Kors i taket....

...det är städat hemma!!! Det trodde jag aldrig när jag vaknade i morse. Kände liksom inte riktigt för det....ni vet hur det kan vara....Men så...helt plötsligt flög städjävulen i mig. Vips så åkte dammtrasor, skurmojjar, dammsugare och hinkar fram. P hamnade mitt i städningen, till hans stora förtret. Han fann sig plötsligt stående där med en diskborste i ena handen, och order om allt som skulle göras i örat...jag hann säga allt innan dövörat slog till. Nu sitter jag här...nöjd och belåten och fördriver tiden tills vi åker mot Dala-Järna och årsmötet. Kaffet är snart urdrucket och det är dags att koka lite nytt. Höres.

Tisdag morgon...

...och det är skönt kallt ute. -13 grader och det är bara skönt....mest tack vare mitt älsklingsplagg, täckbyxorna...guds gåva till Mariamarmelad. Tack! Har just skjutsat Virre till bussen, tankat bilen och varit på snabbgrossen och letat efter genomskinliga små sopsäckar, som inte fanns. Idag ska det levereras till Lilla Europa i Falun. De öppnar inte förrän klockan 11 så jag har lite tid på mig. Sopsäckarna skulle jag ha till att lägga påsarna med chokladdoppat knäckebröd i...det är ju inte så snyggt att lämna över dem i en självscanningsväska från Ica!!! Jag får leta vidare....ska åka till Procurator och leta snart. De har det mesta i förpackningsväg, så jag hoppas på bättre tur där.
Ikväll är det årsmöte i biodlarföreningen. Plats: Dala-Järna. Tid: 19.00. Ska hämta upp Vivianne i Djurmo och så åker vi dit....kan bli spännande. Det är ju mitt första år i föreningen och jag vill se vilka som är med. Vi är 12 stycken. Jag måste också dit för det har ryktats om att någon tänker nominera mig till ordförande....och så roligt ska vi inte ha. Måste sätta stopp för det....Jag måste nog ha några år till på mig innan jag kan ta åt mig det jobbet. Som det är nu så vet jag ju knappt vad som är fram och bak på en kupa......
Och sist, men inte minst....Idag kommer nog lilla familjen Ivarsgård hem från BB. Hoppas på det.....Jag snodde en bild på nykomlingen och hans pappa (från facebook) när de sover så sött. Kunde inte låta bli att publicera den.
Ha en bra dag alla.....jag hör av mig så fort jag kan.


Compact living.

För bara några veckor sedan...eller om det var någon månad kanske, pratade vi om att vi bor för stort. Från april till oktober är vi aldrig hemma och när vi är hemma, under vinterhalvåret så är vi ,varannan vecka, bara två stycken i en fyra. Ett rum mindre borde vara bättre för oss....sa vi då!! Det var då det....innan det flyttade in en miljon marmeladburkar...en miljard påsar chokladdoppat knäckebröd...massor av papper, kartonger, etiketter, grytor, hinkar och gud vet vad. Nu, helt plötsligt, tycker vi att vi bor för tångt. Det svänger hej vilt ibland.....Vet bara inte hur vi ska lösa problemet. Vi behöver kanske större firmalokal och mindre privatboende...eller ett kombinerat alternativ i lagom storlek...eller...hur det blir återstår att se.
Nu har vi kommit hem från Falun. Lyckades hitta en julklapp till Virre...så nu är han klar. Makaroner och köttfärssås till kvällsmat...det var länge sedan. Återstår bara att försöka ta sig till sängen då. Hörs i morgon.

Åh...va trött jag är....

...P han kunde minsann sova till halv tolv idag....så nu är jag sur på honom. Men, jag skulle ha gjort detsamma om jag varit i hans kläder...eller pyjamas...eller...ja,ja.....Själv var jag på träning med mobilen i ena handen...väntade samtal från min läkare nämligen. När jag gick därifrån ringde han. Inget nytt under solen där inte....eller förresten...fick lite starkare medicin. Får väl se vad det blir av det. Jag får kramp i kroppen av nackskadan och provar parkinsonmedicin mot det....vad de hittar på!!! Fortsättning följer....Efter samtalet med läkaren ringde Lillemor och var i Borlänge med bilen full av marmelader....ja, full var den inte. Hon hade sålt riktigt bra i Dala-Järna under söndagen. Jag hämtade grejorna hos henne...åkte hem och satte på kaffevatten. Då ringde Erik och undrade om jag ville se mitt barnbarn för första gången!!!! Vilken fråga. Stängde genast av kaffevattnet och slängde mig i bilen....mot Falun.
Vad söt han var. Världens goaste barn...mjuk och fjunig....helt enkelt underbar. Älskar honom redan.
Hemkommen därifrån var jag trött....är det fortfarande. Det har inte blivit någon städning idag alltså...lär inte bli det heller.

Morrn på er....

Det blev inte mycket bloggande igår inte....När vi kom hem somnade vi som klubbade oxar. Vi var helt slut. Det var en lång, kall dag. Men det var riktigt roligt. Jag sålde mycket mer än jag trodde och folk tyckte vi hade så mycket spännande. Mest av allt gick blåbärsglöggen och rödlöksmarmeladen. Lite otippat, rödlöken alltså. Ja, lingonmarmeladen med kanel och vodka gick också bra. Hur som helst...bra var det. Munkvagnen gick också bra. De hade kö hela tiden. Varje gång jag skulle hämta kaffe fick jag gå tillbaka med tom mugg. Ingen hade tid för mig. Vid niotiden var vi hemma efter att ha packat ihop och burit ner allt. Varför ska jag alltid starta så tunga jobb? Vore det inte bättre om man satt hemma och fixade hemsidor till folk? En liten dator bara...va skönt. Men så tråkigt!!!
Idag då? Ja, inte mycket kan jag säga. Ska maila lite intressanta eventuella återförsäljare...städa lite hemma för just nu ser det ut som ett marmeladlager...sen kanske jag följer med till Falun ikväll, när P ska spela badminton. Alltid kan det slinka med någon julklapp. Jag ligger ju efter i år. Annars brukar jag vara klar nu, men det har varit lite mycket nu....Kaffe!!!

Skaffa ett jobb!!!!

Det har varit inbrott i förråden i källaren inatt....igen. Vad är det för människor? Kan dom inte bara bli som vanliga medborgare och skaffa ett jobb så dom kan köpa sig det de vill ha???? Nu hade vi tur...ingen har varit in i vår firmalokal, som vi har i källaren. Kanske beroende på att vi har en riktig järndörr, men i alla andra förråd har de varit. Synd att man inte hör något...eller det kanske är bra det. P skulle då direkt springa ner...och gud vet vad han skulle ha hittat på om han såg någon......
Idag är det julmarknad på stan. Vi jobbar på för fullt här. Ska köra ner grejor och bygga marknadsställningen nu. Sedan hem och äta lite lätt och sedan sälja......Vi hörs ikväll då.....Ha en bra dag i kylan och blåsten.

Mätt och belåten.

Visst var det gott....julbordet på Dössberget. Nu sitter jag här igen med ångest och utökat bukfett....men vad gör väl det? Ingenting...jag har njutit av god mat och trevligt sällskap hela kvällen. En sak bara....vi skulle ha börjat med efterrätten...det får bli nästa gång. Måste lägga om taktiken lite för att orka mest av det man gillar bäst.
I morgon bitti börjar stressen igen. Packa, packa, bygga, plocka upp, frysa......ja ni fattar va? Hjärtinfarkten är nära...men sen...efter nyår...då ni, då ska jag vila...tror jag.
Gorm, som kanske ska heta Gabriel, mår bra. Får nog komma hem snart...vad jag ska gosa med världens underbaraste barnbarn. Jag ska lära án allt jag kan....som en viss björn Baloo sa en gång. Nu plockar vi fram de pedagogiska leksakerna, färgkritorna och stoooora papper. Här ska skapas.
Nu ska jag sova...hoppas jag. Måste det om jag ska orka med morgondagen. Vi hörs så fort jag får tid i morgon. God natt.

Livets efterrätt....underbart.

Dössbergets efterrätt....gott, men farligt!!!

Mätta och belåtna, på väg hem....och det är faktiskt snöflingor som dalar i bilden. Man skulle kunna tro att jag tagit ett dåligt kort....med fläckar på....men det är snö......


Stress, stress....

....fattar inte hur i hela friden jag ska få ihop det....Gårdagen var ett enda virrvarr av saker som skulle göras. Glögg skulle kokas, Erik skulle hämtas på BB, choklad skulle tempereras och så kom jag på att det är advent nu i helgen!!! Tur att man inte har några barn hemma som förväntar sig pyntat och klart. Nu får dom pynta sina egna hem. Till slut stupade jag i säng...och vaknar till en dag som påminner om gårdagen.....stress, stress. Nu har jag kört Erik tillbaka till BB och vi har just ställt munkvagnen på plats på torget inför julskyltningen i morgon. Nu ska jag ner i källaren och plocka ihop alla saker som ska ställas i vagnen....munkmix, socker, påsar, vatten, chokladdopparen och gud vet allt.....Efter det är det Sweet Home Dalarnas grejor som ska plockas ihop. Den marknadsdisken ska vi ställa upp i morgon, men allt måste vara ordnat så det funkar.
Ser fram mot kvällen.....julbord!!! Gud va gott det ska bli...va fin jag ska vara (inga munkkläder) och vad jag ska koppla av. Bästaste Lillemor och Anders ska med. Trevligt blir det!!!

