Sista rycket.

Men något riktigt ryck är det väl egentligen inte. Allt flyter på i lugn takt. Maten är förberedd...skidtävlingen på tv är avklarad...soporna utburna och det är bara min dusch som är kvar att göra.
Det blir en lugn kväll...lite yatzy kanske.
Jag vill önska er alla ett riktigt Gott Nytt år! Nu tar vi nya tag...njuter av livet och allt det kan ge.

Ha en skön kväll och en bra början på det nya året. Vi hörs nästa år igen....och då ska jag ge den här bloggen lite mer tid....våga lite mer och dryfta lite fler åsikter.....


Varför.....

...har soptippen stängt en nyårsafton? Jag skulle ju dit i morse. Min älsklingsplats på jorden. Men, kattsanden får väl vänta till det blir riktig vardag. Lämnade tidningar och pantade flaskor på Ica istället.
Idag är det en dag som jag gillar bättre än julafton. Det är en dag som känns fräsch och hoppingivande. Nytt år väntar runt knuten och det ska bli sååå bra.
Toastkerstin och hennes Ove kommer hit ikväll....Hallonparfaiten står klar i frysen...oxfilén ska pareras..potatisen fixas...såsen gjorde jag igår, så den får stå och mojja till sig. Gud va gott det ska bli.
Men först ska vi köra Virre till Falun...inhandla servetter och lite nattsnacks....
See you....

Här är det full fart.

Städningen går som en dans. P och Virre har jag förpassat till Aqua Nova. Det är lugnast så.....Katten ligger gömd under täcket i sängen. Han är livrädd för dammsugaren. Någon har skrämt honom för den...Du vet själv vem du är.
Snart blir det tillagning av hallonparfait. Nytt recept. Kan gå hur som helst. Hoppas på det bästa....något gott ska man ju ha på nyårsaftonen....i morgon....Sen är det 11...2011. Vad fort det går. Ska virvla vidare hos marmeladfamiljen en stund. Sedan blir det torsdagsmys i soffan. Höres.

En dag kvar...

...på det gamla året och jag är full av energi. Idag ska det städas. Snart åker dammsugaren fram och det behövs.
Det tråkigaste med att vara vaken först....och alldeles för tidigt, är att man kan ju inte dra igång med det där som låter. Eller, kanske kan jag det. P har ju kommit upp i den åldern då han borde vara vaken på morgonen. Värre är det med Virre...han sover, som den 15-åring han är, och man vill ju inte bli stämplad som en elak styvmorsa! Låter väl dammsugaren vila en stund till.
Igår fick jag ner vårt stora, tunga skåp från vinden. Starka grannen hjälpte till. Bara det blir vardag ska jag sätta igång med att spackla och måla det. Blir bra det. Nu står det fult och skamfilat i sovrummet, men med lite färg kommer det att bli kanonfint...tror jag.
Kaffe...hörs senare.

Bjuder på en bild från sommaren. Visst längtar vi?


Som en knytnäve rakt i hjärtat.

Idag har det varit en av de jobbigaste dagarna i mitt liv....känslomässigt. Var inte beredd på det. Borgerlig begravning....kan väl bara vara bra...tänkte jag när vi åkte mot Falun. Javisst var det bra...för bra, om man får säga så. Så annorlunda..så ljust och så tårfyllt.
Bårtäcket var ett vackert jobstryck...blommor på en sommaräng...handväskan och älsklingsparfymen fanns med vid kistan...favoritkudden och samlingen av änglar stod så vackert vid sidan om. Vacker musik....Bach, och Eva Dahlgrens, Vem tänder stjärnorna. Underbara dikter, och tal av vänner och syskon. Den vackraste begravningen jag varit på.....Men....jobbig....och jag vet varför. Jag har så svårt att visa vad jag känner....Hur ska jag kunna gråta inför alla dessa människor, vet jag att jag tänkte en stund. Kom på mig med att längta efter en kyrklig begravning...en "vanlig" begravning med allt vad det innebär: Av jord är du kommen...jord skall du åter varda...en begravning där allt är förutbestämt...strukturerat...traditionellt...rituellt.....vad som helst bara jag inte behöver gråta!!! Knäppt va? Nu ska jag tänka ut hur jag själv vill ha det...den dagen.....
Dagens uppgift är över....Tacksam att jag fick vara med, men sorgsen över att det blev nu, och inte om många, många år....Ibland är livet oberäkneligt.


Nattvak.

Idag är jag trött, men kan ändå inte sova längre än vanligt. Varför? Trött? Jo, det har varit hockey på tv inatt. Nu är det inte jag som tittat, utan P. Han bad mig ställa klockan på 1.....Det gjorde jag. Man kan ju undra varför han inte ställde sin egen klocka...jo för att min var mycket lättare att ställa. När den ringde satte han på tv,n i sovrummet. Inget ljud, men väl upplyst blev det. Suck. Efter att ha tittat där en stund gick han upp och satte på apparaten i vardagsrummet...utan att stänga av den i sovrummet.....Jag lyckades somna en stund, men vaknade av att det låg någon bredvid mig och tuggade på en knäckebrödsmacka!!! Har ni lyssnat på någon som tuggar knäckebröd i tystnaden mitt i natten? Jag kan meddela att det låter......mycket!!! Vad gör du? Gå härifrån......Nästa gång jag vaknade var det av ett skrapande, hasande ljud utifrån hallen......Vad gör du? -Tömmer kattlådan! -Nu? -Ja, det är paus i hockeyn. Junior vm...Sverige- Ryssland...2-0. Bara så ni vet.
Nu har jag tagit min sedvanliga morgonpromenad. Skönt med bara -7 ute. Skulle ju bli kallt, men jag klagar inte. Ska strax duscha och sedan funderar jag på att dammsuga.....paybacktime!!!!!

Sömnigt värre.

Både jag och P är så trötta. P sa att han kände sig sjuk!!! Har väl aldrig hänt tidigare. Han är aldrig sjuk. Vi tror att det är jobbsäsongens slit som kommer efter nu. Vill så mycket, men orkar liksom inte riktigt ta itu med allt. Det har varit en slapp dag. Ja, jag har iallafall kokat en omgång knäckbräck. Det ligger för att stelna nu och jag hoppas det blir bra. Om det blir det, då ska vi ha det i vårt sortiment. Knäcksmet blandat med massor av nötter och så utbrett på plåt. Det ska brytas i bitar sedan. Ser gott ut....smakar gott också (har tjuvätit lite).
I morgon är det begravning. Valfri klädsel......Vad svårt det var då!!! När jag skulle titta ut vad jag skulle ha på mig så tog det stopp. Visserligen står det valfri......men det känns lite fel ändå att komma i grälla färger med stora mönster på. Det var väl just bara sånt som fanns i garderoben. Så mycket enklare om det skulle bäras svart. Ingenting passande hittade jag. Blev till att åka till Kupolen....i mellandagsreatider!!!!! Ni fattar va? Jag som normalt inte sätter min fot där när alla andra är där. Men, det gick ovanligt bra. Hittade en lång, svart tunika med lite färg på...så där alldeles lagom, ni vet. Den blir bra sedan också. Så, då är allt fixat inför morgondagen. Bara handbuketterna som ska inhandlas. Det gör vi strax innan vi åker i morgon.
Nu blir det tv en stund. Somnar väl som vanligt i soffan...men vad gör väl det? Ingenting.

Energi.

Så här dagarna före nyår brukar jag få ny energi...så också i år. Det känns på något vis som att allt blir friskt och lättandats. Varje år är det lika. Jag ger aldrig nyårslöften, men jag brukar lova mig själv att ta tillvara den kraft och ork jag känner. Januari har inte så mycket annat att ge än tid till eftertanke och jävlaranamma inför det nya. Så, därför ägnar jag de här dagarna åt att planera, inreda, städa och bara vara glad. Det är ju nedförsbacke mot våren och sommaren. Det är lite som att stå högst upp i en backe på sparken...ta fart och susa nedför med pirr i magen och vinden i håret.
Jag brukar läsa en dikt som handlar just om det. Den är av Bengt Berg.

Du står på en kulle
med en spark
mellan händerna
Nedanför väntar dagen,
ja, till och med världen
och vem skulle inte vilja
avyttra ett besök där

Ta tag i handtagen
blunda-ge dig av!

Vintergatan är glasklar
Ännu har du tungan i behåll,
fylld av blod och smaken
av längtan

Iväg nu, snart kommer
grusbilen.Vilken glädje att ha....närheten till barnen...de som funnits med ett tag...och de som precis har kommit.


