

Gåshud.

För några dagar sedan skrev jag om vad som skulle kunna ge mig gåshud. Dagens nyheter hade en fråga om vad som fick människor att känna den där härliga, pirriga känslan. Då visste jag inte vad jag skulle svara. Nu har jag tänkt lite. En sak som jag vet ger mig gåshud är när man är ledig...går hemma och skrotar...mår jättebra och så spelar de plötsligt en älsklingslåt på radion....när allt stämmer...humöret, känslan av välbefinnande och så...som grädde på moset...en riktigt bra låt. Det är då jag skruvar upp volymen så högt det går...hoppas att grannarna inte är hemma och bara njuter. Jag kan egentligen inte säga vilken låt det är, för det kan vara olika från gång till gång...det handlar om vilket humör man är på.

En favoritsångerska är ialla fall Anouk. Hon kan få mig att spela luftgitarr i köket.....
Idag har vi vägt upp munkmix. Attans vad skönt att det är gjort. Nu är det bara att tillverka munkar...tills vi måste beställa mer mix...men det dröjer ett litet tag....Jag har varit på biblioteket idag och lånat en bok om konservering och torkning av frukt och bär. Kanske kan jag hitta något bra sätt för framtida produkter. 
Annars så sitter vi här igen....P väntar på hockey på tv. Leksand mot Rögle...det blir tufft säger han.....Jag då? Ja, jag ska plocka ihop lite "skrot" som ska säljas, ges bort eller slängas. Det ska rensas...om ni hört det någon gång förut.


Värsta jobbet.

Idag måste vi jobba...med det värsta vi vet...munkmixuppvägning. Det är ett jäkla jobb. Man står i munkmixdamm med en våg, plastpåsar och mått och fyller påsarna med två kilo mix.....knyter ihop och packar i plastbackar. Det är det TRÅKIGASTE jag vet! Tvåhundratjugofemkilo......shitt.....Det tar bara ca två timmar, men det känns som en hel dag. Nog om detta.
I natt har jag haft ångest...över mina bin. Tänk om de är döda...det tror jag att de är. Det som är så svårt att få tag på nya...och jag som var där på julafton och pratade med dem...önskade dem god jul och de var så glada. Saknar dem....Skulle betala in biförsäkringen den här veckan....det struntar jag i nu. Skulle de mot förmodan leva så får de klara sig utan försäkring i år.
Nu ska jag rengöra alla plastbackar som mixen ska ner i, och så är det bara att väcka P och jobba!!!

Äppelskalare.

Tänkte visa er en bild på vår nyinköpta äppelskalare. Tänkt som en oumbärlig hjälpreda i köket...i alla fall när det gäller att skala äpplen. Det är ingen höjdare att skala massor av äpplen för hand...det vill jag lova. Så nu ska "Hulda" få göra jobbet.


Först så går det upp...så går det...

...ner...så går det upp......Idag har det verkligen varit bergochdalbana i livet. Jag hann inte blogga i morse för vi drog mot västerdalarna så fort vi vaknade. Hade packat bilen full med smakprover till våra återförsäljare. Första stoppet i Dala-Järna. Där var det uppåt....trevligt folk och de var så positiva till våra produkter....skröt över smak och namn. Då blev jag glad....Nästa stopp var hos våra bin i Duvnäs. Skulle höra om de levde. Stendött!!! Vi hörde inte ett endaste surr från kuporna...då gick det ner....Så, vill det sig illa nu så har alla våra husdjur (utom katten) dött. Inte kan jag öppna kuporna heller...för att kolla....för OM de skulle leva så dör de av det. Bara att vänta på våren alltså. Åkte tysta vidare mot Vansbro...lämnade av smakproverna hos Karamellfolket. Där var inte ägarna på plats, så vi får väl vänta på omdömmet därifrån. Snabblunch hos B&B och när vi var där ringde jag på en äppelskalare som skulle finnas i Leksand. Jodå...det fanns. -Lägg undan den åt mig...vi kommer så fort vi kan. Bil på vinterväg över Älgberget...mot Leksand. Lugnt och fridfullt....men lite begravningsstämning var det väl pga bina. Kom på under resans gång att affären vi skulle till kanske kan sälja våra produkter. Improviserad försäljning blev det...men de verkade allvarligt intresserade. Ska ringa dem i mitten på nästa vecka...då vet vi. Hoppas. Då gick det upp igen. Med äppelskalaren i bilen och humöret upp och ned åkte vi så hemmåt igen. Nu sitter vi här och "slavar" framför våra datorer. Det är mycket nu....Jag har varit och handlat och P har beställt mera choklad under tiden. Nu ska jag maila en burkbeställning och så är det matdags. Vi hörs.

Duvnäs by en mild vinterdag. Visst är det vackert?

Med stetoskopet i högsta hugg försöker jag här höra något litet vingslag från våra bin...men nejdå....


Tio poäng idag...igen!