Nu har jag väntat klart.

Det var en lång dag igår...och en lång, sömnlös natt, men nu är han här..."Gorm". Han kom till världen strax efter tre och var frisk och kry. Vägde 3440 och var 51 lång. Gissa om jag är en stolt farmor? Kan knappt bärga mig tills jag får hålla i underverket...snusa in doften av mitt första barnbarn. Vilken lycka.
Annars då? Jo, jag har just kommit tillbaka från Vansbro. Karamellfolket behövde mer glögg inför julskyltningen i morgon och jag har levererat. P har varit hemma och doppat bröd i choklad. Nu är det glöggkokning som gäller. Därefter städning av munkvagnen och sedan planering inför julskyltningen här på söndag. Måste köra på nu....vi hörs senare.

Inget är som väntans tider....

...men nu börjar jag bli både less och orolig. Varför händer inget....varför hör jag inget? Nog var det bättre att föda själv än att gå här hemma och våndas. Hoppas bara att allt går bra. Jag längtar efter Gorm...å Millis...å Erik!!!!! Kom hem!!!
Annars då...tja...packning, planering...stress och gud vet vad. Idag ringde Karamellfolket och ville ha mer Blåbärsglögg till helgen!!!! Kunde vi fixa det? Jajamensan.....hör jag mig själv svara. Suck, men vad gör man inte för sina återförsäljare. Jag blir ju så glad också....att någon vill köpa. Tack Karamellfolket...tack alla Vansbrobor som handlar.....
Nu ska jag fortsätta i galenskapen...och fortsätta vänta på Gorm.

Farmor idag?!

Ja, nu är det officiellt...Gorm kommer nog idag. Vad jag längtat. Har just lämnat av son och sonhustru på förlossningen i Falun...så nu är det bara att vänta. Det kommer att bli en låååång dag. Han har bråttom, det lilla trollet, men det ska nog gå bra ändå. Ska försöka få lite gjort här hemma....bra att ha något att förströ sig med under tiden. Räkningar ska betalas....marmelad ska kokas och påsar ska packas med chokladdoppat knäckebröd. Måste packa askar med bröd också. Ikväll ska jag ner till Erik och Millis och städa. Varför? Jo, varje gång jag varit in och fött barn så har min mamma varit hem och städat hos mig. Hon städade, diskade och pyntade så fint....det var en fröjd att komma hem. Jag kan än idag känna känslan jag hade när jag kom innanför dörren och såg det nystädade hemmet....underbart. Den känslan vill jag att Erik och Millis ska få när de kommer hem med Gorm. Jag vill iallafall försöka ge dem den. Nu ska jag irra runt och försöka få in känslan av att jag ska bli farmor idag......jihiiiiii!!

Ro i stugan.

Så blev det kväll igen. Lugnet har infunnit sig.....Katten Lillebror ligger på sina kuddar i soffan och snarkar. Jag hör honom....det låter så avslappnat. Ljusen på bordet har snart brunnit ut, men de har gett oss lite stilla ro så här i början på natten. Jag borde gå och sova nu...är så trött, men något håller mig tillbaka....det är nog tystnaden. Den påminner om mina sömnlösa nätter då jag vandrat runt i stan i hopp om att hitta sömnen. Älskar stillheten...ensamheten och lugnet.
Kanske det inte blir så mycket sömn inatt...vem vet. De senaste nätterna har jag knappt sovit alls. Smärtan har varit ihärdig. För bara några månader sedan hade jag små trick att ta till för att lura bort värken, men det fungerar inte längre. Nu är det som det är. Men jag kan glädjas åt rader av glöggflaskor, som väntar på leverans. Det blev mycket gjort idag...ser det på mina händer som är blåfärgade av bär. I morgon blir det citronsyrabad för fingrarna.

Den här bilden är väl stillhet? Älven...hemma i Vansbro. Nu ligger isen över vattnet och snön har bäddat in hela samhället. Kan fortfarande höra knastret från skorna när man gick sin vända runt "byn" en kall vinterkväll, som tonåring. Har man fått åldersnoja tro....plötsligt är ALLT så bra därborta. Längtar hem.

Nä, nu blev det väldigt sentimentalt....vi tar och piggar upp oss med John Lennon istället.
Nu måste jag sova...god natt på er. Kaffe? Näe...inte nu.


En sån där dag igen.....

...en sån där som man vill komma ihåg länge...en sån där dag när man helt plötsligt, mitt i stormen, helt plötsligt stannar upp och känner att man lever...att man mår bra...att man är lycklig. Fånga dagen. Det luktar glögg i huset och utanför viner blåsten runt knuten. Katten ligger på sin favoritkudde och sover. Kaffet puttrar på spisen och klirret av flaskor som får nya etiketter sprider näst intill julsånger hos oss. Ville bara säga det....att jag mår så bra just nu....och jag kan leva i nuet....men jag väntar också...på allt bra som ska komma.

Hej där....

...idag blev det ett sent första inlägg. Jag satt framför datorn tidigare i morse, men hade lite bråttom så bloggen fick vänta.
Jag har varit till Falun....ortopeden...ryggteamet. Det var jättebra. Det drogs och bändes, frågades och skrevs. Nu finns allt dokumenterat där också. Kirurgerna ska titta på bilderna och läsa sjukgymnastens utlåtande och sedan får vi se. Det finns både för- och nackdelar med en operation och jag måste tänka efter riktigt noga nu. Men men....allt har sin tid. Det där har jag definitivt inte tid att tänka på nu.....för nu är det glöggkokning och chokladtemperering som gäller. P tog sovmorgon idag....vad var det jag trodde??!! Så han står och diskar nu. Jag ska strax slänga ner lite blåbär i grytan och så småningom fylla flaska efter flaska med god glögg. Vi hörs senare då.....kaffe? Ja tack.

Natt i antågande.

Ja, det är väl bäst att krypa till kojs. Det har varit en lång dag med mycket jobb. Vi har kokat lingonsaft och tempererat choklad som vi doppat knäckebröd i. Det drar ihop sig till julskyltning och då gäller det att ha ett lager. Det stora problemet just nu är att jag är inne i ett skov av värk. Det är en sk röd period, dvs den värsta värken på skalan. Inga tabletter hjälper och det enda som lindrar lite är promenader och det finns det inte tid till när man står och passar en stor kittel med lingonsaft så att den inte ska koka över. I morgon ska jag träffa ryggteamet på Falu lasarett. Kanske de kan komma på något bra som lindrar för mig. Vi får se....tror inte så mycket på sjukvården nuför tiden.
Det blåser isande vindar ute och vem vet, kanske får vi snö. Det vore skönt. Det är inte många centimeter som ligger på marken. Någon decimeter skulle sitta fint.
Nu ska jag och katten Lillebror dra oss mot sovrummet. P ska titta klart på hockeyn....sen blir det väl några timmar dator för honom....som vanligt. Men i morgon får han inte sovmorgon som han brukar. I morgon har han lovat att ta hand om disken tills jag kommer hem från lasarettet....kors i taket!

Synsk eller bara fantasier som blir verklighet?

När jag var tonåring sa min bästa kompis,-Maria, när vi blir stora kommer du att sitta på en sockerlåda, med färgfläckade kläder av oljefärg, när du målar dina tavlor och själv vill jag jobba i dräkt och uppsatt hår. Vi har skrattat åt det där.....men nu har vi kommit på att det blir nog verklighet av det. Bara det att färgfläckarna kommer från olika sorters marmelader och inte penslar och oljefärg. Min kompis blir nog försäljare i Sweet Home Dalarna. Hon är bäst!! Hon skulle nog kunna sälja snö till sälenfjällen under den snörikaste vintern i mannaminne. Hon kan verkligen prata för varan...och hon är vår bästa provsmakerska. Rak och ärlig.
Har varit på banken och fått klart med bankgiro, så nu är det bara att fakturera på. Akupunktören var lite hårdhänt idag, men det var säkert meningen!!! Nu: Kokning av lingonsaft....kaffe först.

Var är snön?

Jag vill att det ska snöa nu. Pratade med Fjalar, som åkte bil mellan Sollefteå och Sundsvall i fyratiden i morse.....det snöade som sjutton....vräkte ner. Från Sundsvall flög hon till Boden...där var det ingen snö alls. Så, vi kan väl få lite av det som dimper ner österut. Skulle behöva lite mysväder nu.
Idag ska Herr P åka till västerdalarna och hämta burkar och bär. Det börjar ta slut i lagren snart.....JANUARI KOM FORT!!!!! Tänk om allt skulle ta slut innan julförsäljningen är över....ja, hur skulle vi kunna veta egentligen, hur mycket vi skulle köpa in i somras? Men nu vet vi! Nästa år blir det till att inhandla mycket mer.
Kaffe......sen banken och akupunktören. Hörs senare då.

Trodde på nattjobb.