Tack å hej....

för den här gången julen. Idag åker julpyntet. Inte för att det varit så mycket av det, men nu ska det ner i lådan. Ni ska veta att det är inte ovanligt att det försvinner fort hos oss. Vissa år har jag tagit bort det på juldagen. De senaste åren har jag inte pyntat alls, men i år blev det lite. Nu har jag alltså tröttnat. Ska bara ta lite kaffe här först.
Idag ringde Karamellfolket....och beställde 10 flaskor glögg...igen! Vi som hade helt slut på lagret. Det blev till att slänga grytan på spisen det. Snabba som vi blivit.....var det gjort på ett kick. Nu står lådan med glögg på Svensk Direktreklams kaj i Falun och ska levereras inatt. Ja, det ska fraktas hem till mamma och pappa och sedan får de gå in med det i morgon. Vi var lite oroliga för hur vi skulle få dit det, men det reder sig alltid verkar det som.
Så....den här dagen gick den också....I morgon är en annan dag.


Vardagslunk.

Visst är det skönt med vardag? Man känner igen allt och man vet vad som behöver göras. Man lunkar på och får det gjort som måste fixas. Det är något meditativt över vardagar....något avslappnande och igenkännande. Jag älskar det. Idag är det vardag igen. Skönt.
Jag har sovit sisådär inatt. Det börjar bli en vana nu, att jag ligger och tänker ut nya recept. Så också inatt. Idag ska det testas. Måste också leta på kläder till begravningen på onsdag. Vår vän ska begravas och det är borgerlig begravning. Jag har aldrig varit på en sådan. Valfri klädsel stod det. Svårt. Vad är lagom? Inte för svart och inte för färgglatt...så känns det. Tar väl ett garderobsrace senare.
P har lovat att INTE sova till tolv idag, vilket han gjorde igår. Idag är det ju vardag!!! Idag ska vi jobba. Finns massor att göra...planering...pappersarbete....provkokning....ja gud vet allt. Men som vanligt, vare sig det är vardag eller helg...kaffe.

Att sova hemma.

Det blev som vanligt...det där med att sova hemma igen. Vaknade riktigt tidigt. Troligen var det för varmt i sovrummet....jag som tjatat på hyresvärden om att vårt element var så kallt. Nu fick jag igen. Har vänt ovh vridit mig hela natten. Kändes nästan som maran var där igen. Får väl ta en middagslur om det behövs senare. Men en sak var bra med sömnlösheten: Jag har kommit på två nya produkter till Sweet Home Dalarna. Det var bra. Så, nu ska de provlagas. Ja, inte idag kanske, men den här veckan iallafall. Kan säga så mycket som att det handlar om godis....till Alla hjärtans dag. Hoppas det funkar.
Idag då? Tja....vet inte så mycket annat än att vi ska börja planera för nästa säsong med munkvagnen, och försöka få ihop det med Sweet Home. Det var knepigt att pussla förra säsongen och nu har vi bestämt att vi ska vara mer förberedda inför nästa. Annars blir nog den här dagen ganska slapp. Det kan vi behöva.
Nu ska jag tassa omkring här en stund i tystnaden. P sover och jag ska ta lite kaffe.


Nya tag.

Så var då vårt julfirande över. Åkte hemåt idag på förmiddagen och nu lyssnar vi på tystnaden som finns här hemma. Jag tycker om att träffa alla i familjen, men jag tycker inte om höga ljud och stim och stoj. Det gör mig frustrerad och irriterad. Det blir lätt höga röster när vi träffas, alla. Det kan jag förstå, men då måste alla förstå att jag tycker bäst om lugn och ro.
Helgen började med att jag, som jag skrev tidigare, inspekterade våra bikupor. Vilken lättnad det var när jag förde in stetoskopet i den lilla öppningen i kupan och hörde det låga surrandet. De levde. Skönt. Det som inte var skönt var att vistas ute i minus 30. Trodde jag skulle gå åt.
Lagom till maten hämtade min pappa farmor. Hon kom vid ett och genast skulle hon se släktens nytillskott, Gabriel. Hon kunde inte slita ögonen från honom och tårarna trillade av lycka över hennes kinder. Det gjorde ju att det trillade en tår hos mig också. Eftersom vi nu är fem generationer så var det viktigt för oss att föreviga det. Uppställning!
Efter det....Kalle Anka, paketutdelning...paketöppning....Dantes inferno.......fika...speltid med familjespel....oljud...osämja....Själv höll jag mig på behörigt avstånd och längtade hem till stillheten. Varje år säger jag att jag ska inte vara med nästa gång...likväl sitter jag där mitt i smeten året därpå igen. Vi får väl se hur det blir till nästa gång. Nu ska jag i alla fall ta lite kaffe i hemmets lugna vrå.

Snötäckta bikupor...längtar till sommaren.

Törs jag känna, tycks farmor säga första gången hon såg Gabriel.

Fem generationer. Jag vet inte vad vi tittar på, men i min kamera var det här den bästa bilden. Hoppas de andra fick fler bra.

Delar av Dantes inferno. Jul på Åsen.


Dopparedan....

Minus 30...gnistrande snö över hela landskapet och en underbar doft av jul i huset. Jag har varit ut till Duvnäs och tittat till våra husdjur. Kan bara meddela att 120 000 bin surrade så förnöjt där i kuporna...trots kylan. Jag har varit lite orolig för att de ska ha frusit ihjäl, men de klarar sig bra tydligen. Det blir bra inför sommaren det...starka bisamhällen!
Nu väntar vi in resten av släkten....Gabriel och hans föräldrar har just startat sin resa hit från Borlänge och om två timmar ska vi hämta hit farmor. Agnes och Kicki är ute och tar bilder, Virre har just kommit upp och P läser dagens tidning. Julmaten står på spisen...godiset ska ätas i massor och idag ska vi dricka vår egen glögg i lugn och ro.
Lär nog skriva lite mer framåt kvällen. Nu önskar jag er en riktigt fridfull jul.

Dan före....

...dopparedan. Minus 13 ute och ett lätt snöfall. Kan det vara bättre? T o m jag har lite julstämning...och det vill inte säga lite det. Morgonen började tidigt...riktigt tidigt. Vi brukar ge julklappar till tidningsbudet och postgubben och igår kväll satte vi en lapp på dörren där vi skrev att vi ville att tidningsbudet skulle ringa på. Strax efter fyra ringde det på dörren och där stod det en frusen människa. Att köra ut tidningar i ur och skur är ingen hit, men vårt tidningsbud är en riktig arbetsmyra. Varje morgon...året runt kommer han vid samma tid och petar ner vår tidning i hålet i dörren. Nu fick han sin julklapp och vi väntar in postis.
Jag har varit och köpt morgonbakat frukostbröd och tro det eller ej, men P är vaken. Förmodligen för att det var han som gick upp när det ringde på dörren i morse och det gjorde nog honom pigg. Vi ska packa lite lätt nu på förmiddagen och någon gång efter två åker vi mot Vansbro. Det är jag, P, Virre, Kicki och Agnes som åker i vår bil. I morgon ansluter Erik, Millis och Gabriel.
 Det bästa med den här julen är väl att vi blivit en till i släkten. Det känns som hundra år sedan som det var någon liten med oss....sist var väl Viran och hon är 12 nu. Men nu har vi Gabriel och det ska bli så roligt. Farmor.....måste smaka på ordet...farmor......Konstigt att man kan vara farmor när man fortfarande känner sig som 20. Undrar hur min farmor känner det....hon är 95 och har fått sitt första barnbarnsbarnbarn. Undrar om hon också känner sig som 20....det tror jag. I alla fall så ska vi fotografera oss i morgon. Fem generationer....det är en ynnest att vara så många.
Nu ska jag dricka kaffe i väntan på hyresvärden som ska komma och lufta vårt element i sovrummet.

Julefrid.

Nu har friden infunnit sig i marmeladfabriken, tillika vårt hem. Sista julklappen är inköpt....Virre på plats...Skumberg i Dalarna (känns lugnt).....Lillebror sover i soffan och själva har vi just sett den bästa filmen av alla (ja, jag har några fler favoriter också)... Den sista färden. Den kan jag se hur många gånger som helst. Nu ska vi bara pysa omkring och bara vara...bara njuta. I morgon eftermiddag åker vi mot mitt älskade västerdalarna och vårt julfirande. Kaffe? Jaaa.....


Huvvaaa va kallt.