Inte för att jag fått så mycket gjort...men för att allt som jag gruvade mig för i morse har gått över förväntan. Bussen som vi skulle hämta står i och för sig kvar på verkstaden, men den är fixad...förutom bromsarna...som de skulle ta tag i NU. Det stora problemet var ju att den inte startade, men det har de faktiskt gjort klart. Den spann igång som en liten kattunge när P provstartade.
Sedan var det Lilla Europa som bara beställt våra produkter en endaste gång. Trodde att de inte ville ha mer. Jag visste att de nästan sålt slut på våra varor ( jag smög förbi och rekade en dag förra veckan) och trodde väl att de fått nog och inte skulle ha mer. Jag gick iallafall dit med det nya i sortimentet och gav dem ett smakprov....då säger damen i kassan: har hon inte ringt och beställt mer? Vi har sålt slut på det mesta och vill fylla på....!!!! -Ni har så bra produkter och så roliga namn...dessutom är det lokalt och det vill folk ha. Gissa om Mariamarmelad blev glad?! En sten föll från mitt hjärta....man är ju lite rädd att inte duga och vill ju gärna höra att man är bra....och duger.
Nu ska jag laga lite mat till två hungriga vargar och sedan ska vi bara slappa och njuta av kvällen. P har spelat badminton och lär väl inte orka så mycket mer idag...om han inte sätter sig vid datorn och jobbar med flash...då kan det ta timmar innan han är kontaktbar igen...det är det roligaste han vet....och jag har inget emot det, för då får vi en riktigt fin hemsida. Det har vi redan...han kan det där...P....och det kan inte jag, så jag är glad att han gillar det och uppdaterar hela tiden.

Snorhalt.

Passa er om ni ska ut idag...det är snorhalt på vägarna....och trottoarerna. Tur att man inte jobbar på akuten. De lär få det hett om öronen idag. Själv hoppas jag att jag får det lugnt. Har just skjutsat Virre till bussen. Nu dröjer det en vecka tills han kommer igen.
Idag blir det, som jag skrev igår, hämtning av bussen. Har onda aningar om det. Känns som det skulle bli ett samtal till ARN...allmänna reklamationsnämnden. Vi får se.
I dagens tidning frågade de människor om vad som får dem att få gåshud...alltså, vad gör dem lyckliga i vardagen. Det där ska jag fundera på idag...vad som får mig att få gåshud......Vad ger dig gåshud?
Jag ska plocka lite här nu på morgonen...väcka P om någon timme och sedan åka mot Falun. Men först....ja, ni vet...kaffe.

Tio poäng till mig!

Tänk vad det kan skifta va! Igår hände ingenting...jag var lat..orkeslös....slapp, slö och likgiltig. Idag...idag har jag gjort tre sorters fudge....en sort chutney....och en sort iste...varit och fikat på Kupolen med bästaste Lillemor och Josse....lagat mat....Kanonbra. Synd bara att man inte vet vad som utlöser "anfallen"...så man kan ta till det knepet nästa gång det behövs.
Morgondagen blir spännande. Ska till verkstaden....som kidnappat vår buss och försöka frita den....utan att betala. Har de förstört bussen och inte kan laga den, då är det gratis...eller hur? Jag vässar tungan för fullt nu. Ska också till Lilla Europa och bjuda på lite "mutor". Ska lämna smakprover på nyheterna i sortimentet och hoppas på det bästa....dvs inköp. Sedan ska jag "leka" med Kicki när våra karlar är och spelar badminton.
Nu tycker jag att jag är värd lite sömn...efter nattens grannfejd....syns i morgon då? Go natt.

Det blir aldrig som jag sagt....

...men jag ljuger då inte...det bara kommer andra saker emellan. Som igår t ex. Lovade ju att det skulle bli fudge...och det hade det blivit om inte svåger med pojkvän dykt upp...och stannat tills jag blev trött. Ni vet ju att jag brukar somna tidigt. Så vid elva var jag så gott som dödstrött. De gick strax efter....inte för att jag visade att jag var trött....det såg de inte, utan för att de skulle hem bara.....Jag gjorde mig i ordning för natten och kröp ner i sköna sängen. Vad hör jag då? Grannen.....som har fest...den här helgen också. Fan!! Allt hörs mycket tydligare sedan vi bytte sovrum. Det var skrik och vrål....slammer och ommöblering.....och riktigt hög musik. Vad grinig jag var...ojojoj. När klockan var halv fyra fick jag nog....hoppade i mina kläder...tog tre djupa andetag och gick över till grannen...han bor i porten bredvid...så det var inte läge att gå dit i pyjamas direkt! Satte fingret på ringklockan......-Det ringer på dörren, hörde jag en pipig tonårstjejsröst säga. Jag var beredd på en vass argumentation där ute i trapphuset (där det för övrigt lät tusen gånger värre än hemma hos mig), men killen som öppnade dörren var inte dyngrak...inte otrevlig...och han lovade att skruva ner musiken. Nöjd och glad traskade jag hemmåt och kunde konstatera att musiken tystnade....det gjorde inte snacket där inne, men det fick jag ta. Att jag sedan inte lyckades sova ikapp den uteblivna sömnen är en annan sak. Får väl bli liten middagslur i soffan idag då.


Skulle behöva något uppiggande....