Nu är vi klara för dagen. Det tog bara 14 timmar att få allt klart så här långt. Men vad stressade vi varit. Packat....kokat, kokat igen och burit, lagt i lådor och skrivit listor. Nu har lugnet lagt sig i fabriken. Marmeladkungen sitter...som vanligt vid datorn. Jag sitter också vid datorn....vilket är lite ovanligare. Ska snart dra mig mot sängen, men först ett sista blogginlägg. I morgon är det akupunktur först...sedan möte på banken....sedan överlämnande av beställningen från Färg&Golv i Dala-Järna.....sedan kokning av lingonsaft. Någon som inte har något speciellt för sig några dagar framöver? Vi skulle behöva utöka marmeladfamiljen med några medlemmar.
Nu ser jag knappt vad jag skriver.....gonatt på er.


Nu har helvetets portar.....

...öppnat sig på vid gavel...innanför står Belsebub och ropar....Maria!! Maria!! Nu tog jag väl i då....men det känns som ett alternativ det där.....har sån helvetisk värk. Tror inte jag känt så här någon gång tidigare. Det är ingen idé att jag försöker beskriva känslan, men jag kan tala om att det var då helt fel dag att få riktigt ont på. Vi har, hela dagen, flängt som skottspolar mellan alla göromålen. Det är så roligt att vi får in beställningar.....men någon där uppe hade väl kunnat tala om lite före hur mycket vi skulle få att göra...då hade vi varit beredda.
Snart åker Marmeladkungen på badminton. Själv ska jag ta en liten promenad....värken brukar lätta om jag rör på mig i lagom dos. Vi får se. Nu då???............................................................................Vet ni väl....kaffe.

Ja de e mååååndag måårrron....

...å mitt huvud känns så.....nää, jag mår prima idag. Lite trött visserligen, vaknade vid tre!!!!!Får väl ta en liten förmiddagslur om det behövs. Har just skjutsat Unge herr Marmelad till bussen. Nu är det en vecka tills han kommer igen. Vad fort det går......Jag ska på träning, men har faktiskt ingen lust. Det känns bara så bökigt att byta om till träningskläder.
Idag då? Jo....som vanligt...kok. Tre sorter måste det bli om vi ska ligga i fas med beställningarna. Det ska väl gå det också. Men just nu har jag funderingar på hur januari ska bli. Det lär inte säljas så mycket då....kanske kan man få lite ledigt. Har räknat lite löst.....de senaste veckorna har vi jobbat, i snitt, 13 timmar per dag. Men jag vill inte byta. Nu rår vi över vår egen tid, även om det blir mycket. Vi gör det vi själva vill och vi har roligt. Kommer ihåg när vi började med munkarna.....hur vi krånglade. Munkarna som kom ut såg ut som ihjälstampade åttor...smala och icke tilltalande. Men de var goda och vi lärde oss med tiden. Samma sak lär det vara nu....vi lär oss.
Nu finns det ingen återvändo.....träning.

Ibland lyckas man glömma tiden en stund...

...det hände mig idag...och vad skönt det var. Vi satt i Falun på kalas...de levande ljusen spred värme i varje vrå...småprat i vart och varannat hörn...småbarns lek och kaffesmaken mot gommen gjorde att jag bara njöt. Jag visste att jag borde hem....och jobba, men tanken försvann innan den landat i hjärnan. Det gäller att ta till vara gånger som denna....att spara minnet av att det behövs lite lugn och avslappning ibland.
Hemma i verkligheten igen....Unge Herr Marmelad har gräddat pannkakor.....bleka pannkakor....som jag älskar. De ska vara bleka och feta....Inte världens nyttigaste mat....inte nyttig för fysiken....men ack för själen....och idag är det själens dag.
Det blir inget mer jobb idag....varför ska jag det när jag inte måste. Kan ju göra det i morgon istället.

Nu ska jag krypa i flanellpyjamasen....stoppa fötterna i de lurviga tofflorna och bara hasa ner i soffan...eller sängen, för att se något skräp på tv. Kanske somnar jag till Peter Habers stämma som Beck...eller så slumrar jag till reklamen och goda kakor som bör doppas i mjölk......ska nog köpa sådana i morgon förresten. Någon reklam ska man väl gå på.....God natt på er.


Dimman ligger tät....

...över nejden. Hur i hela friden ska vi hinna med......det är den stora frågan idag. När vi börjar inventera flaskor och burkar tycks det alltid kännas som det är för lite. Vi tror ju att vi ska få sälja allt vi har.....fantasier, men man vet ju aldrig. Bäst att ha för mycket av allt. Tänk om vi skulle komma på en julmarknad och inte ha så det räcker!!! Ordern till Lilla Europa är packad, så där är det klart. Nu skulle vi vilja veta hur mycket Färg&Golv i Dala-Järna ska ha. Det ska skickas på tisdag. Dessutom ska allt som ska säljas på julmarknaden i Järna också skickas på samma vända. Måste nog lägga på ett kol....men vi gör ju redan 100%....
Snart ska vi på kalas och sedan måste vi hitta femmans växel....hur nu det ska gå till. Det blir garanterat nattjobb idag. Vad ska jag göra? Kanske ska ta en kopp kaffe.......

Söndagslunk.

Vissa kan säkert ha en sävlig söndagslunk idag.....det vill jag också ha......Men jag måste jobba. Blir inte många lediga stunder den här månaden. Januari däremot kommer att bli riktigt seg. Det lär inte säljas många marmeladburkar då, och inte vill de ha munk heller....det vet vi. Semester får vi kalla det. Vi har lovat varandra...jag och marmeladkungen...herr P att då ska vi bara slappa!!!! Finns det någon som tror på det? Jag gör det inte...men vi kanske har lärt oss något sedan förr om åren. Nog om detta.
Igår kväll köpte vi hem en film genom digitaltv,n.....Terror på Elm street. Jag kommer ihåg att den gick på bio när jag var i början av tonåren och att nästan alla mina kompisar såg den....och nästan alla mina kompisar blev efter det mörkrädda. Tänkte att det måste väl vara en bra film om så många blev skraja. Filmen var bra, men jag sov INTE med lampan tänd inatt. Det ska mycket till innan man skrämmer gamla kärringen nu för tiden......har blivit luttrad av tidens tand.

Blåbärsfläckar.

På mina kläder lyser små fina blåbärsfläckar. De går inte bort i tvätten....det vet jag av erfarenhet sedan barnen var små. Jag vet det också pga alla blåbärskok här hemma. Men det gör inget. Om man har så fina kläder att man inte kan vara sig själv i dem....då är man fel ute. Visst är det synd på vissa plagg, men det gör inget. Fingrar och händer är också helt blå. Citronsyra är lösningen där. Allt ordnar sig.
Mellan koken har jag tittat på tv. Ett program inspirerade mig något otroligt. Ibland behöver man lite efterstanke....ibland lite jävlar anamma. Jag har fått den där eftertanken idag. Stanna upp....lyssna på dig själv. Vad är du...vad vill du? Kan du svara på den frågan? Idag kan jag det, men kanske inte i morgon. Alla måsten kan ta ifrån mig focus. Så är det bara. Jag tror dock att focus, det ska man ha ibland....i lagom dos. Det är som när man kör bil.......Man kan inte sitta på helspänn hela tiden och titta efter älg....det orkar man inte....men när det är älgmarker....då ska man se upp. 
 


Vilken tur....

...att vi inte anmälde oss till Romme julmarknad. Sju stackars knallar som stod och frös....och sålde ingenting. Vi gick inte ur bilen. Staberg däremot var riktigt bra. Julstämning och fint hantverk....marmelader, kransar, glögg och hemstickade vantar. Jag som skulle handla stort, köpte en påse lussebullar av Solveig (bulltanten från torget).
Nu har jag skjutsat Skumberg till nästa anhalt...Bubblis släppte vi av i Falun och Virre kurar i sitt rum...det är väl datorn och telefonen som lockar, samtidigt som dumburken. P kollar fotboll och jag då? Ja, jag ska koka marmelad!!!!Men först.......................kaffe.

Lätt snöfall....

...över en tyst stad. Frukostbrödet är inhandlat, kaffet på och bara jag och Bubblis är vakna. Resten av marmeladfamiljen snusar så gott i soffor och sängar. Natten har varit lugn. Bubblis ramlade in vid halv två tiden....jag vaknade, men somnade snabbt om igen.
Idag ska vi besöka två julmarknader....den i Staberg, utanför Falun och den i Romme. Måste ju kolla in konkurrenterna...om det finns några. Eftermiddagen ska ägnas åt jobb.....kokning av marmelad...om ni hört det någon gång förut!! Bubblis och Skumberg ska dessutom ta bilder på sortimentet för lite broschyrer.
Som vanligt börjar vi dagen med kaffe.....nu!!!

Nu har lugnet lagt sig....

...över marmeladfamiljen. Allsången till Doobidoo har klingat ut och alla kunde alla sångerna...trodde vi iallafall. Gamla låtar man trodde man glömt dök plötsligt upp i minnet igen och nya låtar man hoppades på att man kunde....de kunde den yngre generationen istället. Tänk vad lite allsång kan få humöret på topp. Nu värms mjölken på spisen och o´boypulvret dukas fram i köket. Ostmackorna väntar på att slukas och vi ska alla sörpla i oss sista dropparna av den varma chokladen innan det är dags att sjunka djupt ner i soffor och sängar och vänta in sömnen och dåsigheten.

God natt världen.....


Det var bättre förr.