Tog apostlahästarna ner på stan för lite träning och akupunktur. Dit gick väl bra, hade klätt mig rejält. Hem var det värre. Tyckte nämligen att det var onödigt att byta om till vanliga kläderna igen, så jag hade träningskläderna under......skulle inte ha gjort så. Frös som en hund på vägen hem. Men det var då det...nu är jag hemma i värmen och ska strax ta en dusch...sen ni...efter det ska jag prova att sätta på dom där lösögonfransarna jag köpte. Vilken syn det kommer att bli...önskar att ni kunde vara med under tiden....det kan bara bli en sak...katastrof. Men roligt ska jag ha.
Först blir det frukost.

Äntligen!

Jag tog mig ur soffan!!! Äntligen. Tänkte att om jag solade lite så skulle jag bli pigg. Sagt och gjort.....letade på solkortet...pengar....och kollade så att kläderna passade. Kläderna ska vara snabba att ta av, men varma när man går dit. Allt funkade. Vinkade hejdå till P...masade mig ner för trappen och ut i kylan. Jag har 50 meter till solariet. Tog mig däråt. Kom in och hittade ett eget bås (var faktiskt ensam där), laddade i med pengar och snabbade mig av med kläderna...ålade mig ner på britsen och njöt......ända tills det började klia över hela kroppen...då menar jag klia!!!! På riktigt alltså...inte så att det behövdes lite krafsande på benet, utan riktigt plågsamt kliande över hela kroppen. Jag rev och rev....typiskt. Stod ut de stackars 12 minuter jag betalat för, men sedan var jag snabbt upp. Jag brukar få konstiga allergiska reaktioner...en sån var det nu. Shittt!!! Nu sitter jag här...prickig över hela kroppen och undrar hur julaftonen ska bli...blir jag prickig eller går det över tills dess?
Vi har jobbat lite idag, men inte mycket. Nu ska jag titta på tv innan det blir tennis....P, ni vet.

Minus 17 och blåst....

...så jädrans va kallt det är. I morse var jag ut och tankade. Trodde fingrarna skulle frysa av. Skyndade mig sedan till Gustafs bröd och inhandlade lite mat- och fikabröd till faster som skulle dyka upp vid åttatiden. Det gjorde hon....och gissa vem som kom smygandes från sovrummet strax efter? P.....Kors i taket. Den tiden var det länge sedan han var vid medvetandet. En mysig morgonfika med mycket prat blev det. Vid tio drog faster till Kupolen för de sista inköpen inför jul. Själva åkte vi till Lavendel&Romantik med en leverans och därefter kollade vi in Toastkerstin som stod på stan för första gången. Hon har fått en kanonplats mitt i smeten. Hoppas många handlar av henne. Hennes toasts är de godaste jag vet.

Faster laddar med fika inför julklappshandeln på Kupolen.


Tro´t eller ej....

...men här sitter jag. Klockan är 00.49!!! Vad jag gör uppe? Jo, det var så här....P slängde ur sig något när vi gått och lagt oss: Vi kanske skulle ha en webshop.....????!!!! Är du inte klok, sa jag.Har inte vi nog, som har två företag redan? -Vad skulle vi sälja i den? Bara det där att jag direkt frågade vad vi skulle sälja i den gjorde mig lite fundersam på min egen inställning till hela saken. Jag sa inte blankt nej alltså. Sedan var vi i full gång.....Vi kan ju inte sälja bildelar...för vi kan ju inget om bilar....vi kan inte heller sälja smycken och damkläder...för det kan vi inte heller något om. Jag sa att det man ska sälja måste vara något man tycker är roligt...inte tänka på om det kan ge någon utdelning. Är det roligt att jobba med, kommer det förr eller senare att ge resultat. När vi spånat fram och tillbaka en bra stund hade vi några bra förslag. P somnade på direkten, glad och nöjd. För mig blev det tvärtom.....klarvaken, full av energi och idéer. Så...jag sitter här och har min egen lilla brainstorming....jag och katten. Måste ju få ner allt på papper....i morgon kan det vara glömt annars. Måste bara erkänna en liten sak.....jag tjuvåt en skinkmacka också!!! Gonatt.

Mera beställningar.

Det hann komma in en beställning till innan Sweet Home Dalarna stängde för dagen....som om vi någonsin har stängt då....Det var Karamellfolket i Vansbro som ville ha lite mer godsaker att ställa i hyllorna. Jippieeee!!! Snart är det dags att sätta sig ner och komma fram till vilka nyheter vi måste producera. Det känns som det bara blir bättre och bättre....och roligare och roligare.
Nu blir det lite plock och sedan mys framför något halvdåligt program på appareten.

Semest.......

....vad var det det hette nu då? Det där som en del...eller de allra flesta, har någon gång. Jajustja.....semester var det. Trodde ju att det var min tur nu...pyttsan. Idag kom det en stor beställning från Lavendel&Romantik. Gissa om vi blev glada. Det var inte väntat eftersom det är så nära jul. Trodde att de hade så de klarade sig. Så, nu har vi packat deras beställning.....levererat två påsar dryck och marmelad och inventerat lagret. Ska nog räcka en stund.
Annars då? Jo, dagen blev annars som väntat.....stressig. Träning hos sjukgymnasten....akupunktur hos densamme....hämtning av tomlådor efter cateringen...skjutsning av Virre till mamma och så fika hos svärfar med fru. Nu sitter vi här i mörkret. Maten står i ugnen och jag ska passa på att plocka ihop lite. Faster kommer en stund i morgonbitti. Då vill jag känna att det ser någolunda ut. Hon har aldrig varit här förut....kul ska det bli.
Nu ska jag äta, men återkommer senare igen. Ni har ju fått vänta på blogginläggen idag, så jag måste kompensera er lite.

1000-milaservice....

...haha, vilket skämt. Det blev inget av med det....idag heller. Vad är det för fel när ingenting blir gjort? Ska jag skylla på idrotten på tv? Eller är det ren lathet...eller något annat odefinierbart? Skit samma vad det beror på....det blev inte av idag heller. Dagen bara gick....tjopp sa det och så var det kväll...och då skulle vi ju hem till Gabriel. Nu var ju faktiskt det trevligare än att stå och pilla bort en massa ovälkomna hårstrån både här och där....Han gav mig ett sött leende...det får man inte av sig själv i spegeln när man kryper nära för att se pormaskarna som ska klämmas ut. Det blir mest grimaser av varierande art.
Jag tar nya tag i morgon....igen. Bara det att det är lite mer att göra....träning, akupunktur, banken, kaffe hos svärfar med fru, skjutsa Virre till sin mamma, leverera glögg och sen......sen? Wow.....sen är det ledigt. Då SKA jag göra den där servicen...lovar. Ska till och med prova att sätta fast de där lösögonfransarna jag köpte i Sollefteå. Ni ska få bildbevis på eländet.

Söndag.

Söndag...och ännu en tråkig dag. Det snöar idag också...det är bra, men sen då? Vad ska jag hitta på? Igår blev det absolut ingenting.....ingenting. Det var soffan hela dagen. Idrott och sedan film...däremellan sov jag en stund. Virre vaknade ett....P vaknade två.......Jag som skulle ta en 1000-mila service på kärringen. Det blev ju inget av med det. Få se om det går bättre idag.
Tänkte hälsa på Gabriel idag. Min förkylning är bra och Virre ville dit och träffa honom så vi tar väl en vända dit fram på kvällskvisten. Han har ju fått komma hem ordentligt nu. Sonden är borta och han äter som han ska....till och med mer än han ska....om man nu kan göra det. Man ska väl äta när man är hungrig? Det gör ju jag....och blir fetare och fetare.
Julförberedelserna då? Jo tack, de är bra. Har bara två små klappar kvar att köpa, sillen är inte inköpt och blir inte det heller, skinkan är heller inte inköpt...och blir inte det heller, granen är inte klädd...och blir inte det heller, tomtarna är framme...de tre vi äger. Får räcka så....gud va tråkig jag är.
Jag har just varit ute på en snöig promenad....förpassade snön från bilen medan jag ändå var ute. Den hade stått på "fel" parkering sedan förrgår natt och var totalt översnöad. Jag tog bort det och körde bilen under tak...där den hör hemma. Nu dricker jag kaffe och ska snart börja min service. Känns lite roligare att göra det nu. Kanske jag kan ta ett garderobsrace och ta på mig vettiga kläder också. Inga munkkläder eller marmeladkläder...dvs, inga arbetskläder. Civil....undrar hur det känns. Vi hörs senare.

Jaha....vad ska jag göra nu då?