...så att det blev något gjort. Fudgen står fortfarande i sina olika beståndsdelar i köket...men det står också massor av färdiga räkmackor där. Det tycker jag är bättre...just nu i alla fall. Vi väntar bara på att Virre ska komma hem, med farbror i släptåg...så vi får äta någon gång. Är riktigt sugen. Det finns semlor också....*slafs*. Sedan blir det fudge....och iste. Promise!!!
Eftersom vi inte har någon bil i helgen, tog vi en promenad till Kupolen och inhandlade ingredienser till räkmackorna...köpte semlor och stod en bra stund och pratade med stans korvgubbe...han pratade pengar...som vanligt. Vi vet att han försöker få oss att berätta något om hur mycket vi får in här och där....men, se den gubben går inte. Nyfikna människor får inte reda på något alls....så det så.
Hemma igen blev det tv...som jag sagt. Kunde ha varit utan det...men det är ju lätt att säga i efterhand. Nu inväntar vi hockey på tv. Ja, om jag ska vara ärlig, är det inte jag som väntar, men det visste ni väl redan.

Lugnt och fridfullt.

Lördag morgon...snön svävar genom luften, sakta...stilla. Ute är det minus 17 och jag har tagit en stilla promenad i tysta kvarteren. Virre har just åkt till Kupolen med sin farbror. De ska köra karusell hela dagen. Stället har hyrt barnkarusellen för två dagar. Förmodligen för att dra lite folk så här i januari då alla är mätta och dästa efter julen. Tänk om jag hade haft en farbror som ägt ett tivoli när jag växte upp...jag som älskar att åka karusell. P sover...jag ska låta honom göra det...så länge han vill. Två morgnar i veckan som gått har han varit uppe när jag kommit tillbaka från Virretaxin. Duktigt.
Idag SKA det göras fudge. Nu får det vara slut på latmaskens framfart. Men först ska jag rensa lite i några lådor...
Idag är det också dagen då vi får äta vad vi vill....hur mycket vi vill. RÄKMACKA!!! Har jag längtat efter sedan i söndags. Jag ska göra en STOR...med hundra räkor...och stora klickar av majonnäs. Efterrätt....semla!
Nu...kaffe.

Nu är det en sån där dag igen.....

...då egentligen ingenting blir gjort, utan allt händer i mitt huvud. Idag går jag runt och planerar för flytt till den andra lägenheten...den som jag inte ens vet om vi vill ha.....snacka om ambivalent! Jag vill och jag vill inte. Hur som helst så tror jag att det för något gott med sig, vad det än blir, för jag planerar vad som ska till soptippen...vad som ska säljas och om vi behöver något nytt. Det kan väl aldrig skada att få undan lite skräp.
Så, städningen har jag börjat ta tag i. Det följer liksom med automatiskt...med tankarna. Ingen vill väl lämna över ett skitigt hem. Just nu är det kaklet i badrummet som får sig en duvning av klorin...ja, jag vet att det inte är världens bästa för miljön, men vad ska jag göra?
I morgon blir det fudge....som skulle ha blivit idag....Jag hinner hur det än blir.

Jag kör väl på en stund till då....det är ju inte helg förrän i morgon...eller hur?


Lugn natt...

...och ännu lugnare morgon....förutom en promenad ner på stan då. Bilen är utlånad till dotter som hälsar på sin syster i Sollefteå. Virre fick alltså ingen skjuts ner till bussen idag. Vi tog en promenad istället. Känns härligt att han, trots inställd taxitur, vill ha mitt sällskap. Vi trivs ganska bra ihop...jag och Virre.
Toastkerstin hade ställt sin vagn på plats och jag slängde några ord med henne. Fick mig lite kaffe till livs.
Nu har jag läst morgontidningen...skrivit upp vilka program jag ska se på tv nästa vecka....jag som aldrig följer några serier, har helt plötsligt agendan full av intressanta program jag bara måste se.
Idag är det istekokning...inhandling av ingredienser till fudge och skidskytte på tv. Kanske skulle jag behöva fundera på om vi ska byta lägenhet också.....Vill gärna ha nytt, men orkar liksom inte riktigt tänka på att allt måste flyttas också. Gud va grejor man har. Stor utrensning behövs. Tror man mår bättre av lite saker och mycket tid till att bara vara.

Åh vilken bra dag det varit.

Var ganska nervös när jag skulle ner till Lavendel & Romantik idag. Trodde hon skulle säga att nu var det färdiginköpt för hennes del......men, nej då. Hon tyckte det var spännande produkter vi tagit fram. Hoppas hon tycker det efter helgens smakprovning också. Jag tycker våra produkter passar så bra in i hennes övriga sortiment att jag gärna behåller den butiken som återförsäljare....och så är hon ju så trevlig också...bara det alltså...det är värt mycket.
Skidskytte på tv under eftermiddagen och sedan har det fortsatt i de banorna....slappat alltså. Det händer inte så mycket när man är slö, och egentligen hade jag tänkt blogga om hur det är att närma sig 50...och komma på att man är vuxen...och får bestämma över sig själv. Helt plötsligt kom det över mig.....ingen...INGEN bestämmer över mig! Pling! Det ska jag skriva om så fort jag piggnat till lite. Det lär inte bli idag, men snart....lovar.

Minus 6...