Just nu är jag så trött.....trött på all modern teknik. Vad ska vi ha den till, när det nästan aldrig fungerar? Här hemma hos oss finns det mesta som numera finns i ett modernt hem....fast telefon, mobiltelefoner till alla i hushållet, tv....digitaltv....datorer...dosor hit och dosor dit. Vilken röra. Visst är det bra ibland...när det fungerar. Men hade vi inte mer mänsklig kontakt på den tiden, innan allt det nymodiga dök upp? Tänkte på igår, när jag beställde mer flaskor på nätet....skickar iväg ett mail och får svar från Åke att allt är ok och flaskorna kommer. Vem är Åke? Hur låter han? Likaså med munkmixen....vem är Magnus? Han som ser till att vi kan jobba vidare genom att skicka tonvis med mix....men hur låter han? Nej, tacka vet jag förr i tiden. Jag vill tillbaka dit.....helst nu. Vill ha ett snigelbrev ibland....vill kunna ringa till någon på fast telefon och inte få svar och veta att jag måste ringa igen för personen i fråga kan inte se att jag ringt.
Det var ett litet inlägg om mina funderingar mellan glöggkoken idag.


Bättre idag då?

Nu ska vi se om det inte blir mer gjort idag än igår. Gårdagen var en riktigt seg dag....ingenting blev som det skulle. Måste ju påstå att jag inte känner mig piggare nu, men jag MÅSTE få lite gjort idag. Blåbärsglöggen ska kokas....det bara är så. Banken ska också få ett besök, liksom akupunktören. Ikväll kommer Skumberg hem och Bubblis ska sova här. Det blir roligt. Skumberg ska bjuda på persisk mat. Bara det att bli bjuden på mat...slippa laga själv är värt hur mycket som helst.

Nu ska jag plocka fram sildukar, hinkar och grytor. Bären ska ner i grytan och bli glögg och hela hemmet ska fyllas av flaskor.....men jag börjar som vanligt med lite kaffe.


Snigelfart.

Ja, det har inte blivit något alls sedan sist jag skrev.....behöver nog sova riktigt ordentligt för att orka med. Funderar på en sömntablett.....skulle inte tro det. Jag är så rädd för sömntabletter.....tror ,liksom, att man aldrig vaknar mer. Det vill jag inte vara med om. Rädslan alltså....ja jag vill inte vara med om att aldrig vakna upp igen heller....så klart.
Morgondagen: Glögg (gör ett nytt försök), akupunktur, Skumberg kommer hem, Bubblis sover över (personalfest på jobbet). Det var väl allt tror jag. Trött....lägger mig och sover nu.......

50% av Sweet Home Dalarna pular med hemsidan på kontoret.

De andra 50% gick i matlagningsstrejk. Två pizzor, 18 kronor på Willys.....skitbra.
                    


Telia!!!! Vakna!!!!

Vilken öken!!!! Nu krånglar allt som har med Telia igen....tv, bredband och fasta telefonen. Vi har ringt tusen gånger...senast igår och vädjat om hjälp. Inget händer. Ja, vi får nya dosor hela tiden....nya och nya förresten. Av den senaste reparatören som var hit fick vi veta att de kanske inte alls är nya. De reparerar nämligen gamla och skickar ut till folk!!!!! Igår när jag ringde så påpekade jag det........Jag ska genast skicka en ny sa han i telefonen. Så....nu väntar vi igen. Dagen då? Tja....det har inte blivit mycket gjort. Handlat, värmt pizza och slappat. Blev plötsligt så lat. Hör av mig senare...när jag lugnat ner mig efter alla teliautbrott.

Vad händer idag då?

Ja, än så länge har det inte hänt något nytt under solen.....solen ja....den syns inte till alls idag. Disigt, men inte så kallt. Bara minus 2. Jag tog mina täckbyxor ändå till träningen....mitt älsklingsplagg på vintern. På träningen var roddmaskinen upptagen, så den hoppade jag över. Resten gick fint. Mitt träningsprogram är inte så långt och oftast så kommer jag sist och går först. Känns lite kymigt, men vad ska jag göra? Jag kan ju inte hänga där som någon annan träningsidiot. Jag gör det jag ska göra och så går jag hem.
 P är vaken nu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Hur ofta händer det? Ingen sovmorgon för honom idag....och han gick upp helt frivilligt. Både jag och Virre stod och gapade när han visade sig i morse. Nu sitter han och pular med hemsidan. Det är bra det, för hemsidor är inte min starkaste sida kan jag säga. Snart kommer B&B och ska hämta soffan som vi köpte på Blocket....den som var blå men sedan blev grön, när den kom ut i dagsljus. Jag får ta på mig det......får väl klä om det åt dem när jag får tid.......och det vet vi ju alla, att det får jag aldrig.
Nu ska det drickas kaffe och sedan harvas runt i marmeladfabriken.

Ännu en dag till ända....

Idag har tiden bara runnit iväg. Jag som skulle göra så mycket. Det har i och för sig, blivit lite gjort trots allt, men inte så mycket som jag borde ha hunnit. Jag har inventerat alla marmelader och all saft....räknat chokladpåsar och askar. Det blev en hel del. Trodde en stund att det mesta skulle vara slut, men det fanns......
På eftermiddagen kom det förbi en tjej och hämtade en massa spelmarker jag skulle ge bort. Vad bra det är med facebookklubbar. Hon sökte efter pokersaker som ingen ville ha kvar och då passade jag på att rensa ut våra spelmarker och kortblandaren. Det är så bra med den där gruppen....för det krävs ju inte att man städar ur hemma först, utan man går in där på sidan och tittar om någon behöver något som man själv har.....har man det så....vips...borta, utan storstädning. Då blev man av med lite mer skräp då.
En sak till som skulle göras idag...hämta en soffa på Jax....som var blå först....och sedan grön när den kom ut i dagsljus. Förklaring....nä....jag orkar inte förklara mina misstag idag.
Nu sitter vi här....mätta på stuvade makaroner och falukorv....Virre tar bilder till broschyrer, P låtsas vara väldigt upptagen med datorn (jag vet att han egentligen vill spela Betapet istället) och väntar på att jag säger att nu lägger vi av för idag och själv börjar jag bli så trött att jag också låtsas vara intresserad av något på datorn, men helst bara vill sova.....

Tänk vad allt kan kännas bra ibland.

Trots att jag vaknade redan vid kvart i fyra inatt så mår jag som en prinsessa. Det är kallt och skönt ute och jag har skjutsat Virre till bussen.....köpt nybakat bröd på Gustafs bageri och nu sitter jag här med en uppvärmd kaffeskvätt. Jag är ju en sån där som dricker allt kaffe....då menar jag allt. Finns det kvar från igår, så åker det ner det med.
Idag blir det roligt jobb. Inventering av marmeladerna, packning av chokladpåsar, kokning av morotsmarmelad och så lite julpyntning. Lika bra att börja, annars blir det inte gjort. Jag vet att det är tidigt, men jag har fullt upp fram till jul som det ser ut. Dessutom ska jag upp till Fjalar i december. Hon kommer inte hem till jul och vi ska fira en liten minijul....mamma och Fjalar. Vad roligt det ska bli. Kanske att B följer med upp också. Det vore kul. Hon har inte varit dit än och så får jag sällskap i bilen upp. Det är så tråkigt att åka själv.
Tänkte visa er en bild på Toastkerstin och hennes vagn. Jag har ju skrivit om henne flera gånger, så det kan väl vara bra att få se hur hon ser ut när hon står i sin fina vagn. Hon stod på torget samtidigt som oss igår. Vilken skillnad det är med sällskap....någon att prata med.
Nu ska jag ta tag i dagen......


Trött, tröttare, tröttast...

Håhåjaja....nu har vi slagit upp våra ljusblå efter en middagslur som föregicks av en hektisk dag....och natt. Eftermiddagsluren blev till kvällslur och det var skönt. Bara man tillåter sig att slappna av så går det att sova ikapp...åtminstonde lite grann....Dagen har varit kall. Jag huttrade och frös så mycket att jag fick åka hem och sätta på mig täckbyxor och extra jacka. Vintermössan kom också på. Vid ett började vi plocka ihop så smått och strax efter två låg jag hos akupunktören och halvsov med nacken full av nålar.
Annars då....jo en till försäljare av våra produkter har skrivits in i listan. Färgaffären i Dala-Järna, som vill ha en liten presenthörna, frågade om de fick sälja våra produkter. Gissa.....ett till litet fjärilspirr i magen. Tänk att någon vill sälja....utan att man behöver tjata. Jag blir bara så glad. Men lite fort snurrar hjulen just nu....nu gäller det bara att inte slå i bromsen, utan blunda, sträcka ut armarna och bara njuta av färden och pirret i magen.
Om ni tillåter så ska jag strax lägga mig igen....måste bara ner i frysen med saffransmunkarna som jag gjort idag.....julen är räddad.

Munkbak.

Godmorgon....är hem och hämtar Virre. Han ska ha skjuts till bussen. Den här veckan har han PRAO i Rättvik som elektriker. Jag tror han tycker det är roligt. Själva står vi på torget och bakar munk. Började vid fyra i morse och lär väl hålla på några timmar till. Det går bra, men är lite kallt. Över 600 munkar ska det bli. Toastkerstin kommer också ner på torget idag, så det blir inte så ensamt för oss. Alltid roligt att få sällskap. Eftermiddagen lär nog ägnas åt sömn...skulle jag tro. Jag skriver lite mera senare...när vi kommit hem igen.