Lördag....semester...snöfall. Vad ska jag göra för att få den här dagen att gå då? P påtalade att det är sport på tv hela dagen. Det kan ju vara ett alternativ. Ett annat är att jag går igenom mig själv....Kostar på mig en 1000-mila service i hemmiljö. Låter väldigt lockande, och det blir nog det...om jag inte sover i soffan hela dagen vill säga. Hade nämligen en sån där bedrövlig natt igen. Vid tvåtiden var jag ut och vandrade, i snödrivor och blåst. Blåste ur hjärnan lite och gav mig själv lite jävlaranamma. Satt fint!
Nu är det iallafall kaffedags och så sätter jag på tv,n en stund. P och Virre sover.......ensam hemma, på sätt och vis.  

Fredag klockan 17....

....och jag, min idiot, åker till Ica för att handla. Hur många gånger har jag inte lovat mig själv att hålla mig från dessa massinköpande, stressade människor en fredag kväll? 100...säkert. Det var folk i varje hörn och alla ställde sin kundvagn i vägen för just mig!!!Vad hade jag på mig då? Täckbyxorna.....naturligtvis. Trodde jag skulle få ett svimningsanfall innan jag var ute ur byggnaden. Dessutom var det bara jag som hade täckbyxor på. Varför? Världens bästa plagg....ja, inte när man ska och handla då.....Bestämde mig för att leta på ett företag på nätet som levererar mat till dörren. Tittade som hastigast, men det ser inte ljust ut. Om det inte finns något måste jag lägga upp en annan strategi......måndag morgon brukar det vara ganska glest i hyllorna, så det är inget bra alternativ...tisdag morgon...klockan åtta...jag och pensionärerna. Det blir nog bäst så. Från och med nu ska det endast handlas på tisdagar. Hoppas det funkar. Påminn mig.

Semester?

Har jag fått semester nu tro? All mat till cateringen är klar. P har just åkt iväg med det som ska till Falun och i natt ska han iväg med det som ska ätas i Borlänge. Ingenting ska göras före jul om inte det kommer en beställning på mer glögg från någon av våra återförsäljare. Det är bara en vecka kvar till jul, så jag tror det blir ganska lugnt. Så....det borde innebära att vi har semester nu. Vad skönt. Nu ska jag bara småplocka inför julen...gå igenom julklapparna för att se så de är klara och städa lite på kontoret. Med andra ord...ledigt. Det var en passande dag för det också.....snö, snö och snö. Det vräker ner och allt blir ännu finare.

Nu ska jag koka mig lite kaffe....bädda rent i sängen...städa badrummet, men först ska jag gå runt och tända en massa ljus...få lite stämning.


Måste lära mig att släppa vissa saker.

Hej på er. Godmorgon. Igår kväll blev det inget bloggande, som ni kanske märkte. Hade fullt upp med att förbereda för cateringen som ska gå av stapeln i eftermiddag och i natt. Men vi tar det från början: P sov till tio i tolv!!!! Sedan var det skidskytte på tv!!! Sur tant (jag alltså) resten av eftermiddagen. Klockan fyra tycker han att vi ska åka och handla allt som behövs.
 Sagt och gjort. Parkerade utanför Willys och tog en kundvagn, även om vi trodde oss behöva två. Det var mycket som skulle handlas. Kom fram till att vi kunde gå in och handla två gånger efter varandra istället. Innanför dörrarna stod röda korset. Två ungdomar som värvade "röster". Killen försökte stoppa P för att få oss intresserade. P sa nej och gick på...då säger killen: Skit i det då.....Jag höll på att gå i taket. P fick säga till mig på skarpen för att jag inte skulle gå till chefen och fråga om man får bete sig så när man försöker samla in pengar till röda korset.
 Förbannad som få gick jag sen runt och fyllde kundvagnen med allt som behövdes. Det blev tio proppfulla kassar...första vändan. Betalade och gick ut till bilen med det. In igen och handlade resten.....fem kassar till. Betalade och gick ut till bilen. När vi står där kommer det förbi en (ursäkta uttrycket) jävla bratz med dyr mössa neddragen över pannan, bärandes på ett barn. Bredvid honom går mamman med ett till barn vid handen. Då säger killen: Ni står på familjeparkeringen! Där ska bara barnfamiljer stå....tänk på det nästa gång. P påpekade att vi handlat hur mycket som helst. Det örat hörde han inte på. Jag sa: Om man inte ens orkar gå tio meter extra in till affären då undrar man ju hur man kan skaffa barn över huvud taget. Skaffa en barnvagn om det är drygt, skrek jag!!!!!!!!!!!!!!! Så var den kvällen förstörd......Men det blev iallafall klart. Jansson, prinskorv, köttbullar och allt annat ett julbord kan behöva. Halv tolv var vi klara. Behöver jag säga att jag sovit som en gris inatt?
Nu ska vi hämta bröd vi beställt och sedan ska vi göra 80 julmackor. Hoppas det blir någon över till mig.

Varför kan inte jag....

...sova, när vissa andra kan? P sover......fortfarande. Nu börjar jag bli sur.....Lite avundsjuk är jag, men någon måtta får det väl vara? Smöret står framme sedan frukosten klockan sju i morse...det rinner nu. Själv har jag varit på Kupolen och bytt dom där tightsen som blev fem meter långa vid tvätt...fick ett tillgodokvitto. Det kan vara bra att ha när det blir rea. Hittade också en julklapp till P som B&B ska ge honom. Kan ju inte skriva här vad det är, men det får ni nog reda på vad det lider.

Snöar gör det fortfarande. Va bra. Hoppas det kommer mycket!! Nu skulle man ha suttit vid stugan...i tystnaden och bara njutit. Det får jag ta efter jul...Det SKA jag ta efter jul!!


Mindre snorigt.

Idag känns det mycket, mycket bättre. Tänk att det kan gå över bara på någon dag. Visserligen är jag lite snorig fortfarande, men ingen feber. Skönt, för idag är det mycket som ska fixas.
Jag började dagen med att skjutsa Bubblis till jobbet och Virre till bussen. Sedan var jag till vårt kvartersbageri och beställde siktkakor till julmackorna som ska göras i morgon. När jag ändå var där frågade jag om de kan tänka sig att tillverka Sweet Home Dalarnas egna skorpor. Vi vill ju utöka vårt sortiment och behöver något tuggbart. Har några spännande recept i huvudet och de var inte överväldigade, men sa att de måste tänka på det till efter nyår. Just nu hade de så mycket på. Inte blankt nej alltså. Vi får väl se vad det blir av det. Hoppas.
P sover....som vanligt, och jag ska bara dra benen efter mig tills han vaknar. Det snöar ute, är minus 5 och dagen blir nog bra....hoppas jag. Vi måste också börja prata med varandra om lokalen vi var och såg på igår. Det krävs nog många stötningar och blötningar innan vi kommer fram till hur vi ska ha det. Det är inget litet beslut....Ganska stort faktiskt......

Ljusa lokaler var det som visades för oss igår....

...och som ni ser finns det inte mycket till kök.....än. Bara tomt skal att fylla som vi vill....men det lär kosta. Tål att tänkas på.
Nu då...kaffe kanske? Ja.


Lång, snorig dag.

Hela förmiddagen har gått åt till att sova bort febern. Gick väl så där....Men att jag kan sova på dagtid är ett gott tecken...eller så betyder det att jag är totalt utarbetad och slut. Skit samma vilket...jag har sovit iallafall. Efter lunch var vi ut och tittade på lokalen vi är intresserade av. Kan gå faktiskt. Den var stor och ljus, rätt antal rum och läget är perfekt. Nackdelen är att det inte finns något kök och ingen dusch. Fördelen däremot är att det var avlopp framdraget till det rummet vi skulle vilja ha tillverkningen i. Det här tål att tänkas på...och så ska det diskuteras inom "styrelsen". Några veckor har vi på oss att tänka. Fortsättning lär följa.
På kvällskvisten åkte vi till Rättvik för att inmundiga lite traditionella julrätter hos svärmor och hennes Lasse. De har köpt ett hus på orten och det var stor husesyn. Snyggt...och stort.
Nu är vi hemma igen och jag har just levererat lite marmelad och glögg som ska till Dala-Järna i morgon. Hoppas på att få sova riktigt bra inatt så kanske förkylningen ger med sig. I morgon måste vi inhandla allt som ska vara till cateringen på fredag/lördag.

15 minus utomhus....