...och jag som trodde att vi gick mot tidig vår. Pyttsan. Inte för att det är svinkallt, men nu har man ju blivit lite bortskämd med blidväder några dagar. Fördelen nu är att jag dragit på mig täckbyxorna igen....ni vet...guds gåva till mariamarmelad!
Idag har jag fått annat att tänka på. Vi har ju sagt till hyresvärden att vi vill ha en mindre lägenhet. Nu har vi fått höra att en granne, några portar längre bort, står i kö på vår fyra....och hon har en trea. Nackdelen är att hon bor på bottenvåningen...och jag vill inte bo längst ner...egentligen. Ska be att få titta på hennes lägenhet. Om den är KANONFIN så kanske......till hösten...kanske. Vi får sova på saken, men vi bor iallafall alldeles för stort.
Vi harvar väl vidare i fabriken idag också.......snart är det helg.....och då får jag äta en semla...har jag bestämt. Längtar.

Vit fudge.

Då var dagens göromål avklarade. Flera flaskor iste och den vita fudgen är fix och färdig. Broschyrer och etiketter är klara....prislistor och mängdrabatter också. I morgon ska Lavendel & Romantik få ett besök. Jag ska lämna lite smakprover och hoppas på det bästa.....

Nu sitter P framför en vääääldigt viktig hockeymatch...Virre är på sitt rum, precis som en vanlig femtonåring.....själv ska jag stänga ner tekniken och dra mig mot sovregionerna. Vi hörs i morgon då.....


Tillverkning.

Nu är det full fart i marmeladfabriken...igen. Idag är det iste och fudge som gäller. Har gjort ett underbart iste som heter Snöbyns iste. Det blev jättegott. Vi har också namngivit den mörka fudgen, som fick heta Darling. Ska strax åka och inhandla det som behövs för att göra vit fudge...och när det är gjort...då är det skidskytte på tv.

Återkommer när fudgen är klar...om jag inte somnat i soffan framför Björn Ferry då....


Vaken natt.

Har inte sovit mycket inatt. Kunde omöjligt somna trots att jag var trött...hörde morgontidningens duns mot hallgolvet vid halv fem och då var det liksom ingen idé att försöka mer. Skjutsade Virre till bussen och när jag kom hem var P vaken!!!!-Vad gör du uppe? -Pigg!!, blev svaret.
Idag ska det göras etiketter till fudgen, men först ska vi bestämma vad den mörka ska heta. Bad om hjälp på facebook igår...gissa om vi fick in massor av bra och roliga förslag. Vi ska gå igenom dem nu och bestämma oss.
Ska först koka lite kaffe och se om jag blir pigg....känns inte så, men ska göra ett försök.

Så har ännu en dag gått.

En dag till att räkna in. Summeringen av den är väl att den varit avslappnad...intressant....och underbar. Det har varit en dag utan funderingar på hur framtiden ser ut, en dag utan tvekan om vad som blir nästa steg. Vi har bara varit...njutit av "ledighet" och ro. Även om vi jobbat till och från under dagen har vi på något sätt känt oss lediga. Det har varit mycket skratt...speciellt sedan Virre kom från skolan...vi har en speciell "connection" han och jag...han och jag mot P...dvs resten av världen. Nu ska jag och "resten av världen" lägga oss. Ska skjutsa Virre till bussen imorgon bitti och sedan hoppas på en bra dag.......God natt alla.....

Iste men ingen rabarber.

Har letat som en galning efter rabarber idag. Trodde att det skulle finnas på snabbgrossen, men icke då. Jag behöver den till att provkoka rabarberchutney, så det lär inte bli något försök...inte ännu så länge i alla fall. Ska efterlysa både här och där. Iste, däremot, det finns det provsmak av. Earl grey med svart vinbär och kardemumma....smakar kanon. Problemet nu är att jag skulle behöva rabarber även till nästa sort iste....så det är problem även där. Lite bakslag idag alltså. Men vi funderar vidare. Det finns väl fler förslag på smaker.
Har fikat med Lillemor och ätit lite lunch.....nu är det datatid och receptletning en stund framöver. Höres.


Limetryffel....

...kladdigt...blev nog inte så bra. Igår gjorde jag limetryffel som skulle stå i kylskåpet till idag. Nu har jag skurit den i bitar och lagt i påsar. Det blev kanske ingen riktig höjdare. Mjukt och kladdigt. Så, den får vi nog äta upp själva. Virre kommer att bli glad...han älskar vit choklad och det är just det som är innehållet i den här tryffeln. Men, man kan ju inte lyckas med allt...eller hur?
Nu ska jag koka en till sort iste och se hur det blir....bra hoppas jag. Lillemor kommer på en fika om en stund och resten av dagen blir jobb.....uppvägning av munkmix.....det tråkigaste som finns, men nödvändigt. Lär nog behöva en och annan paus under dagen. Vi syns då......

Fudge.

Visst är det gott med godis? Idag har jag lyckats göra fudge...igen. För några dagar sedan gjorde jag ju mörk fudge med 70% cacao och jordnötter i. Idag har jag gjort ljus fudge med rosenblad som extra ingrediens. Blev kanonbra. Nu gäller det bara att få fler att gilla den.

Men jag tror att bara man får folk att smaka så tycker de om den. Nu när jag ändå är i farten så fortsätter jag i godisfabriken...blir nog klubbor eller vit limetryffel innan det är dags att sova. Godis e gott!