Jätteglad Mariamarmelad!!!!

Skrev ju förut att jag inte trodde att Lilla Europa ville köpa något av oss eftersom de inte hörde av sig.....Men nu ni!!!! De har just ringt och lagt en order till vecka 48 på hur mycket som helst. Vår största order så här långt. Gissa om jag är glad. Tack.....vem det nu är som ser till att det går vår väg.

Burktanter och burksamlare.

Sådärja....nu var banken avklarad. Inga problem...företagskontot fixat. Har också ringt en av våra bästa stamkunder på torget och berättat att vi står där i morgon. Det är en tant som alltid handlar av oss och varje gång kommer hon med egna burkar...slänger upp dem på disken och ber oss packa i så många Daimmunkar det får plats. Hon blev så glad....-Då ska jag plocka fram mina burkar och nu har jag bara två munkar kvar i frysen, sa hon. På väg från banken träffade jag på en annan....inte stamkund, men ack väl en viktig person för oss. Han köper aldrig något, men han går ofta ärenden åt oss när vi inte kan gå ifrån. Jag bjöd in honom på en fika i morgon. Sedan tidigare har jag bjudit parkarbetarna på kaffe...de som ser till att alla parker och torg blommar så fint. De brukar ofta handla munk och undrade när vi skulle stå nästa gång.
Nu ska vi packa bilen full med munkgrejor och dra ner på torget och lägga in dem. Sedan är det Falun och badminton som gäller.

Full speed!

Idag är det mycket jobb.....Träningen är redan avklarad och nästa instans är banken. Städning av munkvagn och koll på alla grejor till den.....Förberedelser till förbannelse. Har en beställning i morgon bitti på 520 munkar...och lite muffins. Blir till att börja klockan fyra i natt. Men, det ska väl gå bra. Sedan vill jag att Lilla Europa ringer och säger att de vill köpa våra varor.....har mina aningar om att det inte blir så, men då har jag andra alternativ. Borde också ringa fler butiker och boka in ett besök. Bara måste hinna det......
P so.....ja just ja, jag skulle inte tjata om det mera. Kaffe då? Det kan jag väl få tala om att jag ska dricka nu....och så längtar jag efter Gorm!!!!!Ha en bra dag...vi hörs.

Ibland....

...är det långt mellan blogginläggen...som idag t ex. Jag tog min kaffepaus vid älven i morse. Det blev inte riktigt som jag tänkt mig. Troligtvis höll de på med något underhållsarbete vid Domnarvets järnverk för det var ett väsen utan dess like därifrån. Men...kaffet var gott...Det kom lite morgonpigga människor och gick förbi, men de störde mig inte mer än att jag funderade på vad de ska tro om mig....medelålders kärring som sitter i lätt duggregn vid älven och dricker kaffe....
Sedan var det farsdagsfika hos svärfar med fru....gott...och fettbildande...som vanligt, men jag åt med god aptit. Därifrån raka vägen till (snart) nyöppnade restaurangen Lilla Thai i Kvarnsveden. Det är våra vänner Nitnoy och Micke som öppnar där till veckan och så behövde de några som skulle provsmaka menyn......(räcker upp handen)...vi vill!!!! Gott var det...gå dit och ät eller hämta en låda hämtmat om du inte kan sitta ner en stund.  Gamla Gulan är det som fått nytt utseende och ny inriktning...thai. Nu ska jag strax ner till Jax och titta på en bäddsoffa som jag hittat på blocket. Tror att den kan se lite sliten ut...och då blir det ingen affär, men jag ska iallafall kolla. Sedan sängen. Höres.

"Min" lilla avslappningsplats vid älven.

Micke och Nitnoy...som öppnar Lilla Thai i Kvarnsveden nästa vecka.


Halv sju...

...var jag ute och gick. Det frusna snöblasket knastrade under fötterna och det irriterade mig. Jag vill ju ha tyst när jag är ute och går i mörkret. Inte var jag ensam heller....flera var på väg till jobbet, eller på väg hem från någon fest. Det blev en snabb promenad.
Nu har jag suttit och läst intressanta sidor på nätet om sånt jag behöver veta för att klara vissa saker i livet. Nyfiken? Ja kanske, men jag kan inte gå in på det här, eftersom det är flera människor inblandade. Någon gång ska jag berätta för er vad det handlar om. Kan lova att bloggen skulle bli mycket intressantare då....men men, nu får ni "bara" höra om min vardag i stort.
Nog om detta...idag vet jag inte hur det blir. Fars dag....men pappa är för långt borta för att jag ska kunna åka dit...ringer istället. På eftermiddagen ska vi få gratismat....igen!!! Ett par som vi känner ska öppna sin nya restaurang i veckan och vill "provlaga" menyn. Då får vi komma och äta. Det blir nog gott.
Nu ska jag ta min take awaykaffekopp och mitt sittunderlag och bege mig till älven för en stunds tystnad. Ska sitta där och bara njuta av stillheten. Höres.

F-n tro´t....

....men idag har jag lyckats köpa ett par tomtar igen. Kanske jag börjar bli människa. Kanske kan det bli jul i stugan även hos oss. Egentligen är köpet ett riktigt impulsköp. Skulle ner på Kupolen och köpa en blomma att sätta på bordet. När jag kom innanför dörrarna på detta vidunderliga affärskomplex fick jag lätt panik. Det var som att komma in i värsta julruschen....alla var där...alla. Så när jag gick in i blomsteraffären såg jag ingenting. Det bara susade i öronen och helt plötsligt stod jag i kön med detta tomtepar i famnen. Då var det för sent. Inte kunde jag ställa tillbaka dem. De hade ju redan börjat se fram mot att få komma hem till oss och bo där. Nu ångrar jag inte adoptionen av dem. De passar verkligen in hos oss och kan de höja julstämningen bara så lite så är det värt det.

Nu ska jag koka kaffe....te till P som ännu inte blivit vuxen....och så ska vi nog köpa hem en film från videobutiken Telia. Somnar väl som vanligt efter halva, men vad gör väl det. I morgon är det farsdag....vill bara meddela det....Hörs ikväll då...när jag vaknat efter filmen.


Mörrn mörrn på er.....

....steg upp strax efter sju!!!!! Fattar ni? Så länge har jag inte lagat kvar i sängen sedan jag var tonåring och var rädd för att behöva hjälpa till med städning eller nåt om jag klev ur bädden. Observera att jag skriver legat kvar....jag har alltså inte sovit så länge, men jag tycker att jag är duktig som orkar ligga flera timmar och titta i taket. Vaknade vid fyra.....tyckte det var lite väl tidigt att kliva upp. Men nu är jag uppe...och det är full fart. Idag är vi lediga så idag hittar jag säkert på en massa jobb att göra. Det blir liksom roligare om det inte ligger en massa måsten på lur någonstans. P sover....snart ska jag sluta upplysa er om det....ni fattar nu va? Själv ska jag se mig omkring här hemma och försöka lista ut vad jag behöver för julsaker. Sedan en tur till någon bra affär för lite inhandling av lite pynt. Ni som känner mig vet att det förmodligen inte blir något inköp alls idag....jag tillhör den där typen av människor som måste "tänka på saken först".......går hem och kommer aldrig mer tillbaka för det känns liiiite onödigt. Kanske nästa år....att jag köper den där tomten.....Kaffe!!!!

Men nu ni....

...nu vet jag att jag lever. Har just kommit hem från akupunkturen......snacka om smärta alltså!!!! Brukar ju gå så bra, men idag satte han nålarna hur djupt som helst...i alla muskler, kändes det som. Så nu går jag här som i en dimma...trött och en sjuhelsikes värk. Men, jag tänker att det kanske var den här dusten som behövdes för att det ska bli lite bättre. Tog några piller för att döva smärtan lite.
Sista koket lingonsaft står på spisen och snart ska vi ner på stan och leta nya sildukar. De gamla har "tatt" slut. Utslitna helt enkelt......men det är inte helt enkelt att hitta nya kan jag meddela. Verkar som affärerna bara tar hem till saft och -syltsäsongen och när det är slutsålt....så är det slutsålt. Hoppas på tur.
Kom på att det är fredagkväll också.....har förstått att folk nuförtiden har fredagsmys. Kan någon berätta hur man gör?
Kaffe....igen......


Ett gott skratt....

...förlänger livet, sägs det. Jag är beredd att hålla med. Var på Järnarevyn igår kväll. Vad underbart lokalpatriotiskt det kan vara.....och ska vara. Det var länge sedan jag skrattade så mycket....skämdes till och med för "grannen" som satt bredvid....så mycket skrattade jag. Det fanns allt i föreställningen....sång, dans och alla roliga skämt. Bäst av allt ,tycker jag, är hon (nu kommer jag inte på namnet) -frå finnmarka, som alltid är med. I år hade de startat en fallskärmsförening och flugit över ålands hav....eller var det möjligen Sollerön??? Ja herre gud.....Jag har svårt att sitta för min värk. Både när det gäller vanlig stol och i bilen. Igår började värken komma i början av föreställningen och jag tänkte att jag får nog lov att gå ut, men när jag började skratta åt alla tokigheter så gick det över. Förmodligen rörde jag kroppen så mycket av skrattet att allt mjukades upp.
Idag då....tja....marmeladkokning, lingonsaftkokning, chokladpackning och akupunktur hos sjukgymnasten på eftermiddagen och så till Lavendel för att fylla på deras förråd av choklad och marmelad. Åh...höll på att glömma...idag ska de ringa från Lilla Europa och tala om utifall att de vill köpa varor av oss. Håll tummarna....eller inte. Har kommit på att egentligen gör det inte så mycket om de säger nej.....Jag tror nämligen att våra produkter kan försvinna i mängden av alla flaskor och burkar de redan har i sortimentet. Om de säger nej har jag andra förslag på butiker. Nu? Kaffe.