..och en jäkla förkylning, som aldrig tycks ge sig. I natt har jag varit sjöblöt av svett. Som grädde på moset hade jag världens värk i nacken och armarna. Ingen bra natt...och ingen bra start på dagen. Idag ska vi och se på lokalen...den som vi inte hann se igår. Hoppas på mindre feber och mer ork bara.
Annars blir det till att ta det lugnt idag. Kvällen ska nämligen ägnas åt julmat hos svärmor och svärfar i Rättvik. Blir jag inte bättre än så här får jag nog stanna hemma.
Nu ska jag bädda ner mig och kurera mig ordentligt. Nässpray. alvedon och en tjock filt är det som gäller så här långt.

Vissa har ju ett jobb att sköta....

...och vissa glider omkring på en räkmacka....iallafall ikväll. Har stått och skalat rödlök....tårarna sprutade....fingrarna sved....rädd för den nyslipade kniven var jag också....Den andra delen av Sweet Home Dalarna tog ut lite övertid....lika som i morse då jag väkte honom vid halv elva!!!!! Det är handboll på tv....ok!!! Tur att man är kvinna....och KAN SJÄLV!!!! Nu gnäller jag egentligen inte. Jag kan gärna göra allt själv...bara jag har sällskap. Hatar när någon bara går in till datorn och man inte hör ett knyst därifrån förrän måååånga timmar senare. Nu ser jag iallafall sällskapet. Jag kan t o m få svar från det om jag ställer en fråga.
Ok...det var det. Nu väntar vi in Bubblis som ska sova över inatt. Hon har varit och hälsat på sin bror och hans lilla familj, sedan vill hon inte ta bussen hem eftersom hon ska hit och jobba imorgon igen. Själv ska jag fortsätta att kurera mig och hoppas på ett snabbt tillfrisknande. Har inte tid att vara så förkyld. Höres.


Ändrade planer.

Det blir ingen visning av lokal idag. Vi hade lite mycket på...och så hade fastighetsbolaget som hyr ut också. I morgon är en bättre dag. Istället har jag ägnat förmiddagen åt att slå in julklappar....fy va tråkigt, men nu är det gjort. Återstår bara att gå igenom allt och se om det är rättvist fördelat mellan alla. Fattas nog någon tror jag.
Omeletten står i ugnen...Försöker tänka på vad jag stoppar i mig...iallafall idag!!! Mätt lär jag bli hur det än är. Köpte en bra tavla i Sollefteå....säger mycket tycker jag. Vet inte vart jag ska sätta den bara....bredvid spegeln kanske....där man ser alla bilringarna tydligt...eller vid ytterdörren så att väninnorna kan läsa vad jag tycker....

Efter maten ska jag sätta igång med rödlöksmarmelad. Det är beställt från två olika håll idag. Den sorten går bäst av alla och lagret är snart slut. Lite planering inför nästa år blir det också...Munkvagnens turné ska ner på pränt, så vi vet åt vilket håll vi ska åka när det är dags....och så ska det skrivas ner lite nya, spännande recept på ätbart till Sweet Home Dalarna.


Väckarklocka.

Kan inte komma ihåg hur många år sedan det var som jag vaknade av väckarklockan, men idag har det hänt. Vilken känsla. Visserligen var jag vaken tidigare, men lyckades somna om.
Nu har jag skjutsat Virre till bussen och satt på kaffevatten. Vad dagen har att erbjuda återstår att se. I mitt horoskop för dagen, stod det att jag skulle se upp för konflikter med familjemedlemmar....får väl passa mig då...vara snäll.
Ska packa tre påsar och en kartong med marmelad och knäckebröd som är beställt och ska hämtas idag. Sedan bör vi ta oss i kragen och åka och titta på lokalen som vi kanske ska hyra. Som jag skrev tidigare så börjar Sweet Home Dalarna växa ur kostymen och vi behöver något större. Nu tror jag inte att lokalen vi ska se på är riktigt bra. Det fattas nog golvbrunn och det blir dyrt att ställa i ordning, men man vet ju aldrig.

Visar er en bild hemifrån Anna. Jag tror den är tagen strax före vårt julbord. De ser för pigga ut för att ha paltkoma...vilket vi alla fick efteråt. På bilden är det B, Petra, Henke och Anna.
Nu ska jag ta lite kaffe och sedan åka till pappersgrossisten och köpa påsar. De öppnar klockan 7.30, så jag hinner fika lite först.


Hemmets lugna vrå.

Just nu sitter jag här och är i en sinnesstämning jag alltid vill vara i....tillfreds....stark....lugn och förväntansfull...på vad livet bjuder. Kan man ha det bättre?
Sollefteåresan finns där, som ett skönt minne, ett lugn. Glöggen är kokad. Tillfredställelsen jag känner när jag räknar in dagens skörd av flaskor är sååå underbar. Jag har gjort lite nytta. Stark....för att jag har så mycket idéer inför framtiden och jag har ingen rädsla för vad som ska komma. Tror på mig själv och mina planer.
P har åkt på badminton. Själv ska jag strax ta en promenad i mörkret. Lillebror tassar omkring och följer mig som en skugga. Han fyller 11 nästa gång och jag kan ibland känna oron för den dag han inte finns här längre.....den enda varelsen jag litar på. Den enda som jag känner finns där utan krav och måsten.

Någon har kommit in....

...genom vår dörr....utan att knacka och när jag försöker stänga så sätter de fotem mellan och jag kan inte krypa in i mitt bo i trygghet och lugn. Så känns det när jag tänker på terrordådet i Stockholm i helgen. Vem kan säga att mina barn måste lida för vad som händer över deras huvuden? Vem har rätt att skaka om min trygghet...min familj...mitt land? Vem har frågat mig vad jag har för åsikt och vem tror att den vet vad jag tycker och tänker? Varför försöker någon lösa saker med våld? Kan vi inte mötas istället...pratas vid och lära känna varandra?

Idag är det glöggkokning....igen. Bra, i och för sig, men inte så roligt när man är förkyld. P är och handlar det som fattas och själv passar jag på att blogga. Har tagit en varm dusch och hoppas på att febern ska hålla sig borta idag.
Kvällen ska ägnas åt badminton för vissa, och själv ska jag nog bara tassa omkring och hitta mig själv någonstans. Kaffe...igen.

Lågt stående sol...

...och massor av snörök bestod vår hemresa av. Därav den lite längre tiden...6 timmar. Får väl duga...jag kom ju hem levande och det är det som är huvudsaken. Finns inte så mycket annat att säga om resan annars....lång...kallt och mycket trafik. Men en sak....sällskap...vilken skillnad det är att ha någon att prata med på långa resor.
Nu har jag halvslappat i soffan...tagit en macka....och så har jag sett på Dokument inifrån. Hallå....vilket bra program. Ikväll handlade det om en viss organisation, som det pratas väldigt mycket om i medierna för tillfället. Om jag inte vore så trött skulle jag skriva mycket mer om det ämnet nu...men jag lovar att ni ska få veta vad jag tycker morgon. Terroristattacker är ett annat ämne jag är för trött för att dryfta.....men i morgon...då ni. För en åsikt, det har jag...

Hemgång.

Med en jäkla förkylning och feber drar jag hemåt igen. Fullproppad med alvedon ska det väl gå bra. Helgen har gått så fort och jag längtar redan tillbaka....frisk den gången...helst. Veckan som väntar är full av jobb, men sen......vad skönt det ska bli att vara ledig några dagar. Det finns inte så mycket att berätta om gårdagskvällen....Tittade på Sex and the city. Filmen alltså. Har inte sett den förut, men den var faktiskt bra. Tror jag ska se tvåan också. Somnade vid halv ett och så vaknade jag halv sju. Nu har jag packat det lilla som ska med hem och om en timme åker vi. Hörs ikväll/eftermiddag, när jag är hemma igen.

Lördagsfrid.

Det blev som jag sagt idag...lugnt och städat. Började dagen med att förpassa oss längst ner på gågatan, för att sakta men säkert ta oss hemåt. In på den roligaste affären här...Garn och Väv. Skulle kunna köpa allt där. De har linnekläder precis i min stil...roliga pedagogiska leksaker ,inredningssaker och barnkläder i superbra kvalité . Köpte en plyschoverall åt Gabriel...resten får vänta tills jag kommer nästa gång, då ska jag handla åt mig själv. Anna och B skulle handla på Kapp Ahl...själv stod jag i ett hörn av affären och väntade...snorandes och snörvlandes. Gick istället till apoteket och köpte nässpray...det var bättre det. Det bästa med dagen? Sollefteå lucia som gick runt i alla affärer och sjöng. Vet inte när jag såg ett luciatåg senast.
Nu har vi varit till macken och tankat upp bilen inför morgondagens hemfärd. Tänkte åka tidigare än vanligt eftersom B ska vidare hem till Vansbro när vi kommit till Borlänge.
Förresten...glömde tala om att Karamellfolket ringde igår och beställde mer glögg och chokladdoppat knäckebröd. Det var nästan slutsålt. Tack alla som köper våra varor...jag blir så glad.
Nu ska vi kolla in tv-programmen för kvällen. Jag lär väl somna framför...som vanligt. Kaffe? Njae...om någon annan kokar så....