Lappstans äppelchutney....

...är färdig. Underbart god blev den. Har kokat och experimenterat och resultatet blev över all förväntan. Äpplen, lök, tequila och curry är några av ingredienserna. Tänkte inte ha med någon alkohol först, men ångrade mig sedan och skvätte i en slurk tequila....som tur var, för det är den som sätter pricken över i:et.

Den passar till ostbrickan, köttgrytan och grillat. Hoppas våra återförsäljare tycker lika mycket om den som vi. De ska få varsitt smakprov. Varför den heter Lappstan? Jo, för det var där man sprang omkring och pallade äpplen under hela barndomen....jagad av arga gubbar, som gjorde att hjärtat hoppade i kroppen när man sprang Vintergatan ner och försökte undkomma, med jackfickorna fulla av goda äpplen.


Blåsväder.

Idag blåser der rejält. Det är bra....för vi ska vara inne och koka chutney...och fudge....och kola...och gud vet allt. Spännande. Har just varit och handlat det som behövs och nu ska jag väcka P.
Idag börjar P:s badminton igen, efter juluppehållet. Vet inte än om jag ska följa med över eller om jag ska ta lite egentid då. Det visar sig.
Men först....kaffe.

Skidskytte...

...och Tour de ski. Dagen blev som jag sagt...slapp, slö och likgiltig. Skönt. Har bara tagit det lugnt...förutom att vi rengjort chokladdopparen. Soffan har varit upptagen av oss båda hela dagen. Har tittat på längdskidor, slalom och skidskytte...har druckit kaffe och ätit lunch..allt i soffan. Enda lilla nypan luft vi fått är för en stund sedan då vi var och handlade lite förnödenheter inför veckan.
Nu väntar vi på sista drabbningen skidskytte och sedan är det nog färdigt med idrott på tv för idag.....om inte P hittar någon dålig fotbollsmatch på någon kanal.

Plus minus noll...

...lite så känns det idag. Är varken trött eller pigg....Ute är det tö och inatt har det regnat. Helt plötsligt saknar man den där riktiga vintern, den med snö på träden och snövallar vart man än går. Nu är träden svarta och det ser bara tråkigt ut ute. Jag har varit ner i källaren och hämtat upp chokladdopparen. Det är den där lilla "bunken" som vi lägger all choklad i som ska smälta...så vi kan doppa munkarna i den. Bunken är full av choklad...både på utsidan och insidan. Nu ska den rengöras inför nästa säsong. Just nu står den på värmning för att den fasttorkade chokladen ska bli varm och lättare att ta bort.
Det är visst skidor på tv idag...igen. Sista dagen tror jag, sedan är det väl några dagars uppehåll innan det blir fler stunder framför tv,n.
Såå.....vad ska jag göra nu? Kaffe....dusch och sedan ta dagen som den kommer.

Slappardag.

Ja idag har det inte blivit mycket gjort. Har ägnat dagen åt soffsittning och semeljakt. Mycket idrott har det varit...och ingenstans blev det succé. Men jag har iallafall fått sova middag i soffan. Snarkade gjorde jag säkert också...har inte vågat fråga.
Den där semlan som jag var sugen på....slutsålt hos Alma Nilssons...och de andra bagerierna hade inte börjat sälja ännu....på tisdag finns det, var svaret vi fick överallt. Det blev en bakelse istället...som tröst.
Nu ska vi försöka hitta en bra film att se på. Skulle vilja se: I rymden finns inga känslor. Annas kompis, Petra har en liten roll i den filmen och jag vill gärna se den, men den har inte kommit ut på dvd ännu. Får försöka hitta någon annan bra istället.

Nu blir det soffan en stund och sedan sängen och somna framför dumburken.


Ja se grannar......

Vi har en granne, som vi inte ens vet hur han ser ut...men nu för tiden vet vi iallafall var han har för musiksmak...suck. Hela dagen igår spelades det musik...och HELA kvällen. Strax före tolv drog sällskapet ut på stan...och strax före tre var det full fart på musiken igen. Kan meddela att det inte bara var vi som var griniga...flera grannar knackade i väggarna för att få tyst på eländet. Funderar på att dra igång dammsugaren eller börja spela hög musik för honom så här på lördagsförmiddagen. Men nu är det ju så att vissa människor kan sova även om det skulle släppas en bomb utanför.....han tillhör säkert den gruppen, så det är ingen idé att hämnas.
Nu ska jag väcka P. Det är ju sport på tv hela dagen. Först ut.....slalom.
Idag är det också vår "fårätavadduvilldag"...funderar på en semla.


Sammanfattning.

Då så....kvällen är här och det blir nog hockey på tv........Jag har ägnat dagen åt fudge, det vet ni ju. Blev riktigt bra faktiskt. Lite skarp i smaken...vuxensmak. Det beror nog på att jag använde mörk choklad med 70% cacao. Egentligen skulle det vara blockchoklad, men jag provade lite exklusivare variant och det gick bra. I morgon ska jag försöka hinna med att göra en sats med ljus choklad också.
Att spackla det där skåpet jag pratade om...tja....det är inte gjort än, men hoppas på att orka göra det nu...under hockeyn. Vad ska jag annars göra? Jo, en sak till som jag vill prova ikväll är att göra godisklubbor. Ni ska få se resultatet i morgon.
Nu har vi ätit och sitter sida vid sida framför våra datorer...vissa väntar på hockeyn...vissa väntar på ork.....