Chokladtemperering.

Idag har det tempererats hos oss. Ljus choklad den här gången. P är en riktig fena på det nu. Tänker tillbaks på vår period av pralintillverkning för 100 år sedan. Då var vi riktiga gröngölingar och lärde oss efter alla misstag att det får inte vara för kallt i rummet man vistas i....lärde oss också att varje form skulle putsas med bomull mellan varje tillverkning. Vad vi svor och provade...svor och misslyckades...och så lyckades vi också ibland. Nu för tiden tempererar vi bara till knäckebrödet....än så länge...vi har fler idéer.

Först ska chokladen smältas .....

...sedan ska den "dras" på marmorskiva till rätt temperatur....27 grader...

Sedan ska den värmas igen...till 30 grader...och då är det klart. Om man tempererar slipper man randig choklad. Dessutom kan kristallerna i chokladen lägga sig ytligt och göra den gråfärgad om man inte följer temperaturerna riktigt.
Skulle ju in till Lilla Europa idag och sälja in våra produkter. Ägarinnan var inte där....trots att hon skulle det, så det var bara att lämna alla burkar och påsar och hoppas på det bästa. Hon skulle titta på det i morgon.
Nu ska vi åka till Vansbro. Karamellfolket ska ha fler påsar med knäckebröd och dessutom ringde de en gång till och hade bara en flaska blåbärsglögg kvar, så de ville ha fler.
Kvällen ska ägnas åt Järnarevyn.....rapporterar.


Stresshanterare sökes.

Måste lära mig att sluta stressa nu......men inte idag, för nu är det mycket! Har just kommit från träningen, och det gick ju bra. Nu ska jag ta lite frukost, duscha, doppa knäckebröd och sen dra iväg till Falun och se om de vill ha våra produkter. På eftermiddagen bär det av mot västerdalarna och Järnarevyn. Det ska bli roligt. Brukar aldrig skratta så mycket som när jag ser den. Har hört att det är blir många goda skratt i årets upplaga. Vår förste provsmakerska och hennes man ska också med.
Men....först ska P väckas....som vanligt alltså.

Gorms lingonsaft....

....och chokladdoppat knäckebröd har det tillverkats idag. Nu kan affärerna fylla på i sina hyllor.
Ikväll har vi haft besök av Toastkerstin och Ove. Många glada skratt blev det...och lite allvar också. Det behövde jag...av båda sorterna. Jag och Kerstin har kommit på världens idé. Nu vet vi vad vi ska göra när det är lågsäsong för våra vagnar....huka er alla ungar....och lärare för nu kommer Knallepedagogiken!!!!
I morgon är det träning....försäljning....marmeladkokning och Järnarevyn.....i den ordningen. Visst ja...vi måste temperera choklad också. Får sätta P på att börja med det när jag är på träning. Kan bli svårt förstås.....Har ni hört att han varit vaken den tiden någon gång? Jo, det har väl hänt....även om jag inte kan komma ihåg när det var sist.....Nu...nattmacka (som sätter sig runt magen) och så sängen. Hörs i morgon då.....


Chokladpackning.

Idag packar vi chokladdoppat knäckebröd för fulla muggar. Karamellfolket har sålt slut på sina, liksom Lavendel & Romantik. Så nu måste vi fylla på lagren åt dem. Jag kokar lingonsaft också.....allt är snart slut. Skulle till banken och skaffa ett företagskonto....jo då.....passar det att komma in på måndag klockan 10? Javisst!!! Allt har sin tid och jag har inte bråttom.
Ikväll kommer Toastkerstin och hennes Ove. De letar julmarknader för Dalamackan och vi ska ha lite brainstorming. Det blir kul. Det är så sällan vi har besök nu för tiden...är ju aldrig hemma och är vi hemma så sover vi ut efter någon intensiv marknadsperiod.
 Förra vintern var väldigt lugn för oss. Efter säsongen gjorde vi ingenting....sen gjorde vi ingenting....sen åkte vi till Tyskland en vända.....sen åkte vi till Spanien och hälsade på Abbe och Brittmarie....sen gjorde vi ingenting....till slut höll vi på att gå varandra på nerverna här hemma. I år blir det mycket bättre. Nu kör vi Sweet Home Dalarna för fullt. Mycket roligare.


Vitt, vitt.

Härliga vinter. Fem centimeter snö har det kommit....än så länge. Det snöar fortfarande och det är bra. Jag älskar vintern. Idag är det mycket att göra. Till banken och fixa företagskonto...koka lingonsaft..packa choklad i påsar och askar....och så ska jag packa upp det vi köpte på IKEA igår. Det mesta är julklappar, men servetter och lite ljus fick jag med till mig själv. Jag måste också packa "visningsväskan" som ska med till Lilla Europa. Dit måste jag i morgon. Hoppas de köper in lite...eller mycket...helst. Som vanligt börjar jag dagen med kaffe......


Nu är jag trött.

Eftersom jag vaknade vid fem i morse är jag trött nu. Det har ni väl full förståelse för? Kvällen hade jag tänkt ägna åt julklappsinslagning, men det blir inget av med det idag. Det är nackdelen med att bli äldre....huvudet vill mer än vad kroppen orkar. Det är väl precis så det ska vara kanske......Så därför får det bli godnatt nu....Tar väl nya tag i morgon. Sov gott.

Liiite stressigt idag.....

....och det mesta beror på mitt dåliga minne. Men, vi tar det från början.........8.30 skulle jag vara på vårdcentralen. Hade ju skrivit världens argaste brev angående förra gången jag var där. Det var då läkaren var mer intresserad av vad jag jobbade med än av vad jag hade för fel. Han pladdrade på och jag fick inte en syl i vädret....jag som kan vara hur stickig som helst kände mig som ett utskitet lingon när jag gick därifrån. Den här gången fick jag en AT-läkare. Hon var hur bra som helst...om det var för mitt arga brev eller hennes början på läkarbanan vet jag inte, men det spelar ingen roll. Hon gick igenom hela mig. Till slut skulle det tas nya prover.....suck. Vet inte om jag sagt det förut, men att sticka mig är ingen lek. Jag föddes nog utan ådror....något amöbalikt. Det brukar sluta med att hela lab-personalen är engagerade. Den här gången gick det efter....säg....femte försöket. Nu för tiden letar de andra ställen än armvecket att sticka mig på. Nåväl....det gick bra. Inväntar provsvar....tar nya mediciner och ser vad som händer.
Kom hem efter två timmar och då skulle vi till IKEA. När vi stod med kläderna på skickade Millis ett sms.....du kommer väl ihåg mig idag?! Va? Åh nej....hade glömt att jag skulle skjutsa henne och hämta bilen som stod på verkstaden. -När ska bilen hämtas?- Vid fyratiden....OK då hinner vi till Valbo.
Tur att jag hade en lista med mig på vad som skulle handlas. 45 minuter tog det att handla och äta på det där världsberömda hamburgerstället. P uppskattade snabbheten. Sa att sådana här shoppingrundor kunde han gärna följa med på flera gånger....tror jag det!!!
Har hämtat Millis bil i snöyra och nu ska jag iväg och storhandla. Fördelen med att det vräker ner snö, är att det är så lite trafik ute. Är nästan ensam på vägen. Hörs om en stund igen då......

I väntan på snön.

Klockan är 6.38 och jag har just druckit morgonens första kopp kaffe. Ute är det bara -2 grader och det är tyst och stilla i Borlänge. Det här är min tid på dagen. Jag älskar tidiga, ensamma morgnar. P sover och vill ha väckning när jag kommer hem från mitt läkarbesök 8.30. Sedan drar vi mot Valbo och IKEA. Idag ska det handlas julklappar. Har en lång lista på det som ska hittas.....måste hittas!!!!!Snön skulle börja komma in söderifrån idag och jag hoppas vi får en släng med av den. Vill ha lite vitt nu.
Eftermiddagen ska ägnas åt packning av marmelad och saft som ska visas i morgon på Lilla Europa. Det gäller att vara väl förberedd och att kunna prata för varan. Tror att jag kan det.

Ni kommer väl ihåg sommaren? Lagom med värme och för mycket mygg...men vad gjorde väl det. Det är glömt nu och vi väntar in vintern...och ser fram mot nästa sommar.

Vi syns om några timmar igen....och kom ihåg....lev som om det var din sista dag.....


Bra och dåligt.