Förkylning och paltkoma.

Lördag morgon och det känns inget vidare. Riktig förkylning på gång. Det blir till att inhandla halstabletter och nässpray idag. Måste kurera mig inför hemresan i morgon och allt jobb som väntar i veckan.
Julmiddagen igår kväll blev som väntat....riltigt god. Det kändes så skönt att bara handla maten vi åt....inte stå och göra allt från grunden. Det smakade lika bra andå. Nu slipper jag tänka på att det bör vara hemlagat...inget dåligt samvete gnager. Köp maten och slipp stressen! Resten av kvällen blev det Idol på tv. Final. Jag ska inte uttala mig om vinnaren eller tvåan...har ingen koll på läget, så andra får säga om rätt eller fel person vann.
Nu sitter vi här vid köksbordet...jag och B. Vi väntar på att Anna ska vakna...när nu det blir. Sedan väntar en lugn dag...bara slappa...gå ut på stan en stund...och kanske prova att sätta på de där lösögonfransarna jag köpte.....(fattar inte riktigt vad jag gjort....lösögonfransar...på en gammal tant). Kaffe.

Det är jobbigt att ha semester.

Idag har vi flängt runt som skottspolar...eller, det känns då så. Ovanan kanske. Vi har faktiskt tagit det lugnt men ändå hunnit med ganska mycket. Började dagen med Kramfors och Dollar Store. Inköp? Ja, ett par skosulor för 10 spänn. Men sedan....ojojoj...nu ska vi alla göra om hemma efter att ha varit in på den lilla affären Lillasyster. Vad mycket fint...ville ha ALLT! Köpte lite smått och gott och mådde så bra när vi åkte därifrån...fylld av inspiration.

Tillbaka i "stan" var det full fart igen...in i varje affär. Jag hittade lite julklappar och så köpte vi det sista inför vårt lilla julbord ikväll. Nu sitter vi här...Skinkan står i ugnen och får sin griljering...äggen är kokade...laxen upplagd på fat och köttbullarna samsas med prinskorven i ugnsformen i väntan på värmen i ugnen. Snart kommer Henke, som är bjuden...Petra ligger utslängd i soffan och tittar på Anna som sätter ihop en julgran. B löser korsord och själv ska jag strax slänga mig ned bredvid Petra och bara vänta på mat. Sedan blir det Idolfinal....sägs det. Har inte riktigt koll på det, men det blir säkert underhållande. Får jag sedan sova lika gott i natt som jag gjorde den förra, så är jag mer än nöjd med den här resan....Bäst av allt är förstås att få träffa Anna....min Fjalar.


En liten tomtegubbe satt en gång.....

...vid stugan sin och hade snuva....Det är jag det. Nu är jag visserligen inte så liten, men jag har snuva och ont i halsen. Typiskt va? Feber har jag också....skit samma. Det får gå ändå.
Har sovit sååå bra inatt. Vaknade av att katten Alfons låg bredvid och satte klorna i mitt huvud. Tyckte väl det var dags att gå upp.
Idag är det shoppingdag...eller rättare sagt: Sista försöket till att hitta de sista julklapparna. Det får gå som det går. Hittar jag inga ska jag bara njuta av lite miljöombyte och frisk luft. Först sticker vi till Kramfors och går på den största Dollar Store jag sett. Sedan kollar vi in Sollefteås utbud av tingeltangel. Ikväll blir det minijul. Guuuud så roligt!!!

Sollefteå.

Vet ni hur mycket roligare det är att åka hit med sällskap i bilen? Tusen gånger bättre!!! Kom hit strax efter fem...snabb rundvandring inne på Lindex. Gissa vad jag köpte? Tro det eller ej....lösögonfransar. Fattar ni...lösögonfransar...hahaha. Det ska bli SÅ spännande att sätta fast dem, eller rättare sagt...leta efter dem på kinderna eller på golvet. Kommer aldrig att funka, men kul ska det bli.
Nu sitter vi här i en varm och mysig lägenhet och kollar tv. Magen är mätt...gjorde som alla andra Sollebor...åkte till Shell och fikade!!! Ansjovismacka! Innan vi åkte tillbaka till Anna guidade hon oss till den högsta toppen här....Hallstaberget. Vilken utsikt! Bilden är lite suddig eftersom jag tog utan blixt, men ni får se den ändå...utsikten över stan. Nu...slappa efter en lång bilfärd. Hörs i morgon.


Resdag.

Nyduschad, färdigpackad, mätt och glad. Kan det bli bättre? Väntar in B som är på väg hit och när hon kommer packas bilen full och så åker vi norrut. Det tar ungefär 5 timmar att åka, så ni lär inte höra av mig förrän ikväll.
Det ska bli så roligt att komma till Sollefteå...träffa Anna...Petra och alla de andra. Vi ska bara ta det lugnt och njuta av dagarna. Önskar bara att jag kunde stanna lite längre....
Ha en bra dag....hörs ikväll då.

Bara man tar sig i kragen...

...så blir det fart. Det mesta är packat nu...julklappar, julmat, och mina kläder. Kvar är lite glögg och marmelader och sånt....Men alltid ska något gå åt pipsvängen. Skulle tvätta mina mönstrade, tjocka leggings. Handtvätt stod det på lappen inuti...typiskt!! Att jag inte såg det då....har som regel att aldrig handla något som det står handtvätt på. Måste ha missat det. Nåväl...behövde verkligen tvätta dem, för de har blivit större och större ju mer jag använt dem. Tänkte att de skulle dra ihop sig om jag blötte dem lite......Pyttsan!!! Fyllde handfatet med vatten...bara det tog en halvtimme (något är fel på sprutten av vattnet, klagade förra torsdagen, inget har hänt)....doppade ner byxorna och tvättade enligt konstens alla regler (som mamma lärt mig)...Resultatet? Numera har jag ett par leggings, som om man lägger dem på golvet, mäter från balkongdörren till dörren till hallen...dvs ungefär fem meter!!! Känner ni någon som är lång...och smal? Långa Lappflickan lever väl inte längre? (ni som läst boken vet vem jag menar). Nu ska jag duscha och plocka ögonbrynen...om jag törs...det gör ju så förbaskat ont.  

Varför känns det....

...ibland som att dygnet har för få timmar...och ibland som att dygnet går såååå långsamt? Idag har det varit segt. Ingenting har jag fått gjort efter tomtningen på förmiddagen. Luften gick ur....Har suttit och nickat till i soffan. P gjorde det enda rätta och lade sig ner åtminstonde. Själv satt jag säkert med öppen mun och dregglade...och snarkade....
Bubblis kom förbi och bytte kläder. Hon skulle med jobbet och äta julbord. Är faktiskt inte avundsjuk för jag har just ätit o´boy och smörgås.....minst lika gott.
P ska på hockey...själv ska jag väl försöka mig på att packa igen då....kanske lyckas jag den här gången.....Annars får jag väl klara mig utan ombyte i Sollefteå....det går det också.

Hohoho.....

Vet ni vad det bästa med att vara tomte är? Det är att sitta tyst i skogen och på håll höra förväntansfulla barnröster...att veta att de snart kommer att upptäcka mig där bland träden. Det är nog jag som är mest spänd en sån gång.
Det gick så bra idag....även om det var lite kallt. Men med vadmalsbyxor och tjock päls på så var det inga problem. Barnen sjöng en julsång för mig och jag fick en kram av varje liten parvel innan de gick hem igen.

Nu ska vi strax åka till Lilla Thai i Kvarnsveden och äta lunch. Ni kommer väl ihåg våra vänner som öppnat restaurang....idag ska vi premiäräta där. Sedan blir det till att packa allt som ska med till Sollefteå i morgon.....och det är inte lite det....


jaha....