Verkligheten i Marmeladfabriken.

Nu ska ni få lite verklighet hemifrån mig. Klockan är 11.10 och så här är det: Jag har dammsugit

...jag har gjort fudge....

...jag har lagat mat...en Jansson som står i ugnen....

...har slängt i en tvättmaskin...

...jag har varit och handlat och jag har plockat ihop här hemma...men var är P?

...här är P!!!!
Dags att säga upp sig?!


Har ni lagt märke till....

...att det var länge sedan jag skrev om min nackvärk...och mina sömnproblem? Faktum är, att jag har varit mycket bättre ett tag nu. Nackvärken tror jag har blivit bättre av den där akupunkturkuren jag fick innan jul. Min sjukgymnast tycker att jag svarar jättebra på den behandlingen. Jag kan känna av nacken lite då och då, men inte alls så mycket som jag brukar. Akupunktur och lite ledighet verkar hjälpa bra. Sömnen tror jag blivit bättre tack vare byte av sovrum. Nu har vi större, mörkare och tystare. Hoppas!
Idag ska jag koka fudge. Måste prova lite recept och se om det funkar. Ja ska också spackla ett stort, fult skåp. Det står i sovrummet och väntar på att målas. Det har stått på vinden i flera år och nu tyckte jag att det var dags att ta itu med det. Lär ta lite tid att få det klart, men det blir nog bra vad det lider.
Kaffe och en macka är vad jag börjar med...och Borlänge tidning. Måste ju se om det hänt något.

1:a pris....

.....på strumpbingon. Hittade 12 par strumpor...inte illa. Tävlingen gick galant och jag var ohotad hela tiden....undra på det, när P sov och Lillebror är en katt....Nåväl...första priset var resterna från nyårsaftonens efterrätt och jag fick ta med en vän!!! Bjöd med P, så nu har vi slafsat i oss lite hallon och mandelbiskviparfait. Riktigt gott var det och lite dåligt samvete har jag allt.
Annars har dagen gått i idrottens tecken...längdskidor...både herrar och damer...snabbfika hos Kicki och Pawel...hem och såg andra åket i herrarnas slalom...nu är det återblick från fotbolls-vm...sedan blir det skidskytte....ska det aldrig ta slut??


Strumpbingo.

Vad ska man pyssla med en blåsig trettondagjul? P sover...som vanligt och jag bestämde mig för att göra något vi brukade roa oss med när barnen var små...strumpbingo. Har ni också lådor med udda strumpor? Ni har väl också funderat på om tvättmaskinen äter strumpor? Så är det här iallafall. Hade två lådor fulla av partnersökande strumpor...sagt och gjort. Slet fram hela högen och nu ska jag sätta igång. Måste väl säga att det var nog roligare förr när vi var flera som tävlade, men vad gör man inte för att roa sig själv...Nu ligger de på rad och strax ska jag sätta igång mig själv genom att ropa: Klara, färdiga, gå!!! Sedan gäller det att snabbt hitta flest par....flest vinner. Jag tror jag har goda chanser att vinna idag.


Lapplisa.

Jag älskar lappar. Överallt ligger det lappar med små ord eller långa meningar, med inköpslistor eller görasaker. Sedan jag lärde mig skriva har jag "lappat". Hittade en hög lappar på mitt skrivbord, som ska städas. Vissa saker vet jag att jag skrivit...och vissa har jag inte en aning om...är det verkligen jag som skrivit...och vad menade jag med det? Här kommer några smakprov på dagens fynd:
Blogg-mormor-tonår i Vansbro-Lilla Europa-kattsand överallt.
Iste-syltade kantareller-syltad ingefära-dekorerade pepparkakor.
Kicki lampor.
Dela julen med någon-upplåta sängplats-senap-nypon.
Agar-agar istället för gelatin.
Sök på skorpor o.dyl-chutney-ansvarsförsäkring.
Trälåda med låga kanter, betsad? Keramik el tovad frukt.
Tant-de-lux-rynkor-gäddhäng-gråa hår.
Klädnypor-lappade jeans-spets-rödlökscumberland-pesto.
Du formar själv ditt liv!
Sinnesfrid är lycka.
Plura-Eldkvarn.
Tagetes-äta?
Börja städa skrivbordet-lappar.

Ni fattar kanske att jag behöver städa upp lite...och kanske sätta mig ner och fundera ut om någon av lapparna är viktig. Skulle inte tro det, men några av dem är inspirationslappar...och DET är bra att ha...inspiration alltså.

Kärleksförklaring eller?

Vi har tittat på skidskytte på tv. Vilket oväder de åkte i. Det var nästan storm och på skjutvallen var det massor av åkare som bommade...mycket. P satt och svor, men insåg sedan att det bara var en vanlig tävling....det går som det går, resonerade han. Plötsligt vänder han sig mot mig och säger: Huvudsaken vi har varandra älskling....vi skjuter ju snett ibland vi också!!

Dagsverket avklarat.