-Hur har du haft det, frågade P när han hämtade upp mig i Falun efter sin badminton.
-Har det hänt något?
-Ja, svarade jag. Vill du höra det bra eller dåliga först?
-Det dåliga.......
-Ok, jag har köpt en tunika.
-Vad är det för något?
-Jamen hallååååå...en lång blus då....ungefär.
-Jaha.....och det bra?
- Det var 50% på den.
 Det var jättebra......, tyckte han.
Resten av dagen då? Ja.....först var det träning hos sjukgymnasten. Gick väl bra....sen var det lite pappersarbete. Posten damp ned när vi satt och jobbade och det var papperen från bolagsverket. Så nu har vi bevis på att vi heter Sweet Home Dalarna. Skönt.
Halv två hämtade vi Bubblis på hennes jobb och drog mot Falun. Släppte av P på "gamla" jobbet. Han ville in och se hur de hade det. Jag och Bubblis drog till Willys för att storhandla....ja inte jag. Det var ungdomarna som skulle fylla på i skafferi och frys och de har ingen bil.........
Hämtade P efter handlingen och så var det snart dags för herrn i huset att åka på det efterlängtade motionspasset. Det var då som jag och Bubblis drog ner på stan och skulle shoppa loss.....igen. Men den här gången blev det iallafall en liten påse med hem. Men det var inte det jag skulle berätta.....Passerade utanför den delikata delikatessaffären Lilla Europa. Där inne är det alltid välfyllt med alla upptänkliga läckerheter. Tänkte att de vill väl inte sälja våra produkter.....Men jag gick in och berättade om våra varor och vad vi har för affärsidé. De nappade direkt. Det första hon sa var att de hade väldigt lite lokalproducerat och ville gärna ta in mer. Så....summa sumarum....jag ska in där och visa upp vårt sortiment någon dag den här veckan och det lät väldigt positivt. Håll tummarna.
Nu har vi suttit framför dumburken och tittat på bortskämda snorungar...orkar inte ens kommentera det just nu....får bli i morgon. Ska strax sova....i morgon blir det bilresa...i snöoväder har jag hört.


Lite statistik.

Som ni kanske vet har min sonhustru en omröstning på sin blogg angående namnet på det kommande barnet. Försten vill, liksom jag och några fler, att han ska heta Gorm. Millis vill, liksom flera andra, att han ska heta Frej. Nu har jag roat mig med att ta fram lite statistik. Så här ser det ut:

Det finns 612 män i Sverige som heter Frej. 339 av dem har namnet som tilltalsnamn.
Det finns 104 män i landet som heter Gorm. Av dem är det 38 som har det som tilltalsnamn. Dessutom finns det två kvinnor som heter Gorm, men de har det inte som tilltalsnamn.
Vem vet vad det blir till slut. Kanske han ser ut att heta något helt annat när han kommer.
Tillbaka till verkligheten.....kaffe och plock.

Täckbyxväder.

Minus 9 grader....va skönt. Jag gillar när det är lite kallt. Nu åkte täckbyxorna fram när jag skulle skjutsa Virre till bussen.
Igår kväll försökte jag blogga, men som vanligt hade jag och Telia en konflikt. Det funkar inte alltid som vi vill....men de har lovat att fixa det den här veckan. Vi får väl se........
Idag är det kontorsdag för P och jag borde koka morotsmarmelad, men eftersom vi ska vara i Falun klockan 14 så är det nog ingen idé att börja med något sullande. Får ta det i morgon istället. Det finns annat att göra. Ska fylla i papperen till miljökontoret i Vansbro och skicka in dem. Bara en formalitet. Tillståndet har vi ju, men det ska vara papper på allt.......Först av allt är det lite kaffe som gäller och så en vända till sjukgymnasten för lite träning. Vi hörs framåt förmiddagen då........

Så här der det ut i Hulåns ordenshus...vår "marmeladfabrik".

...och så här kan man också ha sitt hem...på en cykel. Gubben hade sällskap av sin hund. Den hade en egen plats i korgen fram på cykeln.

Lite kalasbilder från igår.....Jan, Tina och Virre.

....Försten, Millis, Gorm och P.

...och så det där som sätter sig runt magen......Virres egenkomponerade bakelser.......


Bantning?

Det kanske är dags att ta tag i vissa saker nu. Igår satte jag på mig ett par nyinköpta trosor. Köpte dem i London och de passade perfekt. Snygga var de också....med ett mönster av ögon över hela plagget. Snyggt! Innan jag satte på mig dem tog jag bort alla lappar som hängde och dinglade....prislapp och storlekslappar. Det fanns några stycken att avlägsna. I morse, när jag gick in på toa...tittade jag ner mot magen (den är inte svår att missa) och vad ser jag då? Jo, en klisterlapp mitt på magen med texten: Glow in the dark. Hade någon där uppe skickat ett meddelande till mig tro? Eller hade jag glömt att ta bort någon lapp? Vet inte, men tar det som ett tecken på att det är dags att göra något.

Godmorgon.......

...för det är det. 5 grader kallt och söndag. Idag ska det väl bli en något bättre dag än igår. Jag menar....skulle ju shoppa loss och det blev assint (järnamål för ingenting). Glömde tala om för er att jag tappade bort bilen på parkeringen också.......Hade totalt glömt bort vart jag ställt den. Hittade den till slut, men lite pinsamt var det. En annan sak från igår.....När jag skulle duscha igår morse tänkte jag passa på att raka benen med min nya ladyshaver som jag fick i födelsedagspresent. Det var bara det att när jag rakat det ena benet så tog laddningen slut i apparaten. Detta kom jag ihåg igår kväll när jag skulle lägga mig och såg att ena benet var orakat. Får väl bli en rakning till idag då.
Har kommit på att jag inte talat om för er hur det gick med namnet på marmeladfabriken. Efter mycket om och men fick vi så äntligen heta det vi ville: Sweet Home Dalarna. Var tvugna att ta bort inredning från beskrivningen av verksamheten och då gick det.
Idag är det kalas här. Virre fyller 15...tänk va! Inget barn längre.......utan en lång drasut med basröst. Han bakade bullar alldeles själv igår kväll och det väntas hit lite släktingar idag. Nu ska jag åka till affären och handla det sista inför dagens övningar. Vi hörs senare.

Personal shopper anställes.

Vad är det för fel? Drog ner till Kupan.....hade plånboken full av pengar(det där lät väl det) och en lista på allt som behövde handlas....julklappar, kläder till mig själv, ingredienser till bullbak och massor av julpynt.Borde väl vara upplagt för en riktig shoppingdag. Hur det gick? Skit!!!! Jag har gått i varenda affär i hela kupolen....har nypt i varenda jäkla tunika som går att uppbringa i hela byggnaden....har kollat in varenda tomte som det skyltades med och tittat på allt...då menar jag allt. Tänkte att det åtminstonde skulle finnas något bra till Gorm. En pedagogisk leksak. Pyttsan. Hittade ett trätåg....med plasthjul. Ja ni förstår ju själva. Är det mig det är fel på? Börjar tro det. Så tänkte jag att om jag åker hem och lugnar ner mig lite...äter en smula och åker tillbaka sen, så kanske det går bättre. Tänkte ta med en Big tasty från Donken....då hade de slutat med dem. Ok, Max då...kan köpa med mig en Friscoburgare iallafall. Inte en parkering på hela området och kön till drive in var lika lång som den som brukar passera utanför fönstret hos mina föräldrar dagen före Vasaloppet. Insåg att om jag inte skulle svälta ihjäl så var det ingen idé att stå där i kö.  Fanns ju lite rester från igår, hemma i kylskåpet, var min nästa tanke. Så....nu sitter jag här och slevar i mig lite rester....och katten dricker just nu vatten ur mitt glas!!!!!


Ångrar mig.

Har jag inte försökt att lära mig att man ska inte vara för snabb i sina uttalanden? Nu är det så här........Jag vet inte om jag fixar att pynta till jul. Vad ska jag köpa för pynt och vart ska jag sätta det? Det största problemet är att jag tycker tomtar är fula!!!!! Ja, det är faktiskt så. Nu menar jag porslinstomtar...blanka, feta och med ett påklistrat flin i ansiktet. Dessutom passar inte den röda färgen in hos oss. Jag gillar tomtar.....riktiga tomtar. Sådana som man kan stöta på i skogen och som smyger, nedhukade mellan granarna, för att inte synas. De gillar jag. De hjälper mig i trädgården vid stugan och de håller mig sällskap när jag är i skogen helt själv. Nej, jag behöver definitivt hjälp om jag ska fixa det här. Kanske ska jag börja med att inköpa en julduk....för de finns väl i ganska neutralt uttryck? En krans på dörren kanske.....då syns den inte innifrån.
Idag då? Jo, jag har en ensam hemma dag. Va skönt. Ska ta en dusch och sedan lite kaffe....sen blir det julklappsinköp. Måste bli klar nu för snart börjar julmarknaderna och då finns det inte tid för annat. Synes.


Ordspråk.

Jag gillar ordspråk. Ett som passar just nu är: Jag grät över att jag inte hade några skor, då mötte jag en man utan fötter. Har just varit och hälsat på vår vän på lasarettet. Det känns ungefär så här: Vad gnäller jag för? Här går jag omkring och tjatar om att jag är förstörd i nacken....att jag ska opereras och att det blir steloperation...Jag suckar över vilken värk jag har och att jag måste ta tabletter ideligen. Vet ni....just nu känns det som en fis i universum. Jag vet att jag inte dör av det......så vad gnäller jag för? Vissa dagar ger livet oss en spark i baken...fet som en fetisdagsbulle som jäst för länge. Idag är en sån dag. Jag kan inte säga det för ofta. Var snälla på varandra....säg vänliga saker till någon du möter....gör det du vill göra....strunta i alla måsten...lev. I morgon kan det vara för sent.