...återigen kan jag konstatera att dygnet har alldeles för få timmar...och återigen kan jag konstatera att jag inte längre är 17 år och pigg. Nu sitter jag här...trött och stressad. Inte hann jag med allt jag skulle idag inte. Varje morgon har man hoppet uppe...eller kanske ska säga, tron på att man fortfarande är pigg och orkar hur mycket som helst. Listan som skulle betas av är visserligen något kortare nu, men det är fortfarande mycket kvar. Jag trodde ju att jag skulle vara klar med ALLT som ska göras till jul...innan jag åker till Fjalar. Nu får jag försöka intala mig att det faktiskt inte är julafton samma dag som jag kommer hem. Har nästan två veckor kvar.....eller hur?!
Nu är det hockey för P...ja på tv alltså....själv ska jag tröstäta en fylld munk...dricka lite onyttig julmust och sen i säng vad det lider. I morgon är jag tomte....klockan halv tio sitter jag på en stubbe i skogen och lyssnar efter glada barnskratt.....Hoppas de hittar mig innan jag fryser ihjäl. Lär nog rapportera så fort jag tinat upp. God natt världen.

Men nu jä...r...

....P sover fortfarande!!! Var in och väckte honom vid halv tio, men...-nejjjj...jag drömde och vill veta hur det gick...kommer upp snart!!!! Snart!! Börjar tro att han gått tillbaka till tonårsstadiet. Å andra sidan har jag fått skrota runt här i lugn och ro. Stora disken är klar...en tvättmaskin har brummat färdigt och nu sitter jag här och dricker förmiddagskaffe. Ganska skönt faktiskt. Ska strax börja med marmeladen....eller ska jag börja med packningen tro? Vi får se vad det blir.

Började med Ica...

...som vanligt idag. Snart får jag vip-rabatt där. Men idag var det väldigt viktigt att handla. Hade nämligen slut på kattmaten och Lillebror var på mig hela tiden. Han jamade och öppnade skafferidörren...tittade in där maten brukar stå och suckade. Ja, han suckade faktiskt. Bara att slänga sig i bilen och inhandla det som fattades. Men nu är han nöjd. Han sitter bredvid mig här vid datorn...som han alltid gör.
Idag är agendan full...listan på kylskåpet är full...lång som jag vet inte vad. Verkar som att ALLT ska göras idag. Som vanligt är det lite marmelader som ska kokas. Måste ju fylla på lagret.....julklapparna ska slås in.....det ska packas inför resan till Sollefteå...och så ska jag ut i skogen. Ja, jag ska ut och titta vart jag ska sitta i morgon. Ska vara tomte och en hel flock med barn ska leta efter mig. Det ska bli så roligt. Tomtekläderna är framlagda och tomterösten är inkörd...hohoho, finns det några snälla barn?
P sover.............Jag och Lillebror ska börja i röran och som vanligt börjar vi med....kaffe.


Tassar på i strumporna.

Här går allt sin gilla gång. Glöggen är kokad....en omgång choklad är tempererad och jag har just kommit från akupunkturen...Ja, jag vet att jag skulle säga ifrån mig akupunkturen fram till jul....men det blev inte så. Jag gör väl klart mina redan inbokade tider.
Har bestämt att jag åker med till Falun och hälsar på Bubblis. Kan väl vara bra avslappning att sitta där...nedsjunken i soffan och dricka en stor mugg kaffe. När vi kommer hem igen är det glöggkokning som gäller igen. Har 4 kilo kvar att koka av. Det är snabbt avklarat. Om vi får tid efter det ska vi prova på en ny sorts godis....med belgisk choklad. Tror det kan bli gott. Talar om hur det går.

Hemmadag...

...iallafall några timmar. Kom just hem från träningen. Jag var helt ensam där....underbart. Ingen väntan på maskiner som skulle bli lediga, utan det var bara att köra på i min egen takt. Ska ta en dusch och sedan koka blåbärsglögg. Det sitter som en smäck nu...kokningen alltså, så det ska nog gå undan. Ikväll är det badminton för P och jag funderar på om jag ska följa med över till Falun. Brukar ju passa på att träffa Bubblis då, men idag vet jag inte....kanske ska jag stanna hemma och njuta av ensamheten en stund. Borde plocka ihop lite här hemma också....lite småstäda sådär......
På torsdag åker jag och B till Sollefteå och hälsar på Fjalar. Hon kommer ju inte hem till jul, så vi ska ta en liten minisemester och en för tidig julafton.....
Men, nu ska jag och katten Lillebror njuta av en tyst morgon...P sover ju...det har ni väl lärt er vid det här laget. Syns sen då.....

End of part one.....

Nu är vi hemma igen. I och med det så kan man säga att vi har liiiite semester. Inga fler marknader i år...inget mer packande och kånkande på massor av lådor och munkmix. Dagen har varit bra. Om jag säger så här: I morgon måste jag koka blåbärsglögg....och blåbärsmarmelad med päroncognac....och helst lite rödlöksmarmelad. Vi är nöjda. Mest nöjda är vi över all reklam om oss själva som vi fått ut. När jag kom tillbaka till vår disk efter att ha varit och köpt kaffe, för övrigt det dyraste kaffe jag någonsin druckit, så mötte jag folk som sa: Sweet Home Dalarna.....namnet hade alltså satt sig.
Jag är jättetrött, så jag skriver mer i morgon. Ska somna till Trolltyg i tomteskogen.....


God morgon gott folk.

Maran har ridit mig i natt. Trodde att vi hade för lite grejor med oss....eller för mycket...och att vi hade glömt växelkassan hemma....å att vi glömt kassar...och att jag frös alla sju timmarna....Kan man aldrig få vara bara lugn och nöjd? Nu är det iallafall dagen D och det får bli som det blir. Kan inte göra så mycket nu. Vädret är perfekt....-10. Det är annat det än igår kväll när termometern började krypa ner mot -18. Vilken tur att det vände. Ska strax väcka P och så packar vi bilen full...väcker Virre...äter frukost och så åker vi mot Falun. Vi hörs ikväll igen. Kaffe!!!

Som mormor....

När jag var liten funderade jag ofta över varför min mormor hade mössa på sig inomhus. Hon kunde gå omkring hela dagarna med en stor lurvig pälsmössa...eller en stickad mössa.
Häromdagen var jag till Emmaus och köpte en mössa som jag ska ha på mig i morgon på julmarknaden. En stor och lurvig pälsmössa!!!! Döm om min förvåning när jag både idag och i förrgår kom på mig själv med att gå omkring med mössan på mig....hela dagen. Vad skönt det var. Nu förstår jag mormor...och jag förstår alla ungdomar som har stora luvor på sig dag som natt. Prova ska ni få känna vad skönt det är. Jag ska då fortsätta bära mössa så ofta jag kan.....tantvarning?...jajamensan.....och det står jag för.
I morgon är det dagen D...julmarknad vid gruvan. Jag lär inte hinna blogga så mycket, men ska försöka orka med lite bilder och text när jag kommer hem. Vi hoppas på mycket folk (läs: tomt i bilen när vi åker hem), inte så kallt som nu (-18). Vi hörs i morgon då. Ha en bra dag...

...inte min mössa....men snarlik....tänkte bara ge er lite tips på vad som är skönt att bära...:))


Värsta jag vet...

...ja, iallafall något av det värsta jag vet är att slå in julklappar....det har jag redan sagt.....men vad gör man när man finner sig själv, sittandes vid köksbordet och slår in Virres julklappar....för att han inte kan!!! Curlingstyvmorsa eller?
Skulle köpa klart klapparna idag...hahaha...vilket skämt. Det blev bara Virre som fixade sina......på ca 20 minuter. Vad är det för fel på mig?? Nu har jag tappat kontrollen totalt. Hjälp!
Ska svänga över till Försten med fru och titta till katterna. De har fortfarande inte kommit hem från BB, men det ska nog inte dröja nu. Han var lite dålig på att äta och så vill inte gulsoten ge med sig riktigt. Hoppas på hemgång imorgon eller på måndag.

Snö över stan.

I natt har det snöat....ungefär en decimeter har det kommit. Plogbilarna jobbade för fullt när jag var till affären och handlade. Det skönaste jag vet är att vara ute tidigt och få saker avklarade. Synd bara att Kupolen inte öppnar 7. Det hade varit perfekt. Man skulle vara som Michael Jackson...han hyrde ju ett helt shoppingcenter för att kunna handla ifred. Det skulle jag vilja göra. Finns det något värre än att trängas med folk i affärer? Idag ska iallafall julklappsinköpen bli klara. Nu MÅSTE de bli klara. Sen är det bara att slå in dem i papper som är problemet. Det ser ut som jag skulle få göra det själv. Suck!
Dagen ska ägnas åt lite småpul inför morgondagen, sedan är det visst skidor och hockey på tv var det någon som upplyste mig om tidigt i morse.......Jag får väl tassa runt här hemma och fixa lite under tiden då.....Kaffe.....