Nu är det fint i källaren. P tog jobbet med munkmaskinen...och det är ju jag tacksam för. Skönt att slippa bli oljig och kladdig om händer och armar. Själv plockade jag runt alla grejor på hyllorna i båda rummen. Nu är det så snyggt. Det är lite kvar på munkmaskinen, men det tar vi i morgon. Det blev även en vända till mitt favoritställe på jorden....soptippen. Där var det lugna gatan idag. Troligtvis stannade alla hemma pga snöovädret.
Eftermiddagen ägnades åt skidåkning.....på tv alltså....Kvällen och natten ska tydligen ägnas åt hockey...på tv det också. Jag kan nog inte lova att jag ser, men P ska definitivt titta!
Idag kom det ett brev på posten med bilderna Agnes tagit på delar av släkten. De ska nu ramas in. Hoppas jag hinner med det ikväll, för sedan ska de upp på väggen och jag tror det blir snyggt.

Nu ska jag värma lite mat...vi är inne i en period då vi försöker äta lite mindre.....IGEN!!! Nu jädrar ska vi ner...nu ska magen bort....


Va mycket snö det har kommit.

Riktigt vackert är det...iallafall om man inte behöver ut. Vi ska vara hemma idag. Det är nämligen storstädning nere i munkförrådet. Munkmaskinen ska rengöras...och det är ingen lek precis....Inbränt socker och stelnad olja sitter som klister runt delarna. Det är lika varje år och det måste bort. Blir till att ta fram skrapor och muskler. Inte roligt, men nödvändigt. När vi ändå står där nere är det lika bra att städa resten också. Ordning och reda i hyllorna är bra nu när det är nerförsbacke inför säsongen. Redan den 5:e februari ser det ut som vi ska ut på "turné". Bara en dag visserligen, men så roligt.......Efter det är det munkledigt igen till den 9:e april. I år ska vi vara förberedda med marmelader och annat gott så vi inte jobbar ihjäl oss. Förra säsongen blev, som ni kanske kommer ihåg, överhopad med dubbelarbete....biodling...marmeladtillverkning...saftkokning och all planering för det företaget. I år ska vi vara bättre rustade.  
Nu kaffe....som vanligt.

Duktig flicka!

Har gjort allt jag skulle idag.....Ella är återlämnad till matte, med livet i behåll...munkmaskinen står i källaren och väntar på rengöring (vilket blir i morgon).....årsplaneringen inför munksäsongen är klar, så långt som vi själva kan göra något....Nu längtar vi ut på vägarna igen. Det blir lätt så när man börjar planera för säsongen.
Fick ett telefonsamtal nyss...från Britta...som tillbringar vintern i Marbella. I tre dagar har de haft mellan 20 och 25 grader....!!! Lite avundsjuk blir man ju. Förra nyåret firade vi med dem i Spanien och då var det minsann inte lika fint väder.....

Fick en liten längtan till någon annan plats helt plötsligt. Det behöver inte vara varmt, bara det är en bit hemifrån...typ.....Thailand...eller New York....eller..Rom...eller London..eller....Ja ni fattar...vill ha semester.


Sovit för mycket?

Idag har jag huvudvärk. Vet ni vad jag tror att det beror på? För mycket sömn! Konstigt va? Jag som aldrig sover annars, har somnat om i morse och sov till 11!!!!! Klockan 6 gick jag ner på stan och hämtade hunden Ella. Hemkommen gick vi och lade oss igen....mest för att Lillebror smög omkring som en konflikthärd i lägenheten och väntade på ett tillfälle att anfalla. Lugnaste stället var i sängen och där somnade vi. Skönt, men det gav en lätt huvudvärk. Det tar jag gärna.
Idag ska det bli pappersarbete...det som skulle ha blivit igår om det inte varit så att jag åkte på jobb. Vi ska också åka och hämta hem munkmaskinen för rengöring. Det är inte världens roligaste jobb, men det måste göras om miljökontoret ska bli riktigt tillfreds.

Jag hade ett jobb....

...idag. Strax före lunch ringde min telefon. -Hej, kan du jobba åt LSS idag? Va? -Det är ju över två år sedan jag gjorde det sist. Men, hur som helst...det fattades folk och jag var lite sugen på att ha arbetskamrater en stund, så jag sa ja.....Från 13.00 till 22.30 har jag slitit...nej, nu ljög jag. Det var inte speciellt slitigt, men ack så roligt.
Väl hemma är det hockey...igen....hela natten......
Nattmacka och sedan i säng....Ella kommer i morgon igen. Nya konflikter alltså....som hund och katt ungefär.

God förmiddag.

Idag är jag medlare i en jättestor konflikt. Ella är här idag. Hon är världens snällaste, sötaste hund. Lillebror är också här idag...han bor här...och just idag är han världens knäppaste, räddaste och fjantigaste katt. Så fort Ella visade sig här i morse gjorde katten utfall!!! Vår mesiga katt...som alltid gömt sig under sängen när det kommit djur på besök. Jag tror han börjar bli dement. Allvarligt alltså. Så här kan vi inte ha det. Jag försöker och försöker medla, men det verkar lönlöst. Han smyger efter och så fort jag vänder ryggen till flyger han på.....Jag som vill ha en egen hund någon dag. Ser omöjligt ut.
Idag är det pappersdag...planering, men det mesta får vänta tills Ella gått hem.