När fan blir gammal.....

...blir han religiös. Lite så har det nog blivit här hemma nu. Saken är den att jag känt att jag kanske ska försöka julpynta lite i år. Ni som känner mig vet att det brukar inte finnas mycket av den varan här hemma annars. Två elljusstakar är allt jag tar fram. Men, kanske beror det på att jag ska bli farmor och då vill man ju mysa till det lite för barnbarnen. Jag vill att de ska få fina, varma minnen från sin barndom. Så....tankarna har gått till julgranskulor och små tomtar på sista tiden. Frågade Virre här om dagen vad han tyckte om förslaget. -Äntligen, utbrast han. -Det har jag väntat på. Så nu ska jag försöka få ihop det på ett sätt som passar oss alla. Vi har iallafall kommit fram till en kompromiss vad gäller julgran...jag och Virre. Det blir en "stor" prydnadsen...eller möjligen två som pyntas med något......Vill gärna ha förslag på en gyllene meddelväg.
Idag är det städning av hemmet som ska till....och så blir det rödlöksmarmelad och lingonsaft. Tänk på att njuta av livet.


Glöggångorna....

ligger som en dimma över hemmet. Gott luktar det. Vi är inne på andra kokomgången för dagen. Den första gjordes i morse. Därefter drog vi till Falun och krattade en gräsmatta....känns lite i nacken...och latmasken faktiskt. Vår sjuka vän orkade inte med något besök idag, så vi ska göra ett försök i morgon istället. Hon hoppades själv på att hon skulle vara piggare i morgon. Än en gång....lev idag!
Nu ska jag ut i köket igen. Har bara ett stort kok kvar för dagen. Skööönt.......
Åh...glömde...Igår var jag och klappade Gorm....med Millis mage emellan förstås....men ändå!!!! Nu ska det väl inte dröja så länge innan man får se hur han ser ut....det lilla trollet.
Hej då på er......

Jag harvar vidare....

...och sätter på en gryta blåbärsglögg på spisen. Ja, jag vet att jag inte får göra det hemma men ingen i familjen har dött tidigare av att jag bjudit på något och jag kan inte åka till Vansbro idag. Varför? Jo, vi ska till svärfar och kratta gräsmattan. Efter hans sjukdom så behövs det hjälp och vad har man varandra till om inte hjälp när det behövs? Har just kommit från träningen.....jag fuskade lite idag. Kände mig stressad och hoppade över några moment. En annan sak vi ska göra idag.....vi ska hälsa på en vän som plötsligt hamnade på lasarettet. Jättesjuk.....och vi tror inte att hon kommer hem igen. Livet är bra orättvist ibland. Ta vara på dagen idag. Du vet inte om det finns en morgondag. Tänk att det ska behövas sådana drastiska saker för att man ska stanna upp och njuta av livet. Nu....kaffe.

Hejhej på er.....

...vilken bra dag det har varit. Tog bilen imorse och åkte mot västerdalarna i spöregn...skönt och avslappnande. Framme i Vansbro satte jag igång P och Virre på chokladdoppning....själv gick jag till frissan i två timmar och blev såååå nöjd. Trippade hemåt under mammas paraply och blev genast serverad mammas köttfärssås....och makaroner. Gratis e gott.....fjärde gången på en vecka som vi blir bjudna på mat. Snart måste vi nog börja betala själva!!!! Mätt och belåten satte jag mig i bilen...åkte de 50 meterna till Karamellfolket. Vansbros världsberömda godisbutik...parkerade längs med lastkajen(får inte det egentligen, men jag var ju en försäljare som skulle sälja in varor!!!!!!!). Kånkade in mina visningsburkar och staplade upp dem på disken....sen snackade jag...och snackade jag.....och snackade. Det slutade med att han köpte in allt jag hade med mig....även det som var kvar i bilen och som jag skulle lämna till mamma ifall att någon av hennes väninnor ville köpa. Vilken succé va? Jag blev rent ut sagt skitglad. Tackade för mig och gick ut i regnet. När jag skulle kliva in i bilen tittade jag över huven och bort mot gamla Hemköp...och Swedbank. Där stod polisbilen med blåljusen på och plastbanden, med ordet polis, satt som spindelnät runt hela området. Rån....i lilla Vansbro....en regnig onsdag....flera dagar efter lön och ingen pensionsdag. Vilken idiot. Dessutom verkade polisen vara på byn idag....och inte i Sälen 10 mil bort, som de brukar. Ännu mera idiot. Ska man råna banken måste man väl planera liiiite va? Åkte hem till mamma och pappa. Pappa var till stallet och gav kusarna mat....sa mamma. Jag gick minsann ner i källaren jag och kollade att tomtekläderna hängde där de skulle. Det gjorde de...skönt. Då vet man att det inte var han som var på banken då....Annars så brukar han alltid vara och ge hästarna mat när någon frågar efter morfar....speciellt om det är julafton, och strax därefter kommer tomten. Ja, jag måste ju kolla....eller hur.


Morron....

....vaken? Det är jag, och har varit ett längre tag. Maran har ridit mig inatt...igen. Ska det aldrig bli bättre? Jag har just tagit en vända i parken och snart ska jag in i duschen. Först lite bloggande.
Idag blir det, som sagt, Vansbro. Chokladtemperering står på tapeten. Det behövs verkligen och jag hoppas på många kassar chokladdoppat knäckebröd när vi åker hem. Vi har anmält vårt intresse till många julmarknader framöver och då måste vi ha ett stort lager. Om det dessutom säljs bra i affärerna så lär det behövas massor.
Ha en bra dag....jag hör av mig när jag kommer hem igen.


Många liter blev det.

Idag har det varit jobb....heeeela dagen. Nu sitter jag här och funderar på hur i hela friden jag ska kunna ta mig in i duschen utan att somna på vägen. Vi har kokat glögg...god glögg. Blåbärsglögg med äkta vanilj. Den smakade jättebra. Vi har satt etiketter på alla flaskor och innehållsförteckning i botten på alla. Under dagen smet jag ifrån en stund för att åka ner med lite skyltmaterial till Lavendel & Romantik. Hon hade plockat fram våra produkter på en jättebra plats i butiken....och hon hade redan sålt både marmelad, saft och choklad. Det lät som ljuv musik i mina öron när hon sa det. Samtidigt fick vi lite panik av det. Vårt chokladsortiment börjar redan sina, så i morgon bär det av till västerdalarna för knäckebrödsdoppning. Jag ska även in till Karamellfolket i Vansbro och sälja in lite av våra varor. De ligger så bra till efter riksvägen mot Sälen så vi hoppas på många köpsugna turister. Men....den största anledningen till att jag ska hemåt är att jag äntligen ska klippa mig. Skönt. Har väntat hela sommaren på att få tid till det och nu så......God natt världen.

Trött igår.

Jag skulle ju skriva igår kväll lovade jag. Ha...när vi kom hem från Falun somnade jag framför tv,n. Så det blev inget bloggande då. Men nu så.....Har just varit och köpt glöggkryddor. Här ska nämligen kokas glögg idag. Vår egen goa glögg....hoppas vi. Så jag ska sätta igång nu...så hörs vi under kafferasten på förmiddagen istället.

Jiiihaaaaa.....

Nu ni......nu har vi flyt iallafall. Lokalen är 100% godkänd. Miljökontoret var såååå nöjda. Hulåns ordenshus....here we come. Har dessutom varit och levererat flaskor och burkar till Lavendel&Romantik, så nu kan ni köpa våra varor där också. Ibland glömmer man alla negativa dagar och ser bara nuet...och att det är bra. Ska strax iväg till Falun, så vi hörs senare ikväll.

Fel kod.

Skulle träna i morse. Ny månad och därmed ny kod....å så funkar den inte. Där stod jag och tryckte och tryckte men ingen dörr öppnades. Kan ju säga att jag inte blev allt för ledsen för det. Det blev en skön promenad från bilen till träningslokalen och tillbaka till bilen igen....ca 300 meter. Det tycker jag räcker idag.
Nu sitter jag här och väntar på att få höra om jag får tag på någon nyckel till vår marmeladfabrik idag. Om jag får den tidigt ska jag ringa miljökontoret och höra om de kan komma och titta på det sista idag. I så fall blir det en vända till Vansbro...eller rättare sagt Hulån. Men lite stressigt blir det för vi måste vara hemma till klockan fyra igen......P har ju sin älskade badminton ikväll.
Någon gång under dagen ska jag ner till Lavendel&Romantik för att leverera det som de beställt. Att det ska vara så nervöst...först att komma dit med alla flaskor och burkar...och sedan ska man gå och vara orolig att de ringer någon dag senare och säger att det är fel på något. Nej, man kanske skulle bli gatsopare. Tänk va skönt att bara knalla på och ta upp allt skräp. Men det skulle säkert ringa någon grinig gubbe och tala om att jag glömt ett glasspapper på Vasagatan!!!! Så det är väl lika bra att det är som det är.
P sover....om ni hört det någon gång förut. Men nu för tiden har vi arbetstid mellan 9 och 3 så han har en knapp timme på sig att gosa runt i sängvärmen...sen kommer frugan in och ropar.
Ha det så bra alla idag...vi hörs senare.

RSS 2.0