Lev idag.

Jag har berättat om vår vän som hastigt insjuknade för en månad sedan. I tisdags orkade hennes kropp inte längre och hon somnade in tidigt på morgonen.
Det känns så konstigt att inte få träffa henne mer och det gör att man lever i nuet. Helt plötsligt stannar man upp och känner efter....känner hur det är att leva. Sinnet blir mer öppet och varje liten sak blir så tydlig. Helt plötsligt känner man smaken på kaffet....man känner kylan mot ansiktet....och man känner värmen från sitt hem. Varje liten detalj i ens liv blir så påtaglig. Jag har sagt det förut...och jag säger det igen......Lev idag...säg till dina nära och kära vad de betyder för dig...gör någon glad och gör dig själv glad. Nu är nu...inte i morgon.

Ta det lugnt?

Nää....det blev inte så. Sa ju igår att det var dags att tagga ner lite. Vi åkte till Ica på vip-kväll....herregud!!! Va folk det var. Vi fick leta parkeringsplats hur länge som helst. Till slut fick vi ställa oss vid OK en bit bort. Väl inne var det som att hamna mitt i ett stort kaos. Massor av människor....Det var så där trångt att man till slut bara ville ställa sig och fäkta med armarna för att få lite plats. Men en sak var bra...De sålde massor av bra böcker för bara 10 kronor styck. Jag slängde ner massor i korgen...kan bli bra julklappar. Annars så tillbringade vi tiden med att gå runt och äta av alla provsmak. Det fanns lax, bröd, godis, kaffe, glögg, skinka, fläskfilé och olika röror. Inte för att vi blev mätta, men det gjorde att man stod ut ett tag till.
Hemma igen frågade Virre om vi skulle byta rum någon gång!!!! Sagt och gjort. Vi kånkade runt med möbler i ett enda virrvarr. Det stod sängar i vardagsrummet, fåtöljer i hallen och det såg ut som Dantes inferno. Men, men ...skam den som ger sig....vi blev klara. Så, inatt har vi sovit i nya rum. Det är bara innehållet i garderoberna som ska flyttas idag...och så ska det ner ett stort skåp från vinden. P suckade lite lätt när jag sa det, men eftersom han själv alltid påpekar att han inte har något som helst sinne för inredning så får det bli som jag vill. Han hoppas bara på att vår norgearbetande granne har frivecka och är på hemmaplan...annars blir det tungt.
Nu ska jag gå runt här hemma en stund, och njuta av lugnet...sen blir det småpyssel inför söndagen och så kanske vi hinner åka och titta på en ny lokal.....Sweet Home Dalarna har börjat växa ur kostymen. ....Kaffe!

Pay it forward...

Har ni sett den filmen? Det har jag och det är den enda film jag har gråtit till sedan jag var 10 år och såg Rännstensungar. Filmen handlar om att hjälpa, utan att få något tillbaka och hoppas på att den du hjälper, hjälper någon annan i sin tur. Lite så har det varit idag. En liten god gärning har vi gjort. Vi skulle ju till Falun på mässa....När vi kom på den tvåfiliga vägen mellan OK och Grådarondellen stod det en bil där, mitt i vägen, som fått motorstopp. En liiiten, gammal farbror satt villrådig vid ratten......Naturligtvis hade vi vår bogserlina i bussen och inte i lilla bilen, men vi åkte till macken och köpte en till. Bogserade farbrodern till verkstaden och genast plockade han fram plånboken och skulle betala. Man tar inte betalt för att hjälpa någon i nöd....man hoppas att någon ska hjälpa oss om vi behöver någon gång. Om vi bara hade åkt förbi skulle jag ha tänkt på den stackars människan i flera år....
Mässan då? Tja...sådär. P vann ju naturligtvis ett pris på sitt besöksnummer...vem annars? Glöggmuggar! Annars så var det inte så mycket. Vi träffade på Martin....Faluns egen uppfinnare och designer. Han hade fullt upp och det var ju bra.
Åkte till Myrorna och hittade en kjol till mig att ha på marknaden på söndag. De vill att man ska vara traditionsenligt klädd...eller tomte!!!! Nu har vi kläder båda två, som passar.
Snart ska vi till Ica Maxi och shoppa loss på vip-kvällen. Får väl se vad det kan ge.....ebb i kassan förmodligen.

Faluns egen uppfinnare....Martin.


Nä, nu är det för mycket.

Igår glömde jag min akupunkturtid!! Jag som aldrig glömmer något...aldrig. Måste vara ett tecken på att det är för mycket. Bäst att börja sovra bland alla måsten. Vi börjar med att ta bort alla akupunkturtider fram till jul. Det gör inte så stor skillnad och det är bättre att få sina stick när man är avslappnad och lugn. Baka till jul har jag inte gjort på 15 år, så det kan jag inte ta bort. Tre tomtar står redan framme, och det är allt som ska fram till jul, så det kan jag inte heller dra in på. Byta sovrum mellan Virre och oss....det kan också vänta...om inte P får för sig att hjälpa till helt frivilligt då....annars tar vi det också efter jul. Nu börjar jag skönja ett mönster....det är alltså bara jobbet som är för mycket nu...och det kan jag inte dra in på. Hur gör man då? Jo, en sak till...slå in julklapparna...det är det värsta jag vet och det måste göras. La ut en liten krok igår om att jag kunde betala någon för att göra det......Ingen reaktion från vare sig Virre eller P. Suck! Jaja, får väl vänta och se hur det blir efter julmarknaden på gruvan till helgen. Kanske kan det bli lite lugnare då...eller också blir det bara mer å mer å mer......Nu ska jag göra ingenting en stund...sedan är det företagsmässa i Falun. Vi åker när de öppnar, kl 11.00, så är det gjort. Packning inför helgen på dagen och så är det vip-kväll på Ica ikväll.....då ska vi dit och provsmaka allt som bjuds. Synd bara att det alltid är så mycket folk....hatar folksamlingar, speciellt nu...VILL TILL SKOGEN OCH TYSTNADEN.

Tomtens verkstad.

Idag är det pyssel här hemma. Ja, inte julpyssel som du kanske tror, utan inslagning av glöggflaskor i cellofan. Jag gör fint inför julmarknaden på söndag. Första gången vi är med och vi har hört...och sett, när vi själva varit besökare, att det är mycket folk och bra försäljning. Tror att färdigförpackade "gebortflaskor" kan vara bra att ha med.
P och Toastkerstin sitter i köket och tränar bokföring. Kerstin har ju just börjat sitt knalleliv och behöver lite hjälp att få alla siffror på rätt plats. Vi har just ätit en liten brunsch....så nu är iallafall jag trött. Det är det jag alltid säger: Man ska inte äta...man blir bara trött av det.
Fortsätter väl i galenskapen här då....en stund till.

Många siffror att hålla reda på....men Kerstin fattar....

Dagens julpyssel.


Längtar....

...till bisäsongen. Mötet igår kväll gjorde sitt till. Det blev mycket bisnack...framför allt i bilen dit och hem. Vi hade Vivianne med oss. Hon har närmare 60 bikupor och hon hade mycket att berätta för en novis som jag. Tyckte att jag lärde mig mer på den bilresan än jag gjort på hela säsongen. Nu när jag hittat något jag verkligen brinner för....då är det bara under sommarhalvåret som man kan hålla på. Det stora frågetecknet just nu är om de överlever den hårda vintern. Jag får hoppas på det. Så svårt som det var att få tag på bin i somras...Jag vill att de ska leva och att jag kan göra avläggare på dem ( flytta över halva "befolkningen" i en kupa, till en annan).
Idag ska jag göra presentlådor med marmelader och glögg som ska säljas på julmarknaden vid gruvan till helgen. Ska dessutom inventera lagret. Tror att det finns av alla de sorter, men måste se hur mycket det är.
Nu kom jag på att jag måste titta över julklapparna också.....har nog mer kvar än jag vill tro....Det är svårt i år.
Först av allt ska jag ta en till kopp kaffe...sedan åka och handla...jag och pensionärerna brukar ju hänga på låset...

Liiite julstämning blev det med den här bilden, men egentligen testade jag bara att ta utan blixt. Blev väl skapligt, men känner att det nog är dags att önska sig en ny kamera....P....jag vill ha en ny!!!!!


RSS 2.0