Sömngångardag.

Idag har jag verkligen kännt mig lealös....på ett behagligt sätt. Väckte P i lagom tid...låg och slöpratade en lång stund i den varma sängen. Piggnade till av dagsljuset som bröt fram bakom mörkläggningsgardinerna...en kopp kaffe och sedan bilen till Kupolen. Det var P:s tur att spela v-75 den här veckan. Han och gänget turas om...fem stycken är de och de har spelat i evigheter. Nu väntar vi alla på storvinsten....plötsligt händer det!!
Vi hade bestämt att det skulle festas på hamburgare idag. Styrde kosan mot Max.....smockfullt med folk....styrde vidare mot Maximgrillen. Där var det behagligare. Njöt av skräpmaten en stund och åkte sedan hem och slängde oss i soffan för att titta på skidor på tv. Det slank väl ner någon godisbit och lite läsk!!! Efter några timmar i soffan tyckte jag att jag skulle bättra på solariebrännan. Tog mitt solkort, pengar och ett glatt humör och gick de 50 metrarna till solariet. Stoppade pengar i myntinkastet...rafsade av mig kläderna i en hög på pallen och vände mig om för att lägga mig i "solen"......en spegel på väggen hängde i vägen.....vet ni vad jag såg? En fet...blek...äcklig kärring!!!! Nu får det vara nog!!! Aldrig mer hamburgermenyer...aldrig mer godis i soffan...aldrig mer någonting alls.....!!!!! Har till och med anställt P som personlig tränare. Då har det gått långt. Nu ska jag dricka ett glas vatten och sedan gå och lägga mig...vill helst ha en semla, men va f-n...Karaktär stavas det.

Frustration.

Ja, det var precis det som blev igår. Ingen blogg! Hela dagen gick i bläää-tecknet. Ingenting kändes bra...hela livet var pest och jag ville bara försvinna från jordens yta. Idag känns det bättre. Vi har pratat och pratat. P har lovat vissa saker som gör att jag mår bättre igen. Han brukar lova....Vi får väl se hur det går. Det finns saker som jag skulle behöva skriva av mig, men av hänsyn till P ska jag inte göra det....än.
Om vi tar det som jag har lovat er då....sammanfattning av året som gick: Det var ett hektiskt år. Munkvagnen gick för fullt från April till Oktober. 51 nätter i bussen. Jag gillar att sova i den. Vi var till Motala i söder och Järvsö i norr....Peace&Love var som vanligt en "jävlig" vecka, men ack så välbehövlig för ekonomin. Likaså Classic carweek i Rättvik. Full fart! Däremellan startade vi upp Sweet Home Dalarna...inköp av bär, sådd av rabarber och andra växter för framtida behov, inköp av bikupor och bisamhällen, kokning av marmelad, doppning av knäckebröd och allt pappersarbete.....miljökontor i Vansbro och Borlänge, skatteverket, bolagsverket och anskaffning av lokal för tillverkning. Vi flängde som skållade råttor mellan munkjobb och bärkokning...tittade till bina och lärde oss så mycket. När sen munksäsongen var över skulle vi ha det lugnt och skönt. Pyttsan. Då började beställningarna på marmelad och framförallt glöggen rasa in. Vi stod sena nätter och tidiga morgnar och jävlades med marmelad som blivit för lös, choklad som tempererats fel och blev flammig. Ja gud vad vi slet. Men vi var också på stor släktträff, åkte till London och så fick jag ett barnbarn.
Nu har det gått ett år och vi ser fram mot det här nya......Kanske blir det lika hektiskt igen, men vi är mer förberedda nu. Vet vad som kan vänta....eller inte. Nu tar vi nya tag, och försöker få in en liten semester för att ladda batterierna då och då.
Idag är det slödag, men i morgon väntar jobb igen. Vi ska provlaga nya recept. Det ska bli chutney och godis. Ska snart väcka P....det är sport på tv. Om Tulavippan är öppen så ska vi ta en sväng dit...lite semester.2011.

God fortsättning på er. Visst känns det friskt? Nytt år...nya möjligheter...ett helt oskrivet blad.....Vad spännande.
Ikväll har vi ätit gott, pratat i timmar och spelat Yatzy. Jag är ingen spelmänniska, men ett litet parti Yatzy kan jag faktiskt klara av utan att få spunk. P hade gjort papper att skriva resultatet på...Kerstin tyckte det var PRO-varning på storleken....eller hur? Jag håller med.

P hade en av sina mindre bra speldagar. Till en början var han kaxig...trodde på seger...som vanligt....allt eftersom tiden gick hördes det lite darr i skämten....Kanske insåg han att det var kört....Han skulle förlora. Arma stackare. Resultatet visades inte officiellt...men ni förstår väl när ni ser sista bilden...om jag talar om att det var P som satt i sekretariatet...

Nu ska jag strax sova. I morgon ska jag skriva om året som gått...om vad som var bra...och dåligt. Ni ska också få se bild på den största...och enda blombukett jag fick 2010. Jag är INTE bitter, jag talar bara om sanningen.
Än en gång: Gott Nytt År!


RSS 2.0